Marie Curie  (cunoscuta si sub numele de Madame Curie) s-a nascut Marie Sklowdowska in Varsovia, Polonia, in 1867. La acea vreme, Polonia era un teritoriu rus, iar rezidentii trebuiau sa respecte regulile rusesti, care includeau vorbirea rusa in scoli (nu poloneza) si nu a aratat public niciun sentiment pro-polonez, care a ranit familia Curie, deoarece a impiedicat-o pe tatal profesor de scoala sa obtina un loc de munca bine platit.

Viata timpurie a familiei Curie a fost intrerupta de moartea mamei sale in 1878, cand Curie avea doar 10 ani. Dupa aceasta, tatal Curie a inscris-o intr-o scoala dura, unde a excelat in matematica si stiinte. Ea a continuat sa lucreze ca tutore inainte de a urma facultatea in secret. Viata lui Marie Curie nu a fost usoara, dar dupa ce s-a mutat in Franta ca tanara adulta, a devenit una dintre primele femei de stiinta celebre.

A fost distinsa cu doua premii Nobel – si ramane singura persoana care a primit nobili in doua domenii diferite

In 1903, Marie Curie a devenit prima femeie care a castigat Premiul Nobel . A primit-o pentru munca sa in fizica, in special in radioactivitate, si a impartasit onoarea sotului ei, Pierre Curie, si colegului lor de munca, Henri Becquerel.

Opt ani mai tarziu, Marie a devenit singura persoana care a castigat un premiu Nobel in doua domenii diferite, cand i s-a acordat si unul in chimie, de data aceasta pentru descoperirile sale despre elementele poloniu si radiu. Ea a primit singura acest ultim premiu Nobel – nu a fost impartit cu nimeni altcineva – desi si-a atribuit credinciosul sot (Pierre a murit in 1906) pentru ajutorul sau.

A fost prima femeie care a fost profesor de fizica generala la Sorbona

In 1903, Marie Curie a inceput sa lucreze la Sorbona din Paris in calitate de sef al laboratorului de fizica, in locul sotului ei, Pierre, care anterior a ocupat aceasta functie. Dupa moartea lui Pierre, in 1906, Marie si-a preluat celalalt loc de munca – profesor de fizica generala la Facultatea de Stiinte – la Sorbona. Ea a fost prima femeie care a detinut aceasta functie , ceea ce conteaza foarte mult, dat fiind faptul ca majoritatea femeilor din Europa in aceasta perioada au lucrat ca lucratoare manuale la ferme sau in fabrici, au servit ca asistente medicale sau au predat scoala elementara, daca lucrau deloc in afara casei. Profesorii pur si simplu nu erau ,,munca femeilor” – daca nu erai Marie Curie.

A murit de boala de radiatii

In mod tragic, Marie si Pierre Curie si-au sacrificat sanatatea pentru munca lor. Efectele negative ale radiatiei asupra sanatatii nu au fost bine intelese in timpul Curies si nu au luat nicio masura de precautie la manipularea substantelor precum radiul.

In ultimele doua decenii ale vietii, Marie a fost afectata de problemele de sanatate cauzate de munca ei periculoasa, inclusiv de a deveni aproape orb de cataracta severa. A murit la varsta de 66 de ani de anemie aplastica, o afectiune a sangelui cauzata de niveluri ridicate de expunere la radiatii. De fapt, laboratorul ei a fost atat de radioactiv incat notebook-urile sale de acum peste o suta de ani nu sunt inca considerate sigure de manipulat si sunt depozitate intr-o cutie de plumb.

De asemenea, Pierre a suferit simptome de otravire severa prin radiatii , desi a murit intr-un accident fara legatura la doar 46 de ani.

A fost educata la o universitate secreta care accepta femeile

Marie Curie a fost crescuta la Varsovia, un oras din Polonia care, la vremea respectiva, facea parte din Rusia. Scolarizarea pentru femei a fost rara peste tot in timpul anilor 1800, dar a fost deosebit de greu de gasit in Rusia, unde majoritatea colegiilor nu ar accepta deloc femeile. Curie a primit o educatie standard la scoala inferioara la  gimnaziul pentru fete numarul trei (un termen pentru o scoala rusa). Desi scoala era stricta, avea profesori buni, in special cel care preda fizica.

Curie a primit o medalie de aur de la acea scoala la absolvire si apoi a urmat facultatea la Universitatea plutitoare sau  zburatoare, o scoala secreta din Varsovia creata pentru a rezolva cenzura stricta si alte cerinte puse in aplicare de guvernul rus.

Dupa ce s-a mutat la Paris si l-a intalnit pe Pierre Curie in timp ce studia la Sorbona, Marie a continuat sa obtina un doctorat de la Universitatea din Paris. Era atat de saraca ca studenta, incat traia doar cu paine si ceai si, uneori, lesina de foame , dar nimic nu o va impiedica de la munca ei.

Ea a refuzat o onoare franceza de prestigiu pentru a protesta impotriva sexismului

Dupa sfarsitul primului razboi mondial, Marie Curie a inceput sa calatoreasca in lume pentru a strange bani pentru Institutul Radium si pentru studiile sale stiintifice. Ca parte a campaniei sale de strangere de fonduri, a fost invitata sa se intalneasca cu presedintele Warren G. Harding , care i-a oferit un gram de radiu in valoare de aproximativ 100.000 de dolari .

Inainte de vizita sa, guvernul francez s-a oferit sa-i acorde Curie medalia franceza a Legiunii de Onoare. Cu toate acestea, ea a refuzat premiul , suparata ca nu i s-a permis sa se alature Academiei Franceze de Stiinte, cand unii membri au refuzat sa voteze pentru o femeie.

Ea a descoperit doua elemente radioactive importante

La inceputul carierei sale stiintifice, Marie Curie a descoperit doua elemente radioactive importante . Ea a numit primul poloniu, dupa tara sa natala, Polonia. Al doilea a fost numit radiu. Ambele au fost descoperite in 1898. Radioul a devenit faimos pentru proprietatile sale stralucitoare in intuneric si a fost folosit pe cadranele ceasurilor pana cand a devenit clar ca expunerea la radioactivitatea sa este daunatoare pentru sanatatea oamenilor.

Ea a inventat Cuvantul ,,Radioactivitate”

Marie Curie si sotul ei, Pierre, au lucrat la extinderea descoperirii lui Henri Becquerel, un fizician francez. Becquerel a lucrat la uraniu, pe care l-a observat ca degaja raze de energie similare cu razele X. Bazandu-se pe ideea sa, Marie a venit cu teoria ca razele provenite din uraniu fac parte din structura atomica a elementului si emana din el in mod constant. Ea a venit cu un nou termen pentru aceasta dezvoltare:  radioactivitatea .