Un plan de afaceri este un document cuprinzator care prezinta misiunea, obiectivele, finantele, veniturile si datele de piata ale unei companii.

Scopul principal al unui plan de afaceri este de a convinge bancile si/sau investitorii sa va imprumute bani, dar exista cateva alte beneficii.

Planurile de afaceri ajuta la crearea de responsabilitate in cadrul unei organizatii, ofera o viziune holistica asupra companiei si pot fi folosite in mod repetat ca cadru de referinta.

In cele din urma, un plan de afaceri atenueaza riscul. Acesta rezuma toate domeniile de afaceri si detaliaza modul in care acele domenii (marketing, operatiuni) influenteaza cresterea.

Si nu exista nicio cale de ocolire; daca vrei sa finantezi de la un investitor, mai ales daca tocmai iti incepi afacerea, ai nevoie de un plan de afaceri.

Orice antreprenor ar fi norocos sa se intalneasca cu un investitor inger sau cu un capitalist de risc. Dar prezentarea initiala, intalnirea si prezentarea sunt toate varful aisbergului.

Ceea ce urmeaza este cel mai important.

Potentialul investitor va dori un plan de afaceri detaliat si va efectua due diligence pentru a se asigura ca sunteti o investitie demna. Avand in vedere acest lucru, iata ce cauta investitorii intr-un plan de afaceri:

Rezumat executiv puternic

Rezumatul executiv este prima parte a planului dvs. de afaceri si ar trebui sa fie suficient de captivant pentru a oferi o prima impresie solida.

Ganditi-va la rezumatul dvs. executiv ca la pagina de destinatie a site-ului dvs. Daca vizitatorii vin pe site-ul dvs. si nu gasesc ceea ce cauta, vor trece la urmatorul lucru cel mai bun.

Rezumatul dvs. executiv ar trebui sa prezinte compania si sa explice ceea ce faceti si ce va face unic. Ofera investitorilor o imagine de ansamblu completa a afacerii dvs. si ar trebui sa rezuma detaliile cheie in alte sectiuni ale planului de afaceri. Aceasta sectiune are de obicei o pagina si trebuie scrisa ultima.

Incepeti rezumatul prin prezentarea dvs.; urmati cu o explicatie a motivului pentru care afacerea dvs. este importanta si cum umple un gol pe piata sau rezolva o anumita problema. Luati un exemplu de plan de afaceri pentru a va inspira pentru a scrie un rezumat practic.

Prognoza financiara completa

Indiferent daca nu aveti vanzari sau daca generati venituri de sute de mii, fiecare investitor va va examina planul financiar pentru a determina cu exactitate fezabilitatea financiara. Aceasta sectiune a planului dvs. trebuie sa fie complet dezvoltata si sa nu lase nicio zona gri sau loc pentru intrebari suplimentare.

Este esential sa te pui in pielea unui investitor. Pe baza perspectivelor tale financiare, te consideri o investitie riscanta sau promitatoare? Prognoza dvs. financiara ar trebui sa includa urmatoarele:

Declaratia de profit si pierdere proiectata
Proiecteaza cat de mult venit veti genera si profitul pe care il veti obtine din vanzarile respective

Analiza pragului de rentabilitate
O privire detaliata asupra cate produse trebuie sa vindeti pentru a acoperi costurile de productie fixe si variabile

Bilantul estimat
estimarea totala a activelor si pasivelor

Situatia fluxurilor de numerar
Detaliaza toate intrarile si iesirile de numerar

Indicatii de afaceri

Pentru a va construi cu exactitate previziunile financiare, trebuie sa va evaluati cota de piata (sectiunea de cercetare a pietei este, de asemenea, cruciala pentru investitori). Incepeti de jos prin evidentierea pietei dvs. totale adresabile si procentul pe care il veti viza. Apoi, puteti aprofunda putin, conturand piata dvs. segmentata adresabila si cota de piata. Site-urile de investitii va pot ajuta, de asemenea, sa percepeti mai bine starea pietei si alte date pentru o prognoza mai precisa.

Doriti sabloane financiare gratuite pentru planul dvs. de afaceri?

Veti gasi o colectie grozava de sabloane importante, inclusiv o analiza SWOT, un sablon de prognoza a vanzarilor, un sablon de profit si pierdere, un sablon de flux de numerar si un sablon de bilant, in acest ghid cuprinzator despre cum sa scrieti un plan de afaceri.

