Imperiul Roman este adesea creditat drept una dintre cele mai influente perioade din istoria occidentala si, probabil, nimic nu dovedeste aceasta mostenire de durata la fel ca arhitectura romana. Inspirati de arhitectura clasica din Grecia, vechii romani au fost responsabili pentru popularizarea multor elemente din mediul nostru construit pe care acum le consideram de la sine inteles, cum ar fi apeductele, amfiteatrele si chiar cladirile de apartamente.

„In mod simplu, arhitectura romana este despre hegemonie”, explica Carolyn Kiernat, AIA, director la Page & Turnbull, o firma de arhitectura specializata in conservarea istorica. „Romanii au dominat mai multe culturi si popoare diferite peste un vast imperiu de-a lungul intregii Mediterane si pana in Europa. O modalitate prin care si-au comunicat puterea a fost prin cladirile si proiectele de lucrari publice de anvergura.” In acest ghid din  AD , descoperiti istoria Imperiului Roman, studiati stilul arhitectural unic si aflati despre arhitectii romani celebri si despre creatiile lor.  

Ce este arhitectura romana? 

In timp ce in prezent, orice cladire din orasul italian ar putea fi numita „arhitectura romana”, expresia se refera in general la cladirile antice care au fost construite in intreaga Republica Romana si Imperiul Roman. „Arhitectura Imperiului Roman dateaza aproximativ de la sfarsitul secolului I i.Hr. pana in secolul al V-lea d.Hr.”, explica Laura Foster, istoric de arhitectura si profesor la Universitatea John Cabot din Roma. „Unele dintre cele mai vechi arhitecturi romane existente dateaza din secolul al II-lea i.Hr., parte a erei republicane, desi exista elemente de infrastructura, cum ar fi ziduri, strazi si canalizari, care sunt si mai vechi.” 

Care a fost stilul arhitecturii romane?

Arhitectura romana antica este vazuta ca o parte a arhitecturii clasice si, in general, se construieste din cele trei ordine clasice – ionic, corintic si doric – care au fost dezvoltate in Grecia antica. Mai tarziu, vechii romani au adaugat doua ordine proprii: Compozit si Toscan. Ca si alte arhitecturi clasice, stilul roman a subliniat proportiile si simetria. 

Totusi, asa cum spune Kiernat, romanii au construit pentru a impresiona – si una dintre principalele moduri prin care au facut acest lucru a fost prin cupole, arcade si bolti. „In timp ce structurile grecesti aveau tendinta de a fi mai mici, cladirile romane erau toate despre grandoare, iar utilizarea arcadelor si cupolelor le permitea sa se intinda pe distante mari”, spune ea. „Panteonul, de exemplu, cu un diametru de aproximativ 140 de picioare, ar fi fost o imposibilitate pentru greci.” Utilizarea cupolelor a permis in special o mai mare experimentare a inaltimii si crearea de spatii interioare volumetrice imense. 

Romanii sunt, de asemenea, creditati in general cu utilizarea pe scara larga a betonului, care la acea vreme era adesea facut din cenusa vulcanica, var si apa de mare. Dupa cum adauga Foster, aceasta compozitie a betonului roman este adesea inca studiata din cauza longevitatii sale impresionante. In plus, romanii „au obtinut materiale decorative din tot Imperiul, cum ar fi granit si porfir din Egipt si marmura din insulele grecesti”, explica Foster. 

Tipuri de cladiri romane

De-a lungul existentei imperiului, romanii au proiectat si construit multe tipuri de cladiri. Luati in considerare urmatoarea lista: 

Amfiteatre 

Teatrul Hierapolis din Turcia

Amfiteatrele – teatre circulare in aer liber cu scaune ridicate – erau populare in Roma Antica. In cadrul structurilor au avut loc multe tipuri de evenimente publice, inclusiv lupte de gladiatori si executii. Teatrele includeau adesea fatade elaborate cu placare din marmura sau stuc. 

Adesea creditati pentru una dintre cele mai mari fapte de inginerie din civilizatia antica, romanii sunt adesea celebrati pentru construirea de retele complicate de apeducte care transportau apa dulce in diferite regiuni ale teritoriului lor. Ramasite de apeducte romane mai pot fi gasite in Spania, Franta, Turcia, Grecia si Africa de Nord, cel mai faimos apeduct fiind Pont du Gard. Cu toate acestea, merita remarcat faptul ca civilizatiile anterioare din Egipt si India sunt creditate cu construirea primelor apeducte. 

Baile publice in aer liber reprezentau o mare parte a scenei sociale romane. Thermae – care provine din grecescul termos , care inseamna „fierbinte” – se refera adesea la complexe mari, imperiale. Balneae, pe de alta parte, erau bai private sau publice mai mici. 

Construite pentru a comemora evenimente sau oameni semnificative, arcurile de triumf au fost, de asemenea, raspandite pe tot cuprinsul Imperiului, desi doar trei mai raman la Roma: Arcul lui Titus, Arcul lui Septimius Severus si Arcul lui Constantin. 

Insemnand „insula” in latina, insulae erau echivalentul vechilor romani cu cladirile de apartamente. Cea mai mare parte a populatiei urbane locuia in acest tip de locuinte, de la plebei (membri ai claselor inferioare si mijlocii) pana la equites (membrii clasei mijlocii superioare). 

