De cate ori te-ai intrebat daca exista formule magice pentru ca, printre toate rezultatele cautarii, potentialii tai clienti sa te observe? Daca stii despre ce vorbim, cel mai bine este sa continui sa citesti. Si exista multe modalitati de a imbunatati prezenta unei afaceri in retea, dar astazi vrem sa vorbim despre una dintre cele care functioneaza cel mai bine: Rich Snippets de la Google.

Desi termenul nu va suna, cu siguranta veti intelege conceptul daca va spunem ca asa se numesc descrierile care ne obliga sa nu ne mai uitam la ele atunci cand dau peste noi in rezultatele Google. In aceasta postare o sa-ti oferim toate cheile pentru a-ti putea seduce publicul tinta cu creativitatea ta si cateva trucuri ale caror rezultate le vei vedea rapid. 

Ce sunt fragmentele imbogatite?

Fragmentele imbogatite sau datele structurate sunt informatii pe care le furnizam motorului de cautare despre continutul site-ului nostru. Din 2013, Google a inceput sa inteleaga mai bine datele structurate si sa le foloseasca pentru a intelege mai bine pagina, motiv pentru care astazi reprezinta un factor de pozitionare SEO pe pagina. Includerea Rich Snippets ne va oferi posibilitatea de a iesi in evidenta in rezultatele Google si de a creste sansele de a capta utilizatori prin canalul organic.

Se pot include aceste informatii prin lipirea unui script JSON-LD in pagina careia dorim sa ii atribuim Rich Snippet . Puteti gasi aceste scripturi pe Schema.org, depozitul mare de etichete de date structurate create de Google, Yahoo si Bing. Exista si cateva pagini care simplifica crearea acestor scripturi pe care le voi impartasi cu voi mai tarziu.

Pe scurt, Google Rich Snippets, cunoscute si sub numele de Rezultate imbogatite, sunt acele rezultate ale cautarii care sunt afisate cu date suplimentare. Aceste date sunt obtinute de obicei din datele structurate gasite in HTML-ul unei pagini.

De ce sunt importante fragmentele imbogatite?

Google Rich Snippets contin un rezumat al continutului unui site web. Sunt considerate o tehnica avansata de pozitionare SEO pe care fiecare profesionist in marketing digital ar trebui sa ia in considerare. Acesta este un element crucial pe care crawlerele motoarelor de cautare il citesc pentru a oferi informatii motoarelor de cautare.

Stim ca, cu cat articolul este mai bine pozitionat, cu atat vom obtine mai mult trafic. In acest sens, obtinerea unui Rich Snippet pe Google imbunatateste CTR si ratele de conversie.

Stelele de evaluare si evaluarile de sub linkul unui magazin online, de exemplu, sunt fragmente imbogatite. Acesta este doar unul dintre multele formate care pot fi adaptate si variaza in functie de tipul de interogari de cautare introduse de utilizatori.

Au o valoare ridicata pentru SEO datorita capacitatii lor de a atrage atentia utilizatorilor asupra rezultatelor, in special asupra acelor site-uri web care nu sunt deloc bine pozitionate.

Este mai probabil ca un utilizator sa faca clic pe un rezultat daca acesta furnizeaza informatii scurte, dar valoroase, care corespund nevoilor sale de interogare. De aceea sunt atat de importante. Sunt optiunea perfecta pentru acele companii care au bugete de marketing reduse. Nu trebuie sa utilizati PPC si sa intrati in batalii de licitare a cuvintelor cheie doar pentru a obtine primul loc in clasamentele de cautare sau pentru a avea link-uri de calitate.

Top Google Rich Snippets

Desi exista un numar mare de fragmente imbogatite diferite care pot fi adaugate in pagina dvs. pentru a iesi in evidenta in rezultatele Google, depinde de dvs. sa alegeti pe cele mai potrivite si relevante atat pentru Google, cat si pentru utilizatori. 

1.FAQ SNIPPET

Acest fragment bogat consta in furnizarea unei serii de intrebari si raspunsuri scurte derulante vizibile pe pagina de rezultate Google.

Avantajul de a fi listat cu Fragmentul de intrebari frecvente este ca nu numai ca vei ocupa mai mult spatiu pe pagina de rezultate, dar vor fi afisate doar 7 rezultate in loc de 10 si vei trimite concurentii tai pe a doua pagina. Dezavantajul este ca, furnizand informatiile direct in SERP, este posibil ca unii utilizatori sa nu intre pe site-ul dvs.

Pentru a crea eticheta pe care trebuie sa o lipiti pe pagina dvs. pentru a furniza aceste informatii motorului de cautare. Este important sa va asigurati ca intrebarile si raspunsurile pe care le configurati sunt in continutul dvs.

2. SNIPPET PREZENTAT

Acest fragment este probabil cel care are cel mai mare impact pe pagina de rezultate. Aparitia in fragmentul prezentat este considerata a fi in pozitia zero, deoarece apare inaintea primului rezultat organic. Pentru a aparea in fragmentul recomandat, trebuie sa va aflati in prima pagina cu rezultatele cautarii.

