In aceasta zi de 25 martie, conform traditiei crestine, Maica Domnului a fost vestita, prin Arhanghelul Gavril, ca va naste pe Fiul Domnului, Iisus Hristos.

Ingerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu in Cetatea Nazaretului la Maria, o fecioara logodita cu un barbat varstnic, pe nume Iosif: Bucura-te cea plin de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei… caci ai aflat har de la Dumnezeu. Si, iata, vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Duhul sfant se va pogari peste tine si puterea Celui Preaanalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema. Atunci Maria a zis: Iata roaba Domnului sunt, faca-se cu mine dupa graiul Tau.

Legenda cucului

Pasarea careia-i zicem astazi cuc nu este cucul adevarat, ci sotia acestuia. Cucul avea pene de aur si traia cu Sava, sotia sa. Dar, fiindu-i sotia necredincioasa, s-a suparat atat de tare, ca intr-o zi a parasit-o. Spasita, Sava si-a recunoscut greseala si l-a intrebat unde-l va putea gasi. Suparat, cucul i-a spus sa-l caute de la Blagovestenie pana la Sanziene si, daca nu-l va gasi, mai mult sa nu-l caute. Si de-atunci, Sava, an de an, zboara din pom in pom si, punandu-se pe o ramura, striga neancetat: Cucu, cucu…. In zadar, caci cucul, sotul sau, e dus in cealalta lume.

Traditii. Obiceiuri

Tuturor pasarilor cntatoare li se dezleaga acum limba, iar prima este cucul, care pe tot parcursul iernii a fost uliu si n aceasta zi redevine cuc. Cucul cnta ntruna pna la Snziene sau pna la Snpetru, iar apoi nu mai poate cnta, pentru ca se neaca mncnd orz si de aceea se transforma din nou n uliu. Se spune ca primul cntat al cucului nu trebuie sa gaseasca pe nimeni suparat, flamnd sau fara bani, caci tot timpul anului i va merge la fel. Odata cu primul cantec, cucul prefigureaza destinul omului: cati ani traieste, cand se va casatori etc. Cand auzi prima oara cucul cantand, sa numeri de cate ori canta, pentru a sti cati ani mai ai de trait. De Blagovestenie, invie toate insectele si iarba incepe a creste, pentru ca pamantul atunci este blagoslovit. Este dezlegare la peste; cel care mananca peste acum va fi sanatos ca pestele. Sa muncesti in aceasta zi este mare pacat. Se spune ca daca macini porumb la Buna-Vestire si faci o mamaliga, apoi o arunci in apa, pestii care ar manca din ea ar muri; daca s-ar pune mamaliga pe pomi, pomii n-ar rodi. Ouale ouate in aceasta zi nu-s bune de clocit. Nicio imperechere facuta intre animale in aceasta zi nu e buna. Oamenii se spala pe corp cu apa de nea, ca leac pentru durerile de cap. Se duc vitele la pascut. Se fac focuri in livezi si gradini, se afuma pomii. Hainele se scot in curte la aerisit, vitele la pasunat si se duc stupii in prisaca.

Obiceiuri… vanatoresti!

Vanatorii merg la biserica si iau anafura. Fac o gaura intr-un pom sau spinteca coaja unui copac, ascund anafura in trunchi, inchid locul, apoi tintesc pomul. Glontul va nimeri drept in anafura si va curge sange. Este semn ca, peste an, vanatorul va avea noroc la vanatoare.

Mancare pentru ingeri 

Se face un foc mare in ograda; in pragul usii sunt puse paine, sare, o carafa cu apa, sa se hraneasca ingerii. Painea si sarea sunt apoi date de pomana.

Apara de primejdii

Se tamaiaza casa, sa fie ferita de insecte. Primul care se trezeste in zorii zilei ia o oala cu jar si tamaie, apoi inconjoara de trei ori acareturile, plugul si vitele. In acest timp face zgomot cu niste clopotei atarnati de picior. Nimeni nu trebuie sa se certe in aceasta zi aducatoare de veste buna, fiind pacat. Sa nu dormi azi, caci somnoros vei fi tot anul. Nu se pune mana pe oua, nu se cauta gainile de ou, nu se pune closca, fiindca ies pui cu doua capete.

Prevestirea vremii

Daca pana la amiaza va ploua si apoi se insenineaza, va fi toamna lunga si se vor putea strange recoltele. Daca de Blagovestenie frunza-i verde, va fi an imbelsugat. Ciobanii se suie pe stogul de fan si o ameninta cu toporul pe iarna, gonind-o, ca iarba-i inverzita si ei trebuie sa-si pasca acum mioarele.