Cele mai bogate 20 de familii din lume controleaza o cantitate uluitoare de avere. Colectiv, ele valoreaza peste 2 trilioane de dolari. Aceasta bogatie a fost acumulata printr-o varietate de industrii, inclusiv retail, productie, tehnologie si finante. Acesti indivizi bogati au un impact semnificativ asupra economiei globale. Ei controleaza unele dintre cele mai mari si de succes afaceri din lume si angajeaza milioane de oameni. Ei fac, de asemenea, investitii semnificative in afaceri si tehnologii noi, ceea ce ajuta la stimularea cresterii economice.

Cu un sentiment atat de mare al bogatiei vine o datorie pentru fiecare dintre aceste familii de a face lumea un loc mai bun. Desi bogatia acestor familii poate fi vazuta ca un semn al succesului lor, este important de retinut ca aceasta vine si cu o mare responsabilitate. In acest articol, vom arunca o privire mai atenta asupra celor mai bogate 20 de familii din lume. Subliniem sursele lor de bogatie, impactul lor asupra economiei globale si modul in care unele dintre aceste familii bogate isi folosesc averea spre bine.

1. Familia Walton

Familia Walton este o familie americana a carei avere colectiva derivata de la Walmart ii face cea mai bogata familie din Statele Unite ale Americii. Familia lui Walton este estimata la 224,5 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a averii familiei provine din mostenirea lui Bud si Sam Walton, care au fost co-fondatorii Walmart. Walmart este cel mai mare retailer din lume, una dintre cele mai mari intreprinderi de afaceri din Statele Unite in ceea ce priveste veniturile anuale si, cu putin peste 2,2 milioane de angajati, cel mai mare angajator privat din lume.

In 1987, Sam Walton a dotat o fundatie caritabila. Walton Family Foundation s-a concentrat in primul rand pe scolile charter, dar ulterior si-a extins programul pentru a include problemele de mediu, in special cele legate de apa. In 2016, Alice si Jim Walton au acordat un grant de 250 de milioane de dolari pentru construirea de scoli charter. Walton Family Foundation a creat Building Equity Initiative pentru a oferi scolilor charter acces la capital pentru a-si crea si extinde facilitatile.

2. Familia Marte 

Familia Mars este o familie americana care detine compania de cofetarie Mars Inc. In 1988, familia a fost clasata drept cea mai bogata familie din Statele Unite ale Americii de revista Fortune. De atunci a fost depasit de familia Walton. Familia Mars este estimata la 160 de miliarde de dolari.

La moartea lui Forrest Mars Sr., in iulie 1999, el si cei doi fii ai sai au fost clasati pe locul 29, 30 si 31 pe lista celor mai bogati americani a revistei Forbes si fiecare avea o valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari. In martie 2010, cei trei copii ai Forrest Mars au fost la egalitate pe locul 52 printre cei mai bogati oameni din lume, potrivit Forbes, cu o avere neta de 11 miliarde de dolari fiecare. Unul dintre acesti fii, Forrest Mars Jr., a murit in 2016, iar cele patru fiice ale sale i-au mostenit averea, trei dintre ele lucrand pentru companie incepand cu 2019. Un raport din 2006 a cuantificat modul in care familia Mars se afla printre 18 familii miliardare, incepand cu anii 1990, care a facut lobby continuu Congresului pentru eliminarea impozitului pe proprietate.

3. Familia Koch

Familia Koch este estimata la 128,8 miliarde de dolari. Aceasta familie este o familie americana angajata in afaceri, cunoscuta cel mai bine pentru activitatile politice si pentru controlul detinut de Koch Industries, a doua companie privata ca marime din Statele Unite. Afacerea de familie a fost inceputa de Fred C. Koch, care a dezvoltat o noua metoda de cracare pentru rafinarea titeiului greu in benzina. Cei patru fii ai lui Fred s-au litigiu unul impotriva celuilalt pentru interesele lor in afacere in anii 1980 si 1990.

