Daca v-ati imaginat vreodata ca puteti ajunge la publicul tinta dupa ce le cunoasteti gusturile si nevoile, ar trebui sa stiti ca Marketingul contextual se concentreaza pe asta. Vrei sa stii cum sa vinzi mai mult cu Marketingul contextual? In aceasta postare va vom spune despre ce este vorba si cateva exemple de companii care si-au folosit strategiile cu succes.

Ce este marketingul contextual

Marketingul contextual este o strategie care este ghidata de comportamentele si conditiile din jurul unei strategii de marketing, astfel incat tot continutul sa fie relevant pentru public.

Cu alte cuvinte, este vorba de reunirea tuturor informatiilor necesare privind marketingul pentru a oferi mesajul potrivit la momentul potrivit. Marketingul contextual in esenta necesita pur si simplu date bune si capacitatea de a le folosi in contextul potrivit pentru oamenii potriviti, la momentul potrivit, prin canalul potrivit.

De exemplu, daca o persoana este interesata de un anumit produs, marketingul contextual incearca sa-l ofere la momentul potrivit datorita datelor.

Sa presupunem ca cineva cauta pe Google pantofi de alergat si, cand merge pe Facebook, vede un anunt pentru pantofi de alergat, pe care da clic pentru a vedea cele mai recente modele.

A doua zi, persoana iese la plimbare si cand intra pe mobil vede un anunt cu cele mai noi oferte la pantofi de alergat dintr-un magazin din apropiere. Posibilitatea ca acest anunt sa-l determine pe utilizator sa cumpere unul dintre ele este foarte mare, datorita faptului ca reclama este in contextul potrivit si la momentul potrivit. 

Prin aceasta, marketingul contextual profita de datele si informatiile pe care le detine despre potentialul sau consumator pentru a-si adapta strategia de comunicare la mediul pe care consumatorul calatoreste si la scenariile pe care consumatorul le ocupa de obicei.

Aici este importanta si punctualitatea, asa ca informatiile raman relevante. De exemplu, sa presupunem ca cineva solicita o carte electronica de marketing prin e-mail si nu o primeste timp de doua luni. Desi continutul este ceea ce ai cerut, trecerea timpului l-a facut irelevant.

Beneficiile marketingului contextual

Economic

Implementarea marketingului contextual nu necesita o investitie mare, asa ca pentru a profita de contextul comunicarii, trebuie doar sa aveti datele potrivite.

Aceasta inseamna configurarea colectarii si extragerii datelor clientilor printr-un instrument CRM. Exista o mare varietate de optiuni atunci cand vine vorba de selectarea celei care se potriveste cel mai bine afacerii. Exista chiar si optiuni CRM pentru intreprinderile mici cu bugete accesibile.

Traficul vizat

Marketingul contextual utilizeaza directionarea comportamentala avansata. Vizand un anumit comportament si demografie, puteti viza clientii potentiali chiar atunci cand sunt pe cale sa ia o decizie de cumparare.

Acest lucru va permite, de asemenea, sa va puneti marca in prim-plan in momente optime pentru a creste gradul de constientizare, reamintire si implicare a marcii.

Experienta si satisfactia clientilor imbunatatite

Deoarece marketingul contextual functioneaza cu tehnici personalizate, mesajul de marketing transmis consumatorului este cronometrat si pozitionat strategic.

Clientii nu trebuie sa fie bombardati cu mesaje de marketing de care nici nu le doresc, nici nu au nevoie. Pentru ca o strategie de marketing contextuala sa functioneze eficient, trimiteti mesajul de care au nevoie atunci cand au nevoie.

Imbunatatind contextul campaniei de marketing, va veti asigura ca fiecare client potential sau client este deservit corespunzator. Cand clientii se simt ca mai mult decat un numar, vor avea mai multa incredere in brand.

O implicare mai mare a clientilor

Scopul marketingului contextual este de a crea interactiuni cu consumatorii in anticiparea nevoilor acestora. Aceasta ofera o cale de compromis.

Marketingul contextual incurajeaza participarea activa la comunicarea marcii. Cu cat va puteti implica mai mult cu clientii, cu atat aveti sanse mai mari de a-i pastra si de a-i transforma in sustinatori ai marcii.

Non perturbatoare pentru consumatori si public

Nimanui nu-i place sa fie intrerupt in sarcinile zilnice, rutina sau munca. Imagineaza-ti ca este vara, ti s-a stricat aerul conditionat si este foarte cald. In acel moment, te plangi de caldura pe retelele de socializare si dintr-o data, pe computer apare o imagine banner cu un cupon de reducere de rascumparat pentru achizitionarea unui aparat de aer conditionat. Acesta este un exemplu clar de marketing contextual, care il face pe utilizator sa vada oferta ca pe o solutie la problema sa si nu ca pe o reclama.