Costuri de achizitie a clientilor

Intelegerea costurilor de achizitie a clientilor (CAC) va ajuta sa cresteti sanatos si scalabil si le arata investitorilor ca stiti exact ce este nevoie pentru a atrage un client la bord.

Cunoasterea CAC-ului este mai important ca niciodata; costul achizitiei de noi clienti a crescut cu 60% in ultimii cinci ani.

Costurile de achizitie a clientilor sunt determinate prin examinarea costului total al vanzarilor si al marketingului necesar pentru a achizitiona noi clienti. Puteti calcula CAC-ul dvs. impartind costul total de marketing si vanzari la numarul de clienti dobanditi.

CAC-ul dvs. va poate ajuta, de asemenea, sa va simplificati procesul de luare a deciziilor, sa va optimizati strategiile de marketing pentru a va concentra pe valoarea de viata a clientului si sa dezvaluiti o imagine completa a perioadei dvs. de rambursare (cantitatea de timp necesara pentru a recupera costul unei investitii).

Executie puternica

Un plan de afaceri este ca o imagine. Si asa cum spune vechea zicala: „O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte”.

In mod similar, planul tau de afaceri dezvaluie multe despre cine esti ca proprietar de afaceri. Sa presupunem ca aveti vanzari puternice si o previziune financiara optimista. Planului tau de afaceri lipsesc documentatia si punctele de date necesare care sustin acest lucru? Este plin de erori gramaticale si formatare necorespunzatoare?

Executia este graitoare. Modul in care va comunicati afacerea este la fel de important ca si detaliile din plan. Un plan de afaceri scris in graba sau ambiguu va duce la mai multe intrebari si ezitare.

Daca nu va puteti face timp pentru a scrie un plan de afaceri solid, pe ce altceva veti lua scurtaturi?

Management puternic

Planul dvs. de afaceri ar trebui sa demonstreze ca aveti o echipa de management puternica.

Multi investitori isi conduc portofoliile cu o mentalitate care pune in primul rand oamenii. Aceasta inseamna ca cine esti este la fel de important ca ceea ce oferi. Sectiunea „Management” sau „Echipa” a planului dvs. de afaceri este excelenta pentru a va umaniza compania si pentru a va evidentia punctele forte.

Ce face ca echipa ta sa fie in mod special capabila sa conduca si sa conduca aceasta afacere catre profitabilitate? Care este trecutul tau? Ati castigat premii sau ati participat la vreun program de incubator? Aveti experienta relevanta (fie in conducerea unei afaceri, fie in industrie)?

Raspundeti la aceste intrebari pentru a arata investitorilor ca sunteti in mod unic calificat pentru a conduce.

Intelegerea temeinica a pietei dvs

Exista o piata pentru produsul sau serviciul dvs., cum puteti ajunge pe piata dvs. si pe ce cota de piata aveti un bastion?

Demonstrarea unei intelegeri aprofundate a pietei si a populatiei tinta este esentiala. Multe companii au esuat pentru ca nu au efectuat cercetari de piata sau nu au vorbit cu clientii si clientii lor. Validarea produsului ar trebui sa preceda eforturile de strangere de fonduri.

„Dimensiunea pietei” este un numar de baza pe care il cauta fiecare investitor. Analiza dvs. competitiva, cercetarea de piata, valorile si sondajele clientilor ar trebui sa fie luate in considerare in ecuatie.

Daca va straduiti sa va intelegeti piata si pozitia, puteti incepe prin a culege date primare de la Biroul de Recensamant si Munca. Multe industrii au, de asemenea, asociatii oficiale si isi publica cercetarile online. Puteti achizitiona aceste studii sau puteti comanda o firma de cercetare de piata pentru a va conduce cercetarea.

Un investitor interesat poate face sau distruge afacerea dvs. si ar trebui luat in serios. Nu te-ai grabi printr-o aplicatie la Ivy League si nu ar trebui sa trimiti un plan de afaceri scris in graba.

Acordati-va timp pentru a detalia fiecare aspect al afacerii dvs. si luati in considerare colaborarea cu un redactor de plan de afaceri pentru a va asigura ca va comunicati eficient mesajul. Daca un investitor este impresionat de planul dvs. de afaceri, sunt sanse sa obtineti o finantare esentiala.