Pana in 2019, Charles Koch si David Koch, denumiti in mod obisnuit ca fratii Koch, erau singurii dintre cei patru fii ai lui Fred Koch care mai lucreaza cu Koch Industries. Charles si David Koch au construit o retea politica de donatori libertari si conservatori, iar fratii au canalizat veniturile financiare in publicitate televizata si multimedia. Fundatiile familiei Koch sunt un grup inrudit de organizatii non-profit care a inceput odata cu infiintarea Fundatiei Fred si Mary Koch in 1953, iar acum include Fundatia Charles Koch, Fundatia de caritate David H. Koch si Trustul Cultural Koch. Organizatiile au, impreuna, un obiectiv declarat de a promova libertatea si libertatea prin sprijinirea diverselor cauze care promoveaza progresul social si cresterea durabila a prosperitatii.

4. Slim Family

Familia Slim este o familie mexicana de origine libaneza ai carei membri locuiesc in Europa, Liban, Statele Unite si Mexic. Familia este in prezent una dintre cele mai bogate din lume. Familia Slim este estimata la 100,8 miliarde de dolari. Din 2010 pana in 2013, Slim a fost clasata drept cea mai bogata persoana din lume de catre revista de afaceri Forbes. Si-a obtinut averea din participatiile sale extinse intr-un numar considerabil de companii mexicane prin conglomeratul sau, Grupo Carso.

Conglomeratul corporativ al lui Slim cuprinde numeroase industrii din economia mexicana, inclusiv educatie, sanatate, productie industriala, transport, imobiliare, mass-media, energie, ospitalitate, divertisment, tehnologie, comert cu amanuntul, sport si servicii financiare. El reprezinta 40% din listarea la Bursa de Valori Mexicana, in timp ce averea sa neta este echivalenta cu aproximativ 6% din produsul intern brut al Mexicului. Din 2016, el este cel mai mare actionar unic al The New York Times Company.

5. Familia Mulliez

Asociatia Familiale Mulliez (AFM) este holdingul familiei Mulliez. Familia de antreprenori provine din zona Lille din Franta si este una dintre cele mai bogate familii din tara. Familia Mulliez este estimata la 33 de miliarde de dolari.

AFM a fost fondata in 1955 de Gerard Mulliez si este condusa de Barthelemy Guislain din 2014. Mulliez este fondatorul lantului de magazine universale Auchan. Holdingul sau, Association Familiale Mulliez (AFM) controleaza Auchan, precum si un mix divers de alte lanturi de retail, cum ar fi Leroy Merlin, Decathlon, Saint Maclou, Kiloutou, Kiabi, Flunch etc. Este co-detinut de o mie de membri ai familiei. Ca urmare, sase sute dintre verii sai sunt milionari.

 6. Familia Hermes

Hermes International SA este o casa franceza de design de lux infiintata in 1837. Este specializata in articole din piele, accesorii pentru stil de viata, mobilier pentru casa, parfumerie, bijuterii, ceasuri si confectii. Familia Hermes este estimata la 94,6 miliarde de dolari. 

Axel Dumas este un mostenitor miliardar francez si director de afaceri. El este directorul executiv al Hermes si un membru din a sasea generatie al familiei Hermes-Dumas. Pierre-Alexis Dumas este directorul artistic al Hermes. Sub conducerea sa, firma a cunoscut cea mai mare crestere ca una dintre cele mai mari marci de imbracaminte din ultimele decenii, cu vanzari de 4 miliarde de euro in 2014. Cu familia sa, Dumas este mostenitorul unei averi de 30 de miliarde de euro, facandu-i a treia cea mai bogata avere din Franta. familie din 2017.

7. Familia Ambani

Dhirajlal Hirachand Ambani a fost un om de afaceri indian care a fondat Reliance Industries in 1958. Ambani a facut public Reliance in 1977. In 2016, a fost onorat postum cu Padma Vibhushan, a doua cea mai mare onoare civila a Indiei pentru contributiile sale la comert si industrie. Familia Ambani este estimata la 84,6 miliarde de dolari. 

Dupa moartea lui Dhirubhai Ambani, fiii sai au preluat conducerea, iar grupul a fost impartit in Reliance Industries Limited condusa de Mukesh si Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group condus de Anil. Deci, in cele din urma, Mukesh Ambani a fost ales director general, iar Anil Ambani a fost ales presedinte. In 2017, compania avea peste 250.000 de angajati. In 2012, Reliance Industries a fost una dintre cele doua companii indiene care a fost clasata printre primele 100 in topul Fortune 500 a celor mai mari companii din lume dupa venituri

8. Familia Ortega

Familia Ortega este o familie dinastica spaniola care este a opta cea mai bogata familie din lume. Cea mai mare parte a averii familiei provine de la compania de imbracaminte Inditex si magazinul sau emblematic Zara. Familia Ortega este estimata la 72 de miliarde de dolari. 

