Din cand in cand, a existat o crestere a gradului de constientizare in industria divertismentului cand vine vorba de actorii hispanici. Chiar daca sunt subreprezentati la Hollywood, sunt 11 actori care au castigat Premiile Academiei. Ei au reusit sa deschida calea actorilor aspiranti si au doborat barierele din industria divertismentului.

La Hollywood, exista organizatii care sunt create pentru a creste reprezentarea actorilor hispanici. Unele dintre ele includ Asociatia Hispanica de Arte si Divertisment Media. Cu toate acestea, aceste cifre nu reflecta impactul pe care acesti actori l-au avut in industrie.

1. Benicio del Toro

Este un actor si realizator de film portorican, cunoscut pentru rolurile sale din filmele Traffic, Sicario si The Irishman. S-a nascut pe 19 februarie 1967, in San German, Puerto Rico. Benicio si-a inceput cariera de actor in anii 1990, in special in filmul The Usual Suspects. Dupa interpretarea sa din filmul Traffic, a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.

In cariera sa de regizor, este cunoscut pentru The Last Conversation si Sicario: Day of the Soldado. Benicio a fost laudat pentru stilul sau de actorie intens, care il face un actor talentat.

2. Antonio Banderas

Este un actor si regizor spaniol cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperado, The Mask of Zorro, franciza Shrek si seria de filme Spy Kids. S-a nascut pe 10 august 1960 in Malaga, Spania. Antonio a primit o serie de premii, inclusiv un Glob de Aur si un premiu al Festivalului de Film de la Cannes.

De asemenea, a fost nominalizat la premiul Oscar. Trebuie remarcat faptul ca Antonio este fondatorul Fundatiei Antonio Banderas, care sprijina proiecte educationale si culturale in Spania.

3. Salma Hayek

Este o actrita mexicana si americana cunoscuta pentru rolul din filmele Desperado, Frida si Beverly Hills Chihuahua. Ea s-a nascut pe 2 septembrie 1996. Salma a fost nominalizata la un premiu al Academiei, a castigat un premiu Globul de Aur si a fost numita ambasador al bunavointei ONU Femei. Salma este, de asemenea, un producator de succes si este co-fondatorul Ventanarosa. Ea a produs Frida, Miral, Septembers of Shiraz si Quiero tu vida.

4. Pedro Pascal

Este un actor chilian-american care a devenit celebru pentru rolurile din The Great Wall, Kingsman: The Golden Circle si Wonder Woman 1984. S-a nascut pe 2 aprilie 1975 in Santiago, Chile. El este cunoscut pentru ca este in emisiunile de televiziune Narcos, The Last of Us si The Mandalorian. Pedro este un actor talentat care este laudat pentru capacitatea sa intensa de a aduce la viata personaje complexe. Prin spectacolele sale, este considerat un actor de succes.

5. Cesar Romero

A fost un actor american de origine cubaneza si spaniola. S-a nascut pe 15 februarie 1907 in New York City. Este cunoscut pe scara larga pentru portretizarea lui Joker in serialul de televiziune Batman. Rolul lui Cesar de Joker l-a ridicat la succes industrial, ceea ce ia permis sa apara in filmele In jurul lumii in 80 de zile si Donovan’s Reef.

6. Desi Arnaz

A fost un actor, producator si lider de trupa cubano-american. A devenit celebru pentru rolul din sitcomul I Love Lucy. Desi s-a nascut pe 2 martie 1917, in Santiago de Cuba, Cuba. La inceputul carierei, a fost conducator de trupa pentru Orchestra Desi Arnaz. Rolul sau in sitcomul de televiziune a fost inovator si a spart barierele rasiale. Desi este considerata o figura influenta si un model de urmat pentru multi actori.

7. Ricardo Montalban

A fost un actor mexican cunoscut pentru succesul international. A devenit celebru pentru rolul sau din franciza Star Trek si Fantasy Island. Ricardo s-a nascut pe 25 noiembrie 1920, in Mexico City. Cariera sa la Hollywood a inceput in anii 1950 cand a aparut in filmele The Magnificent Seven si The Wild Geese. Ricardo a fost o figura influenta in cinematografia si televiziunea mexicana si americana.