Mai multe vanzari si venituri

Marketingul contextual ofera reclame care sunt directionate in mod specific, personalizate si plasate strategic in momentul in care clientul este pe cale sa cumpere. Din acest motiv ratele de conversie vor fi mai mari, iar vanzarile vor creste.

Acest lucru este mult mai eficient decat eforturile traditionale de marketing in masa, care vizeaza publicul larg, mai degraba decat o anumita nisa.

Exemple de marketing contextual

M&M

M&M’s, celebra ciocolata, a condus o campanie de marketing contextual in Statele Unite pentru a spori angajamentul de brand in randul milenialilor, dupa ce a descoperit ca acestia si-au redus consumul de ciocolata.

Echipa de marketing a venit cu ideea de a crea sondaje pe retelele sociale pentru ca consumatorii sa voteze noua aroma Peanut M&M .

Publicul a avut trei optiuni: nuca chili, nuca cu miere si nuca de cafea. M&M a plasat panouri si grafice mari, cerandu-le fanilor sa voteze pe manerele lor de Facebook si Twitter.

Rezultatul a fost o crestere uriasa a angajamentului marcii in randul publicului tinta, totul datorita capacitatii M&M de a schimba contextul propriei marci in cel al consumatorilor.

16 Manere

Lantul american de iaurt este o alta companie care a valorificat puterea marketingului contextual dupa ce a cercetat si a descoperit ca piata tinta pentru produsul lor este formata din tineri de 16-25 de ani care folosesc Snapchat.

Pentru a face acest lucru, au lansat o campanie de marketing contextual care a vizat in mod specific acel grup demografic.

Compania le-a cerut utilizatorilor Snapchat sa partajeze fotografii cu ei insisi in orice locatie 16Handles si sa le trimita la Snapchat-ul companiei.

Dupa ce au facut acest lucru, acestor consumatori li sa trimis un cupon de reducere 16Handles de la 16% la 100%. Beneficiarii reducerii au avut la dispozitie doar 10 secunde pentru a arata mesajul casieriei. In loc sa-si faca presiuni asupra publicului tinta sa-si viziteze magazinele, 16Handles i-a recompensat pe cei care se aflau deja in magazin.

Johnson si Johnson

Johnson & Johnson a dorit sa aiba un angajament mai semnificativ cu consumatorii sai in ceea ce priveste remediile pentru dureri de cap, ingrijirea pielii si alte preocupari legate de sanatate.

Brandul stia ca va fi foarte dificil sa o faci doar cu un site web sau blog.

Campania Clean and Clear de la J&J ofera un alt exemplu grozav de marketing contextual. Pentru a-si atinge publicul tinta, si-au stabilit marca in cadrul comunitatilor online cu cele mai multe audiente adolescentine.

Deoarece s-a descoperit ca acest public tinta isi petrece cea mai mare parte a timpului discutand cu prietenii lor online, li s-au trimis carduri electronice care ofera teste gratuite ale pielii si mostre de produse Clean & Clear.

Campania a avut succes datorita componentei virale care a incurajat utilizatorii sa mentioneze si sa invite cat mai multi prieteni.

Referintele s-au inmultit exponential si i-au permis J&J sa isi pozitioneze produsul exact acolo unde si-a dorit publicul si la un cost redus.

Marketingul contextual este o modalitate rentabila de a ajunge la publicul tinta si de a genera mai multe vanzari si venituri.

Deoarece este directionat strategic catre un anumit grup de oameni, ii puteti masura cu usurinta succesul daca va uitati doar la acel anumit canal. Exemplele de mai sus arata clar cat de simplu, dar eficient , poate fi marketingul contextual atunci cand vine vorba de stabilirea unui brand, generarea interesului si castigarea mai multor clienti.

Cunoasterea utilizatorului: cel mai important lucru in marketingul de continut

Ati putut deja sa cititi mai sus ca personalizarea este unul dintre cele mai importante lucruri in Content Marketing, precum si contextul si momentul potrivit pentru a lua contact cu utilizatorul.

Cu Content Marketing poti personaliza strategiile si continutul reclamelor si alte actiuni de marketing cu care sa cuceresti utilizatorul. Dar inainte de asta, este foarte important sa-l cunosti si sa stii exact cu cine vorbesti, care sunt gusturile si nevoile lui. Este vorba despre a oferi raspunsuri la ceea ce au nevoie utilizatorii, generand continut valoros si personalizat pentru aceste audiente.