Economia colaborativa (EC) a devenit, la toate nivelurile, un fenomen global care pare sa fi depasit modelul traditional si este aici pentru a ramane. Antreprenorul poate si ar trebui sa beneficieze de o lume in care  se creeaza constant sinergii si economii de costuri  Economia colaborativa se rezuma pur si simplu in schimbul de bunuri si servicii intre utilizatori si se estimeaza ca tot ceea ce cuprinde aceasta afacere va ajunge la 335.000 de milioane de dolari in 2025.

S-a scris si s-a vorbit mult despre economia colaborativa. Pentru noi este o miscare care a dat coltul modului de a concepe viata si care raporteaza doar sinergii si avantaje. Nivelul de adaptare al utilizatorilor este progresiv si pare sa fi schimbat regulile jocului pentru totdeauna.

Avantajele pe care economia colaborativa le poate aduce lumii antreprenoriale

In cateva cuvinte, economia colaborativa reprezinta aparitia unor  noi modele de afaceri si consum, in care, gratie noilor tehnologii, sunt accesate bunuri si servicii mai eficiente si mai participative. In CE, comunitatea si increderea sunt esentiale, precum si oferta bazata pe accesul la bunul neproductiv spre deosebire de achizitia acestuia. Combinatie care se poate baza uneori pe o relatie intre egali, aceasta este peer-to-peer , sau pe asigurarea de catre o companie a accesului de catre utilizatori a bunurilor la cerere atunci cand le este mai convenabil.

Cine impinge aceasta tendinta si o consolideaza? Fara indoiala,  antreprenorii. Noile afaceri sunt cele care promoveaza site-uri web si aplicatii cu programare si design de ultima ora si cu modele de afaceri foarte inovatoare care sunt acceptate de utilizatori. Dimpotriva, modelele de afaceri mai traditionale si marile companii de-a lungul vietii sunt nevoite sa se adapteze la noi modele si obiceiuri de consum.

Pe de alta parte, antreprenorul poate profita de parghiile CE pentru a-si dezvolta afacerea. Cum? Exista multe modalitati de a va eficientiza investitiile prin economisirea costurilor prin economia colaborativa.

Am aruncat o privire asupra afacerilor de acest tip care functioneaza si care ii sunt dedicate. Mai jos aducem o lista cu zece portaluri web  axate pe activitati legate de antreprenori si sarcina complicata de a infiinta o afacere.

1. Entresocios.es

Doriti sa infiintati o afacere, dar aveti nevoie de un partener care sa va ofere capital, forta de munca sau un loc? In acest portal, antreprenorii se contacteaza pentru a se asocia. Site-ul are deja peste 2.000 de proiecte publicate care cauta partenerul perfect.

2. Chronoshare

Acest portal conecteaza utilizatori si profesionisti din diferite sectoare, cum ar fi curatenia, instalatorii de birouri sau cursurile private. Au crescut destul de mult in ultimii ani si sunt deja infiintati.

3. Spacebee

Pe acest site de inchiriere de spatiu, utilizatorii pot oferi sali de clasa, sali de intalnire sau alte facilitati pe care nu le folosesc. Vrei sa-ti prezinti proiectul sau sa-ti lansezi produsul in fata mai multor spectatori? Verifica. Sunt distribuite in toata Spania si portofoliul lor de proprietati creste pe zi ce trece.

4. Kickstarter

O platforma care va permite sa strangeti bani pentru orice proiect. Vrei sa infiintezi o companie? Aduceti un produs nou pe piata? Produci noul album al unei trupe? Pe Kickstarter ne putem crea un profil, iar utilizatorii care cred in ideea noastra pot dona bani pentru a ne atinge obiectivul. Acest nou model economic este cunoscut sub numele de crowdfunding, o tendinta care evolueaza in forma sa cea mai pura.

5.Zank

Acest site inovator spaniol este dedicat punerii in contact a utilizatorilor care ofera imprumuturi cu garantii. Daca aveti nevoie de lichiditate rapida pentru ceva anume, nu ezitati sa aruncati o privire. Uita de banci si apeleaza la colegii tai.

6. Relendo

Ai nevoie de material pentru un anumit eveniment al afacerii tale? O camera buna? Un proiector? Relendo este un site web conceput pentru a va inchiria produsele altor utilizatori care va sunt apropiati. Puteti gasi tot felul de utilaje utile pentru orice afacere noua care incepe.

7. Tutela

Este o platforma de invatare care pune in contact profesorii si studentii prin cursuri video. Un site web foarte util atat pentru invatare, cat si pentru predare si un exemplu clar ca formarea a evoluat, de asemenea, spre un model colaborativ.

8. Verkami

Acest site ofera finantare directa artistilor, creatorilor si designerilor, prin intermediul utilizatorilor care pariaza pe acestia. Ei sustin ca au o rata de succes de peste 70% si activitatea lor poate fi considerata drept patronajul secolului XXI.

9.Shipeer

Trebuie sa trimiteti un pachet cu produsul proaspat vandut, dar nu doriti sa platiti costurile serviciilor obisnuite de curierat? Cu Shipeer comanda poate fi trimisa prin intermediul utilizatorilor care efectueaza acelasi traseu. Modelul sau de afaceri este o alternativa la monopolul care guverneaza aceasta piata de atatia ani.

10. Etece

Platforma spaniola care vizeaza oferirea de servicii de mutare, organizare de evenimente, reparatii etc. Toate acestea mult mai ieftine decat prin canalele oficiale.

Dupa cum puteti vedea, multe exemple si toate valabile pentru a paria pe economia colaborativa atunci cand incepeti o afacere. Pentru ca daca cineva trebuie sa economiseasca costuri si sa isi gestioneze eficient resursele, suntem noi si noi.