Imi place conceptul asta de tabara de lucru de cateva zile pentru ca asa se pot pune usor bazele unor proiecte si se pot definitiva colaborari. Cu alte cuvinte, daca lucrati in zona de social media marketing si puteati veni la Social Media Summer Camp, dar nu ati facut-o, ati ratat niste oportunitati.

Acum, dupa mai multe prezentari pe care le-am urmarit, dar si dupa discutiile avute cu participantii, am cateva concluzii dupa aceasta editie a taberei:

1. Interesul pentru Facebook creste in continuare in companii, dar sunt putini oameni de marketing care stapanesc partea tehnica a celei mai populare retele de socializare din lume. In contextul asta va recomand calduros sa veniti la Social Media Essentials, un curs de 4 zile absolvit deja de peste 100 de oameni din companii mari si mici. Urmatoarea editie incepe pe 19 septembrie 2013.

Fara aceasta parte tehnica e greu sa gandesti campanii si strategii pe Facebook, pentru ca nu vei intelege de ce continutul tau, pus la punct pana la cel mai mic detaliu, nu e vazut de nimeni si nu primeste reactii.

2. Bloggerii sunt in continuare preocupati de probleme minore si chiar copilaresti pe alocuri.

„Omul de PR nu mi-a spus pe nume in email, omul de PR a uitat o virgula in mailul pe care mi l-a trimis, omul de PR mi-a trimis invitatie la un eveniment din alt oras” si altele din categoria asta.

Nu sunt tragedii, hai sa fim seriosi. Avem norocul sa facem parte dintr-o piata de publicitate pe bloguri unica in Europa si ar trebui sa ne concentram mai mult pe a colabora cu agentiile pentru a creste aceasta piata.

Nu uitati ca fiecare parte implicata intr-o campanie pe bloguri (companie, agentie, blogger), are interese proprii care primeaza in orice context, deci concentrati-va pe finalitatea unui email de la agentie, nu pe apelativul folosit in subiect.

3. Proiectele si colaborarile presupun o componenta activa in ecuatia asta dintre bloggeri, companii si agentii. In companii lucrurile se misca greu, timp liber e putin. La fel si in agentii. Cu alte cuvinte, bloggerii au cel mai mult timp liber, deci bloggerii ar trebui sa fie mai activi si sa vina cu propuneri de proiecte si campanii.

Și eu sunt blogger, stiu cum e. In 2012 am respectat paragraful de mai sus, iar lucrurile au functionat, deci nu e doar o teorie nedovedita. Evident ca exista niste mentiuni aici, majoritatea legate de abilitatile de vanzare ale fiecaruia si de capacitatea de a gandi si implementa o campanie, dar asta e alta discutie.

Evident ca din tabara nu au lipsit nici competitiile de karaoke si nici discutiile prelungite in jurul paharelor cu Jager, ca doar oameni suntem. Veniti, cu alte cuvinte, la urmatoarea editie care va avea loc in iarna, pentru ca se intampla acolo un mix de comunicare si de invatare pe care nu-l veti gasi in alte locuri.

Multumiri echipei BIZ pentru organizarea impecabila.