Capul familiei, miliardarul Amancio Ortega, este una dintre cele mai bogate persoane din lume. El este fondatorul si fostul presedinte al grupului de moda Inditex, cel mai cunoscut pentru lantul sau de magazine de imbracaminte si accesorii Zara si Bershka. 

9. Familia Wertheimer

Familia Wertheimer este estimata la 79 de miliarde de dolari. Chanel este o casa de moda de lux franceza fondata in 1910 de Coco Chanel la Paris. Este proprietatea privata a familiei Wertheimer. 

Alain Ernest Wertheimer este un om de afaceri miliardar francez, cu sediul in New York City. El este presedintele si actionarul majoritar al Chanel, cu fratele sau, Gerard, care conduce divizia de ceasuri. Gerard Paul Philippe Wertheimer este un om de afaceri miliardar francez cu sediul in New York si Geneva, care detine Chanel in parteneriat cu fratele sau, Alain.

10. Cargill – Familia MacMillan

Familia Cargill, cunoscuta si ca familia Cargill-MacMillan, se refera la descendentii multigenerationali ai directorului de afaceri american William Wallace Cargill si a ginerelui sau John H. MacMillan Sr. Se estimeaza ca familia Cargill – MacMillan este in valoare de 65,2 miliarde de dolari. William Cargill a fondat compania Cargill ca o afacere de depozitare a cerealelor din Iowa in 1865, in perioada post-razboiului civil, si a fost CEO-ul acesteia timp de aproape 40 de ani. Dupa moartea lui William Cargill in 1909, ginerele sau, John MacMillan, a condus compania sa iasa din criza datoriilor si sa ajunga la stabilitate. 

Cele doua ramuri ale familiei, MacMillans si Cargills continua sa fie reprezentate in consiliul de administratie al Cargill Incorporated. Cei mai recenti membri ai familiei numiti in consiliu sunt a cincea generatie. Cu paisprezece miliardari in familie in 2019, familia Cargill are mai multi miliardari individuali printre membrii sai decat orice alta familie de oriunde din lume, ceea ce ii face familia cu cei mai bogati membri din istorie.

11. Familia Thomson

Baronul Thomson din Fleet, din Northbridge din orasul Edinburgh, este un titlu in Peerage al Regatului Unit. A fost creat in 1964 pentru Roy Thomson, un magnat al ziarelor nascut in Canada. El a fost succedat in 1976 de fiul sau, al doilea baron. Familia Thomson este estimata la 53,9 miliarde de dolari.

The Woodbridge Company Limited este un holding privat canadian cu sediul in Toronto, Ontario. Este principalul vehicul de investitii pentru membrii familiei regretatului Roy Thomson, primul baron Thomson al flotei. Thomson Reuters a fost creata prin achizitionarea de catre Thomson Corporation a companiei britanice Reuters Group in aprilie 2008. Este detinuta in majoritate de The Woodbridge Company, un holding al familiei Thomson din Canada.

12. Familia Arnault

Familia Arnault este estimata la 174,5 miliarde de dolari. Este condus de Bernard Arnault. El este fondatorul, presedintele si CEO-ul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, cea mai mare companie de produse de lux din lume. Arnault are o valoare neta estimata la 187,6 miliarde de dolari in octombrie 2023, potrivit Forbes, facandu-l unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

Toti cei cinci copii ai sai, Delphine, Antoine, Alexandre, Frederic si Jean au roluri oficiale in marcile controlate de Arnault, impreuna cu nepoata sa Stephanie Watine Arnault. Arnault si familia sa au avut o valoare neta de varf estimata la 240,7 miliarde de dolari in aprilie 2023, potrivit Forbes. Acest lucru l-a facut cel mai bogat om din lume la acea vreme, depasindu-l pe Elon Musk. Musk l-ar depasi pe Arnaut in iunie 2023 cu averea neta cu 240 de miliarde de dolari, deoarece averea lui Arnault a scazut la 190 de miliarde de dolari.

