Dupa ce a fost introdus indicatorul People Talking About This in statisticile paginilor de Facebook (indicator care arata cati dintre utilizatori interactioneaza cu pagina ta), engagement a devenit un cuvant foarte folosit in discutiile despre Social Media.

Si de aici au aparut si tot felul de procedee pentru cresterea ratei de engagement (un indicator de performanta de acum). Si nu e nimic rau in asta daca te concentrezi mai mult pe a creste rata de engagement prin continut de calitate si mai putin pe a pacali utilizatorul sa apese Like.

Chiar daca de multe ori cifrele mari sunt apreciate prin definitie, conteaza si cum ajungi la cifrele alea, pentru ca internetul e atat de usor de influentat din punctul asta de vedere incat e posibil sa ai cifre mari si efect invers, daunator companiei.

Michelle Obama, prima doamna a Americii, are o pagina de Facebook pe care eu o urmaresc cu mare atentie si din care am invatat multe lucruri despre comunicarea online. Dintre toate aceste lectii am selectat trei si va povestesc in randurile care urmeaza despre ce e vorba.

Pagina de Facebook e despre tine

In cazul companiilor, pagina de Facebook e despre companie, despre produsele si serviciile companiei, despre proiectele in care e implicata compania, despre parteneriatele si colaborarile companiei, despre continut de orice fel care are legatura cu domeniul de activitate al companiei.

Pagina de Facebook NU e despre a spune buna dimineata si noapte buna fanilor, despre a pune poze cat mai emotionante doar pentru a obtine reactii sau despre a gasi metode tot mai ciudate pentru a starni comentarii.

Si cel mai important, pagina de Facebook e despre emotii cat se poate de autentice, insotite de indemnuri clare si concise, care transmit incredere, siguranta, seriozitate.

Scrie doar cand ai ceva de spus

Strategia editoriala a unei pagini de Facebook presupune research, obiective si mult continut, iar rezultatul acestor factori trebuie sa fie 100% masurabil.

„Sa afle cat mai multi oameni de mine” nu e un obiectiv masurabil. Nici „sa avem o comunitate cat mai mare”. E despre volum si despre comunitate, dar obiectivele pot sa nu aiba niciun fel de legatura cu ce se intampla pe pagina de Facebook.

Revin la emotii autentice pentru ca tot mai multi utilizatori apasa butonul HIDE pe mesajele care suna fals sau cheezy. Pentru comparatie, cum ar fi sa vedeti mesaje de buna dimineata pe pagina doamnei Obama? Sau cesti de cafea.

Ce brand puternic care intelege notiunea de branding face asta? Exact Starbucks, care are tot dreptul.

S-a discutat mult despre acest tip de Call to action pe Facebook si la un moment dat mi-am dat seama ca nu e nicio diferenta intre share this si click here (cel mai eficient text pe butoane).

Ideea e ca butonul cu Click Here apare doar in momente cheie, in campanii, pe Landing Pages, pe pagini de vanzare, pe cand Share this / Like this e instrumentul de baza al oricarui nepriceput care administreaza o pagina de Facebook.

Pastreaza mesajul Share This pentru atunci cand vei avea cea mai mare nevoie de el si masoara-l in altceva decat in like-uri, share-uri, comentarii pe pagina de Facebook. Masoara-l in click-uri catre ceva, masoara-l in vanzari si asuma-ti ca e un compromis care poate functiona in favoarea ta sau nu.

Folosirea unui astfel de indemn doar pentru a creste rata de engagement nu ajuta compania cu absolut nimic. Am testat asta in nenumarate randuri, iar like-urile de pe Facebook nu ma incalzesc cu absolut nimic. Pentru small talk pe pagina de Facebook multumeste-te cu reactiile care vin organic, pentru ca altfel iti vei da seama ori ca iti diluezi nejustificat mesajele, ori ca arunci bani pe fereastra.

Mai presus de toate aceste sfaturi exista o conditie existentiala pentru performanta pe Facebook: sa te ajute produsul/serviciul pe care il promovezi. Sunt cateva industrii in acest moment care sufera enorm de pe urma gestionarii slabe a consumatorilor in trecut si pe care Social Media le-a prins in cel mai prost moment posibil. Companiile din aceste categorii vor sa faca lucruri, au banii necesari pentru a investi in comunitati pe Facebook, dar nu sunt ajutate de produs, de serviciu sau trag ponoasele trecutului mai putin orientat spre consumator. La fel si in cazul politicienilor romani.