Reglementarea lumii criptomonedelor a parcurs un drum lung in ultimii doi sau trei ani. Am putea spune ca din 2019 incoace am vazut o revolutie exponentiala in scenariul legal aplicabil lumii cripto. Fara indoiala, sectorul blockchain se confrunta in continuare cu provocari nesfarsite, dar progresul nu trebuie uitat. Pentru toate acestea, in acest articol explicam progresele si provocarile in reglementarea criptomonedelor. 

Evolutia reglementarii criptomonedelor

Tinand cont de faptul ca Bitcoin s-a nascut in 2008, abia dupa aproximativ zece ani au aparut primele reglementari care reglementeaza furnizorii sau serviciile bazate pe blockchain. Desi pare mult timp, a fost o etapa necesara pentru ca organismele de reglementare sa inteleaga ce este cripto, cum functioneaza si ce implicatii are. Pana la urma, daca nu exista intelegere din partea autoritatii de reglementare, pentru simpla siguranta juridica, reactia asteptata a fost interzicerea. De fapt, datorita acestui regulament, in Spania a fost creat un mediu prietenos cu criptomonede pentru dezvoltarea acestui tip de proiect.

Ecosistemul s-a schimbat foarte mult in doar cativa ani, nu doar datorita istoriei si calatoriei sale, ci si datorita publicului interesat. In zilele noastre, tot mai multi oameni au criptomonede, stiu ce este un portofel si au auzit de platforme. Mai presus de toate, odata cu boom-ul NFT-urilor si al metaversului, vedem cum intra oamenii in sector.

De fapt, in prezent, adoptarea criptomonedelor nu este doar un lucru pentru antreprenori sau utilizatori, dar am vazut cum gigantii din industrie au imbratisat si lumea cripto. Nu pentru ca au furnizat servicii cripto, ci pentru ca le-au achizitionat, iar acesta este cel mai onest pariu facut de sector.

Legislatia si reglementarea actuala a criptomonedelor

Acum ca stim putin despre evolutia reglementarii criptomonedelor, sa vedem reglementarile actuale care le reglementeaza. Prima reglementare care defineste ce este un activ cripto, un schimb sau un custode (adica furnizorii de servicii cripto) este a cincea directiva impotriva spalarii banilor. Acest lucru permite profesionistilor sa indeplineasca anumite cerinte si sa isi indeplineasca obligatiile.

Fara indoiala, a avea o baza solida si legala incurajeaza antreprenorii sa-si realizeze proiectele. Pana la urma, inainte de a lansa o companie, ei fac un bilant si evalueaza provocarile, eventualele sanctiuni in caz de nerespectare, procesul si decid daca merita sau nu sa o faca. Daca nu exista o reglementare, nu se stie cu ce se confrunta si totul este lasat in aer. In acest sens, avand regulile stabilite si clare, este mai usor sa indraznesti sa asumi si sa inovezi decat daca esti pierdut.

A cincea directiva de prevenire a spalarii banilor

In Spania, a cincea directiva a fost prima piatra care a definit ce sunt un custode, un activ digital si un schimb. Reglementarile europene pot fi reglementari sau directive. Directivele sunt transpuse. Cu alte cuvinte, ele trebuie incorporate in sistemul nostru juridic.

Printre altele, a adaugat ca subiecti obligati furnizorii de servicii de schimb valutar fiduciar si furnizorii de custodie de portofel electronic. Acestea sunt schimburi si custozi.

Schimbul de moneda virtuala cu moneda fiduciara este vanzarea de monede virtuale prin livrarea de euro sau orice valuta straina cu titlu legal. Pe de alta parte, furnizorii de servicii de custodie pentru posetele sau portofelele electronice sunt acele entitati sau persoane fizice care ofera servicii de pastrare si custodie pentru chei criptografice in numele clientilor lor pentru a avea, stoca si transfera monede virtuale sau criptoactive.

Acestea fiind spuse, ce obligatii presupune legea 10/10/2010 pentru acesti subiecti obligati care sunt furnizori de servicii cripto?

