Editori online, content marketing si curator de continut, community manager, SEO… acestea sunt cateva dintre oportunitatile de cariera pe care internetul le ofera jurnalistilor. Mediul digital este o cale de evadare pentru toti acei profesionisti in comunicare care sunt someri, vor sa „recicleze profesional” sau au absolvit recent.

Jurnalism, reinnoieste-te sau mori

Jurnalismul a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de somaj in timpul crizei. Peste 8.000 de jurnalisti si-au pierdut locul de munca din 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cu toate acestea , ascensiunea retelelor sociale a deschis curand o noua nisa pentru jurnalistii care au ales sa se specializeze in social media si sa devina community manager.

Multe sunt companiile care continua sa solicite community managers si experti in social media, desi incep sa solicite, de asemenea, noi locuri de munca legate de alte sarcini jurnalistice precum scrierea, cautarea de stiri si alte surse de informatii sau crearea de strategii de continut.

Astfel, este posibil ca in acest moment sa nu stii pe ce cale ar trebui sa o urmezi: daca sa devii community manager sau sa te specializezi in jurnalism digital. In continuare, va vom oferi cateva consideratii de luat in considerare inainte de a lua o decizie.

Community Management vs Jurnalism digital

In mediul online exista inca multe mituri cu privire la profesiile lor; De remarcat ca Internetul este o lume in continua evolutie, motiv pentru care necesita profesionisti care se formeaza si se informeaza in permanenta despre noile tendinte. Astfel, functiile unui community manager sau ale unui jurnalist digital variaza in functie de factori precum tipul companiei sau resursele disponibile.

Daca tot crezi ca a fi un community manager inseamna doar sa postezi continut regulat pe Twitter sau Facebook, te inseli. La fel, un jurnalist digital nu trebuie doar sa stie sa scrie bine, ci trebuie sa tina cont si de aspecte precum optimizarea SEO a articolelor sale sau comportamentul cititorilor pe Internet.

Ce diferente ies in evidenta intre ambele profiluri?

Pana acum, a fost profesia prin excelenta in domeniul retelelor sociale si al internetului. Companiile au nevoie de profesionisti in comunicare si marketing care sa ofere companiei lor voce pe retelele de socializare.

Sarcina sa principala este managementul comunitatilor din diferitele profiluri sociale ale companiei. Trebuie sa publicati continut actual, adecvat fiecarui canal si de calitate pentru a va retine utilizatorii, astfel incat acestia sa gaseasca in aceasta companie o noua sursa de informatii. Community managerul nu ar trebui sa faca greseala de a vorbi doar despre marca lor.

Monitorizarea publicatiilor acestora, identificarea prescriptorilor, reprezentarea marcii intr-o posibila criza de reputatie sunt alte functii ale unui community manager.

Valoare diferentiala fata de jurnalismul digital: presupune o specializare mai mare intr-o anumita zona a sectorului, social media. Formandu-te ca community manager vei putea sti cum ar trebui sa actionezi pe retelele de socializare, cum sa transmita o imagine pozitiva de afaceri sau care sunt strategiile de urmat in functie de compania la care lucrezi.

Master in Community Management: Compania 2.0 si Retelele Sociale

Desigur, ca orice profesionist online, community managerul va lucra mana in mana cu alte departamente si va trebui sa aiba si cunostinte de SEO, marketing.

Profesionistii online se remarca prin natura lor versatila. Jurnalistii unui mediu digital sau bloggerii insisi scriu articole, le optimizeaza pentru a le pozitiona in diferitele motoare de cautare, creeaza videoclipuri, infografice… Sunt multe sarcini pe care acesti profesionisti 2.0 trebuie sa le stapaneasca in munca de zi cu zi.

Din profilul de community manager au iesit si altele datorita dezvoltarii sectorului si competentelor pe care le dobandeste. Printre acestea se numara: editori online, editor SEO, curator de continut sau marketing de continut.

In plus, cu putine resurse va puteti crea propriile mijloace de comunicare pe Internet. Prin urmare, multi jurnalisti aleg sa se angajeze, in multe cazuri dintr-un simplu blog. Exista deja noi modele de afaceri care au succes, precum Jot Down sau Orsai Magazine.

Valoare diferentiala fata de community manager: permite obtinerea unei viziuni generale asupra sectorului de comunicare online. Daca vrei sa conduci un departament de comunicare digitala, sa fii responsabil cu dezvoltarea de continut sau strategii de marketing sau vrei sa stii cum functioneaza sectorul pentru a-ti crea propriul mediu, aceasta este cea mai buna optiune.