Istoria arhitecturii romane

Studiul istoric actual al arhitecturii romane incepe in general in 509 i.Hr. odata cu infiintarea Republicii Romane. Romanii au fost puternic influentati de oamenii din Grecia si Etruria si, ca atare, multe dintre structurile lor au fost vazute ca evolutii ale creatiilor celor doua civilizatii anterioare. „In secolele dinainte de inceputul Imperiului Roman, exista multa suprapunere cu arhitectura etrusca si greaca”, explica Foster. „Romanii s-au imprumutat atat pentru dezvoltarea tipurilor de cladiri, cat si pentru decorarea acestora.” Multe dintre cele mai mari realizari arhitecturale ale imperiului au fost in frunte cu imparatii romani, cum ar fi imparatul Hadrian, care s-a interesat foarte mult de arhitectura ca parte a programului sau de restaurare imperiala, precum si Vespasian, care a supravegheat constructia Colosseumului. 

Pe langa faptul ca este o parte necesara a civilizatiei, arhitectura din intregul Imperiu Roman a servit si unui alt scop: de a intimida. „Puterea Romei s-a bazat la fel de mult pe controlul cetatenilor, cat si pe apararea de inamici”, spune Kiernat. Pline de structuri impunatoare, simetrice, unificate, cladirile au servit pentru a demonstra forta Imperiului celor din afara si pentru a le aminti romanilor de autoritatea si puterea divina a imparatului. „A controla un imperiu atat de vast fara internet de mare viteza este o adevarata provocare”, adauga Kiernat. „O modalitate de a face acest lucru a fost sa ne asiguram ca fiecare avanpost major era o mini-Roma, cu toate aceleasi cladiri publice.” 

Unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai imperiului in timpul secolului I i.Hr., Vitruvius, s-a remarcat pentru scrierile sale despre teoria arhitecturii. In lucrarea in mai multe volume De architectura , el a propus ideea ca toate cladirile ar trebui sa aiba trei atribute: rezistenta, utilitate si frumusete. Aceasta filozofie a ramas o parte importanta a multor lucrari de arhitectura de-a lungul stapanirii imperiului. 

Desigur, multe dintre elementele arhitecturale create in intregul Imperiu Roman nu au murit niciodata. „Arhitectura romana este vie si bine astazi”, spune Kiernat. „In San Francisco, unde firma noastra isi desfasoara activitatea, am lucrat la multe cladiri construite la inceputul secolului al XX-lea, care sunt influentate de arhitectura romana.” Bancile, de exemplu, folosesc adesea cupole, arcade, verande si frontoane masive. „Un exemplu este One Grant Street din San Francisco, care a fost proiectata de Bliss & Faville si construita in 1910 sub numele de Savings Union Bank.” 

Elemente definitorii si caracteristici ale arhitecturii romane

Dupa cum explica Foster, caracteristicile definitorii ale oricarei cladiri romane depind atat de data constructiei, cat si de locatia acesteia in cadrul Imperiului. „Cele mai vechi exemple tind sa urmeze destul de indeaproape modelele grecesti si etrusce”, spune ea. „Aici vedem aplicarea ordinelor clasice: doric, ionic si corintic.” In acest timp, templele erau de obicei frontale si dreptunghiulare, iar exemple notabile includ Templul lui Portunus din Roma sau Maison Carree din Nimes, Franta. 

Mai tarziu a existat o mai mare experimentare a formei, iar cladirile au inceput sa demonstreze o inginerie sofisticata, in special in materialele de constructie. In acest moment, ordinele clasice nu au fost respectate la fel de strict. „Exista exemple importante ale acestei experimente in regiunile de est ale Imperiului, cum ar fi in Croatia, Turcia, Iordania si Siria actuale”, explica Foster. „In aceste structuri, arhitectii au perturbat formele anterioare, creand frontoane sparte, de exemplu, sau modificand designul capitelurilor pentru a include alte tipuri de imagini decorative si simbolice.” 

Care sunt caracteristicile arhitecturii romane?

Datorita puterii Romei antice care se intinde pe sute de ani, nu exista caracteristici arhitecturale definite vazute in fiecare cladire, locatie sau epoca. Cu toate acestea, exista o multime de caracteristici care sunt comune in structurile din acest moment. Luati in considerare urmatoarea lista: 

  • Structuri din beton 
  • Arcurile
  • Consilii
  • Coloane
  • Contraforturi 
  • Proiecte bazate pe simetrie si proportii egale

Exemple celebre de arhitectura romana si arhitecti

Desi nu este exhaustiva, urmatoarea lista include o colectie de structuri romane antice celebre. 

Responsabil pentru cel mai faimos exemplu de arhitectura romana, arhitectul Colosseumului ramane necunoscut. Cu toate acestea, s-a sustinut ca unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai Romei, Apolodor din Damasc, este partea responsabila. Chiar si fara un autor clar, conservarea amfiteatrului il face un candidat excelent pentru studiu. „Exteriorul cu arcade al Colosseumului a demonstrat utilizarea suprapunerii ordinelor clasice in semicoloane si pilastri”, spune Foster.

Dedicat tuturor zeilor romani, Panteonul este printre cele mai recunoscute temple romane. La fel ca Colosseumul, este important datorita pastrarii sale notabile si, dupa cum adauga Foster, „Panteonul a fascinat intotdeauna pentru proportiile atente ale interiorului si volumul spatiului, cu domul casetat si oculul mare deschis spre cer”. Cladirea se afla pe locul unui templu anterior, care fusese construit in timpul domniei imparatului Augustus. Acum structura serveste ca o biserica catolica. 

Foster spune ca atat Baile Caracalla, cat si Baile lui Diocletian sunt printre cele mai notabile bai romane. „Ambele sunt atat de impresionante in amploarea lor, in timp ce au manipulat, de asemenea, cu atentie spatiile interne pentru diferitele functii servite – nu numai pentru baie, ci si spatii pentru exercitii, biblioteci si chiar teatre”, spune ea.