Pentru a aparea in fragmentul prezentat, trebuie sa aveti o optimizare SEO excelenta , deoarece nu este configurat cu o eticheta. Exista 4 tipuri de fragmente recomandate:

  1. Paragraf: Un raspuns scurt si precis la o intrebare specifica (Cine este, ce este, cum se face, de ce…).
  2. Lista: o lista numerotata sau marcata care indica un numar de pasi de urmat.
  3. Tabel – Google le poate reformata, dar orice text care este prezentat in format rand si coloana poate aparea in pozitia zero.
  4. Videoclipuri YouTube: Videoclipurile YouTube au posibilitatea sa apara si in aceasta pozitie.

3. EVENIMENTE SNIPPET

Aceste fragmente imbogatite sunt interesante pentru site-urile web care functioneaza cu calendare si evenimente programate. Acestea permit afisarea datei si uneori a orei spectacolului. Puteti utiliza instrumentul Google Data Highlighter pentru a obtine scriptul si a le implementa.

4. SNIPPET DE AFACERI LOCAL

Aceste informatii sunt listate in dreapta paginii de rezultate si contine o multime de informatii despre afacerea fizica. Dupa cum puteti vedea in fotografie, aparitia in acest fragment ne ofera multa vizibilitate. Pentru a fi aici, trebuie sa finalizam procesul de trimitere a inregistrarii Compania mea pe Google. Facand acest lucru, ne va permite si sa ne pozitionam in rezultatele Google Maps. Aceste informatii pot fi completate cu scriptul „afacere locala” folosind Evidentiatorul de date. 

5. SNIPPET DE PRODUS SI RECENZII

Aceste fragmente pot aparea in produse, locuri, organizatii, oferte sau lucrari creative (carti, filme, software…). Acestea arata evaluarea cu stele, numarul de voturi si uneori pot afisa fragmente din comentarii. Daca adaugati fragmentul in multe pagini care nu au nicio legatura cu subiectul sau produsul evaluat, puteti suferi penalitati de la Google. 

6. PEIMITE 

Breadcrumbs sau breadcrumbs sunt o ruta de navigare sub forma de link-uri interne care indica calatoria utilizatorului. Acest lucru ofera utilizatorului o experienta buna, deoarece poate reconstrui paginile pe care le-a vizitat anterior, dar ofera si informatii Google despre structura site-ului dvs. Acestea pot fi setate cu proprietatea Schema.org ItemListElement.

7. SNIPPET DE SITELINK-URI

Acest fragment apare de obicei atunci cand cautam o marca sau o anumita pagina web si ne ofera o captura de ecran a ceea ce contine, aratandu-ne sectiunile sale principale. Pentru ca Google sa decida sa le arate, trebuie sa ai o buna optimizare SEO si o structura clara si de inteles pentru algoritm. Acestea vor fi afisate numai daca Google considera ca este util pentru utilizator.

Spatiul mare ocupat de sitelink -uri si posibilitatea ca utilizatorul sa poata intra in pagina pe care o cauta direct din SERP va creste CTR-ul considerabil.

8. EVIDENTIA

Ultimul dintre cele mai bune fragmente imbogatite Google este cel prezentat. Google evidentiaza pe primul loc in rezultatele intr-o caseta si intr-o dimensiune mult mai mare decat restul intrarea care contine cele mai bune informatii in raport cu cautarea utilizatorului.

A ajunge sa iesi in evidenta in aceasta pozitie este obiectivul principal al oricarui site web sau blog, deoarece pe langa prestigiu, iti ofera o vizibilitate mai mare, un numar mare de clicuri si o crestere a ratei de conversie impresie-la-vizit.

Cum sa obtineti fragmente imbogatite?

Pentru a beneficia de diferitele avantaje ale Rich Snippets de la Google pe pagina noastra web, va trebui sa incorporam un mic cod in documentele HTML ale site-ului. O putem face prin urmatoarele trei metode: microdate, JSON-LD sau RDFa.

Cand vorbim despre date structurate in SEO, de obicei, ne referim la vocabularul schema.org care este folosit pentru a marca continutul. De aici, Google poate decide sa-l foloseasca sau nu in rezultatele cautarii, dar pe ce se bazeaza pentru a decide?

Cea mai eficienta modalitate de a obtine fragmente imbogatite pe Google este sa creati continut de calitate si sa incorporati codul HTML corespunzator pe pagina dvs. web. Astfel, vom face mai usor ca motoarele de cautare sa arate site-ul nostru intr-un format mai avansat si mai vizual.

Pentru a fi sigur, Google ofera intotdeauna cateva instructiuni pentru a realiza acest lucru. In acest caz, au postat urmatorii pasi:

  • Scrierea de texte de calitate si valoare adaugata
  • Acordati o atentie deosebita definitiilor.
  • Optimizati selectia si utilizarea cuvintelor cheie sau cuvintelor cheie

Scriptul fragmentului poate merge oriunde in codul HTML al paginii dvs., dar recomandarea este sa-l plasati cat mai departe in corp, cat mai aproape de eticheta de inchidere . Scripturile blocheaza redarea paginii pana cand browserul o citeste complet, asa ca punand-o la sfarsit, optimizam viteza de incarcare a site-ului.