In urma cu cateva saptamani, Michael Jackson era considerat unul dintre cele mai mari icoane ale muzicii, o inspiratie si un model de urmat pentru milioane de oameni, dar documentarul Leaving Neverland, care a avut premiera la HBO, a schimbat totul si a revenit pentru a deschide o problema care a socat lumea cand a fost lansat pentru prima data, rezultand intr-un proces literal si mediatic, care a scos la lumina o latura mult mai intunecata si mai tulburatoare a cantaretului.

La acea vreme, nu multi erau dispusi sa creada ca cineva ca Michael Jackson ar fi putut abuza de copii nevinovati, dar Leaving Neverland, care a venit dupa revolutia miscarii Me Too, era imposibil de ignorat, mai ales ca povestile pe care le spunea erau prea groaznice.

Cantaretul star pop Michael Jackson da „degetul mare in sus cu celebra sa mana inmanusata in timp ce se relaxeaza in camera sa de hotel inainte de a participa la o petrecere care are loc in onoarea sa la Muzeul de Istorie Naturala. 

Documentarul a prezentat pentru prima data marturiile a doi barbati care au sustinut ca, in copilarie, au fost victime ale manipularii si abuzurilor sexuale de catre regele pop si ca au pastrat secretul atat de mult timp de frica si rusine. Wade Robson si James Safechuck faceau parte din grupul de copii care era vazut in mod regulat cu Michael Jackson, de mai multe ori au fost invitati la Neverland, conacul lui inspirat de Peter Pan, de multe ori au avut petreceri de pijama cu muzicianul, au plecat impreuna in excursii. si l-a insotit la evenimentele si functiile sale publice. In spatele usilor inchise, Robson si Safechuck spun ca atentia a venit la un pret foarte mare si ca au fost nevoiti sa o plateasca de mai multe ori.

Barbatii au vorbit despre modul in care Michael Jackson i-a manipulat pe ei si pe parintii lor, despre metodele lui pentru ca nimeni sa nu-l descopere in mijlocul abuzului (care, potrivit lor, s-a petrecut intr-o camera secreta din conac) si trucurile pe care le folosea pentru a-i convinge. sa-l cred.ceea ce li se intampla era perfect normal.

Povestile din Leaving Neverland sunt greu de ascultat, iti dau pielea de gaina si iti lasa o senzatie ciudata in burta. Marturiile victimelor zugravesc un scenariu devastator si traumatizant pe care niciun copil nu ar trebui sa-l traiasca si au determinat restul lumii sa-l „anuleze” pe Michael Jackson, dar acum biograful sau spune ca a descoperit dovezi care arata ca toate acestea sunt false si de aceea At cel putin doua dintre povestile cheie ale documentarului au fost fabricate.

Mike Smallcombe, jurnalist britanic si autor al cartii Making Michael, spune ca exista o evidenta a marturiilor mamei lui Wade Robson care contrazic acuzatiile detaliate in documentar, in plus, spune ca Safechuck a dat cateva detalii care nu sunt de acord cu construirea lui. trenul din gara din Neverland. Vorbind cu oglinda. Smallcombe a spus ca Robson sustine ca abuzul a inceput cand ea a stat cu Jackson in timp ce familia lui a fost in vacanta la Marele Canion, dar biograful spune ca exista un document judecatoresc in care Joy Robson a jurat ca baiatul a plecat cu ei in acea excursie. „Mama lui, Joy Robson, a marturisit sub juramant intr-o depozitie in 1993/1994 in legatura cu cazul Jordie Chandler ca Wade a plecat cu ei in acea excursie in Marele Canion, inainte ca intreaga familie sa se intoarca in Neverland pentru a doua oara. In weekendul urmator”, a spus Smallcombe, dar Joy a marturisit mai tarziu ca fiul ei a fost singur cu Jackson in alte ocazii.

Smallcombe a mai spus ca macar unele parti din marturia lui Safechuck nu puteau fi reale, victima a spus ca abuzul a avut loc intre 1988 si 1992 intr-o camera de deasupra garii Neverland, problema este ca, conform biografului, constructia de gara a fost aprobata abia in 1993 si a fost deschisa pana in 1994.

Pe tema mamei lui Robson, copiii au vorbit deja despre modul in care Jackson i-a manipulat pe ei si pe tatii lor pentru a-i tine linistiti (in plus, tatii nu erau prin preajma in acel moment), asa ca exista cu siguranta posibilitatea ca marturia lui Joy sa fie falsa (sau ca amintirile fiului ei nu sunt la fel de exacte, au trecut multi ani, ceea ce nu inseamna ca nu a fost abuzat). In ceea ce priveste trenul, locatia s-ar putea sa nu fie cea exacta, dar asta nu anuleaza posibilitatea abuzului.

Smallcombe este convins ca Michel Jackson este nevinovat de cel putin unele acuzatii, dar ascultand marturiile victimelor, este imposibil sa nu le sustinem sau sa ne indoiesti de cuvintele lor. Problema este complicata si Jackson nu mai este aici pentru a se apara, intrebarea este daca victimele ar avea un motiv sa inventeze toate acestea si sa devina obiectul unor atacuri, critici si hartuiri de catre cei care il sustin pe cantaret sau dau vina ei pentru ce sa intamplat?

A crede sau a nu crede este in mainile publicului. La randul sau, biograful spune ca cea mai mare greseala a acestui documentar este ca nimeni nu s-a dedicat investigarii acuzatiilor protagonistilor lui.