 • Comunica SEPBLAC acele obligatii in care exista indicii sau certitudini legate de spalarea banilor sau finantarea terorismului
 • Aplica masuri de due diligence in relatiile cu clientii sai
 • Aveti un program de formare a angajatilor privind prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului
 • Numiti un reprezentant inaintea SEPBLAC

Transpunerea acestei directive a mai impus ca operatorii criptoactivi cu sediul sau activitate in Spania sa fie inregistrati si inregistrati in registrul Bancii Spaniei. Acest registru are o functie cheie care este, pe langa prevenirea spalarii banilor, sa se asigure ca tranzactiile sunt impozitate cu castigurile de capital corespunzatoare.

MICA: Propunerea de reglementare europeana pentru criptomonede

In afara de Directiva a cincea, avem si alte reglementari care au ajuns sa stabileasca o cale prin care furnizorii de servicii cripto isi pot desfasura activitatea intr-o maniera reglementata, fara teama si cu sanctiuni foarte clare in caz de nerespectare.

In primul rand avem MICA (Markets in Crypto-Assets) , care este o propunere de reglementare care nu este inca in vigoare, dar a fost mult asteptata. Desi a cincea directiva privind spalarea capitalului atinge in mod oblic criptomonedele pentru activitatea lor, MICA este o reglementare facuta de si pentru furnizorii de servicii cripto.

Face parte din Piata unica digitala a UE, care doreste sa faca din Europa un continent digital. Acesta este unul dintre picioarele fundamentale ale acestei strategii si, de fapt, va fi aprobata in curand. Cu toate acestea, nu se aplica:

 • NFT-uri
 • puncte de regalitate
 • puncte de recompensa
 • active digitale de arta

Adica au eliminat tot ce este descentralizat, cum ar fi portofelele descentralizate. Tot ceea ce este tehnologia MICA a fost ignorat si concentrat pe furnizorii de servicii.

Scopul este protejarea consumatorului si reglementarea companiilor care opereaza cu acest tip de activ. In cele din urma, activele cripto au o volatilitate ridicata, iar utilizatorii trebuie sa stie la cine sa apeleze in cazul, de exemplu, a unui atac de securitate cibernetica. El a dorit, de asemenea, sa faciliteze pasaportul digital pentru a preveni crearea de „paradisuri cripto”.

In ceea ce priveste activitatile care fac obiectul, sunt urmatoarele:

 • emiterea de jetoane
 • comercial
 • custodia
 • executarea ordinelor
 • schimburile
 • sa dai un sfat

CNMV: Circulara care reglementeaza publicitatea criptoactivelor

In al treilea rand, este circulara de publicitate, care a fost aprobata in urma cu cateva luni si face mult galagie. Reclamele agresive pe platforme si ascensiunea celebritatilor care promoveaza criptomonede au accelerat aceasta reglementare. In cele din urma, trebuie sa antrenezi oameni si este important ca utilizatorii sa stie in ce se baga inainte de a o face.

In prezent, face obiectul oricarei activitati de publicitate conform conceptului Legii generale a publicitatii. Acestia sunt obligati sa respecte cele care includ urmatoarele cazuri:

 • Furnizori de servicii pentru active cripto
 • servicii de publicitate
 • Persoane fizice si juridice care, din proprie initiativa sau in numele unor terti, desfasoara o activitate de publicitate asupra activelor cripto, precum influenceri sau youtuberi

Una dintre principalele schimbari este necesitatea de a folosi clauze de declinare a raspunderii in campaniile publicitare. De altfel, cei concentrati pe un public de masa trebuie sa depuna documentatie prealabila la Comisia Nationala a Pietei de Valori Mobiliare (CNMV) care sa indice daca trebuie sa faca modificari sau consideratii.

In sfarsit, masurile impotriva fraudei nu pot lipsi. In cele din urma, scopul este si ca toata lumea sa plateasca impozite si ca castigurile de capital sa fie inregistrate. Si, desigur, sandbox, care ajuta la un mediu sigur pentru inovatie.