EDIT: Conform SATI (cu erorile de rigoare aici), în România ar fi cam 90 de milioane de browsere, adică o medie de 8-9 browsere per utilizator de internet. Mie mi se pare departe de adevăr, dar să zicem că avem o medie de 3 browsere per utilizator, ar înseamna că sunt aproximativ 700.000 de utilizatori unici cu Ad Blocker instalat.

Bineînţeles, chiar dacă sunt 3 browsere per utilizator, asta nu înseamnă că au Ad Blocker instalat pe fiecare dintre ele, aşa că e foarte greu de estimat numărul exact de utilizatori, însă afirmaţiile de mai jos rămân în picioare. Cu cât facem mai multe ad-uri, cu atât vor fi mai puţini oameni care le vor vedea.

––––––––––––––––––––––––––––––

Scurt şi la obiect, conform unui studiu recent publicat de PageFair în colaborare cu Adobe, în 2015 în România sunt peste 2 milioane de utilizatori browsere care au instalat un Ad Blocker pentru a evita anunţurile sponsorizate de pe internet. În 2013 erau în jur de 500.000. În 2017 vor fi, probabil, în jur de 5 milioane.

La nivel global, numărul utilizatorilor care nu mai văd reclamele de pe internet se apropie de 200 de milioane (din aproape 3 miliarde de utilizatori în total). Şi cu cât treaba asta creşte mai mult, cu atât mai repede apar soluţii mai bune, software sau chiar hardware.

Ce înseamnă asta pentru companii

S-a mai spus prin nenumărate conferinţe, nu e o noutate. Singurul tip de reclamă, pe care un Ad Blocker nu-l poate bloca, este conţinutul (autentic şi relevant dacă se poate). Un blog de companie, un canal de Youtube, o pagină de Facebook, proiecte online de conţinut, colaborări cu bloggerii şi alte idei din gama asta.

Soluţii

Deloc întâmplător, cursurile Social Smarts îşi propun să acopere fix această nevoie a companiilor. Avem un curs de marketing şi comunicare în social media, unul de comerţ online prietenos şi unul de web usability (plus un e-book gratuit publicat recent). Vă invit cu drag să participaţi şi să povestim mai multe pe acest subiect, pentru că lucrurile evoluează cu o viteză incredibilă în anii ăştia.