8. Gabriel Iglesias

Cunoscut si sub numele de Fluffy este un actor si comedian american. A devenit celebru pentru capacitatea sa de a intra in legatura cu publicul din toate mediile. Gabriel s-a nascut pe 15 iulie 1976, in San Diego, California. De-a lungul carierei sale, el a lansat mai multe speciale de stand-up, inclusiv Imi pare rau pentru ceea ce am spus cand am fost foame, nu sunt gras… sunt pufos si fierbinte si pufos. Gabriel a aparut si in filmele Magic Mike si Ferdinand. El a reusit sa doboare barierele pentru comediantii latino din Statele Unite.

9. Ioan Leguizamo

El este un actor, scriitor, producator si comedian columbian-american. John s-a nascut pe 22 iulie 1960, in Bogota, Columbia. El este cunoscut pentru rolurile sale in filme precum Super Mario Bros., Carlito’s Way, Romeo + Juliet si John Wick: Chapter 2. John a mai participat la o serie de emisiuni de televiziune, inclusiv When They See Us, si Nurse Jackie. 

10. Zoe Saldana

Este o actrita americana cunoscuta pentru rolurile din franciza Avatar, Avengers: Infinity War si Avengers: Endgame. Zoe este remarcata pentru a fi a doua actrita de film cu cele mai mari incasari. S-a nascut pe 19 iunie 1978, in Passaic, New Jersey. Zoe este cunoscuta pentru ca este o actrita talentata care este capabila sa joace roluri de actiune si dramatice.

11. Diego Boneta

Este un actor si cantaret mexican. S-a nascut pe 29 noiembrie 1990, in Mexico City, Mexic. Diego a devenit celebru pentru rolurile sale din telenovelele Rebelde si Mision SOS. Cu toate acestea, abia dupa rolul sau inovator din filmul Rock of Age a devenit faimos la nivel mondial. Performanta sa in film i-a adus o nominalizare la Globul de Aur.

12. America Ferrera

S-a nascut pe 18 aprilie 1984. Este o actrita, producator, scriitoare si activista americana cunoscuta pentru rolul din serialul de televiziune Ugly Betty. America a castigat un premiu Globul de Aur, premiul Primetime Emmy si un premiu Screen Actors Guild. Pe langa actorie, ea este un membru fondator al miscarii Time’s Up, precum si co-fondatorul acceleratorului Harness pentru femei in povestire.

13. Ana de Armas

Este o actrita cubaneza si spaniola care s-a nascut pe 30 aprilie 1988. Este cunoscuta pentru rolurile din filmele Knock Knock si War Dogs. Cariera ei a inceput cand a jucat in dramele Una Rosa de Francia si El Internado. Ana a fost nominalizata la Globul de Aur pentru rolul din Knives Out. In 2022, Ana de Armas a jucat in filmele Deep Water, Blonde si The Banshees of Inisherin.

14. Michelle Rodriguez

Este o actrita dominican-americana care s-a nascut pe 12 iulie 1978. A devenit faimoasa la nivel international pentru franciza Fast and Furious. Michelle a jucat si in multe alte filme, inclusiv SWAT, Resident Evil si Avatar. Ea este un avocat vocal pentru justitia sociala si drepturile feministe. Michelle a fost onorata cu Premiul Women in Motion la Festivalul de Film de la Cannes.

15. Justina Machado

Este o actrita americana de origine portoricana. S-a nascut pe 6 septembrie 1972, in Chicago, Illinois. Justina este cunoscuta pentru rolul din serialul HBO Six Feet Under. O zi la un timp si regina Sudului. Justina a castigat Premiul Screen Actors Guild in 2004. Performanta ei din serialul de televiziune One Day at a Time i-a castigat premiul Imagen in 2018 si 2019.

Nu numai ca au reusit sa doboare barierele, dar au reusit si sa inspire multi actori inspiratori. Prin succesul lor in industrie, ei au reusit sa deschida calea pentru multi altii.