13. Familia Bettencourt

Bettencourt este un nume de familie si o familie nobila de origine franceza normanda. Capul familiei din secolul al XIV-lea, Jean de Bethencourt, a organizat o expeditie pentru a cuceri Insulele Canare, rezultand in calitate de rege al Insulelor Canare. Desi titlul regal avea sa fie de scurta durata, acesta a permis familiei sa se stabileasca apoi ferm in insulele Azore si Madeira.

Familia este una dintre cele mai extinse si stabilite familii ale nobilimii portugheze, precum si ale nobilimii spaniole. Familia sunt proprietarii L’Oreal, cea mai mare companie de cosmetice din lume si a dezvoltat activitati in domeniu, concentrandu-se pe culoarea parului, ingrijirea pielii, protectie solara, machiaj, parfum si ingrijire a parului. Familia Bettencourt este estimata la 43,9 miliarde de dolari

14. Familia Porsche

Familia Porsche este o familie proeminenta austro-germana de industriasi care descend din pionierul auto austro-german Ferdinand Porsche. Membrii sai controleaza Porsche SE si au drept de vot majoritar asupra Volkswagen AG, cel mai mare producator auto din lume.

Sediul familiei Porsche se afla in orasul austriac Zell. Familia este a saptea cea mai bogata familie din Germania, cu o avere neta estimata de 22,5 miliarde de euro, ceea ce se traduce la aproximativ 52,8 miliarde de dolari.

15. Familia Lee Byung-chul

Lee Byung-chul a fost un om de afaceri sud-coreean. El a fost fondatorul grupului Samsung, cel mai mare chaebol din Coreea de Sud, si este considerat unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Coreea de Sud. Familia Lee Byung-chul este estimata la 43,9 miliarde de dolari.

Primul pas al Federatiei Industriilor Coreene a fost infiintat in august 1961. Asociatia a fost fondata de presedintele Grupului Samsung, Lee Byung-chul. Mai tarziu in viata, Byung-chul a servit ca presedinte al Federatiei Industriilor Coreene si a fost cunoscut drept cel mai bogat om din Coreea.

16. Familia Reimann

JAB Holding Company este un conglomerat german, cu sediul in Luxemburg, care include investitii in companii care opereaza in domeniile bunurilor de larg consum, silvicultura, cafea, moda de lux, sanatatea animalelor si fast-food, printre altele.

Detinuta de familia Reimann din Germania, 90% din JAB apartine a patru dintre cei noua copii adoptati ai regretatului Albert Reimann Jr. Familia Reimann este estimata la 38,8 miliarde de dolari.

17. Familia Lauder

Familia Lauder este o familie de miliardar americani. Isi datoreaza faima initiala Estee Lauder, care impreuna cu sotul ei Joseph H. Lauder, a facut avere prin afacerea ei de cosmetice omonima, The Estee Lauder Companies, in timpul secolului al XX-lea. Familia Lauder este estimata la 38,4 miliarde de dolari. 

The Estee Lauder Companies Inc. este o companie multinationala americana de cosmetice, un producator si distribuitor de produse de machiaj, ingrijire a pielii, parfumuri si ingrijire a parului, cu sediul in Midtown Manhattan, New York City. Este a doua cea mai mare companie de cosmetice din lume, dupa L’Oreal. Compania detine un portofoliu divers de marci, inclusiv La Mer, Jo Malone London, Clinique si Tom Ford Beauty, printre multe altele, distribuite la nivel international atat prin comertul digital, cat si prin canale de retail.

18. Familia Chearavanont

Familia Chearavanont este o familie de afaceri chino-thailandeza cu sediul in Bangkok, Thailanda, cu radacini ancestrale in Shantou, China. Familia este remarcata pentru succesul sau in afaceri, facandu-le una dintre cele mai bogate familii etnice chineze din lume. Familia detine conglomeratul Charoen Pokphand si a fost clasata de Forbes Asia in 2017 drept a patra cea mai bogata familie din Asia, cu o avere neta de 37,9 miliarde de dolari. 

Familia este condusa in prezent de Dhanin Chearavanont. Tatal lui Dhanin, Ekchor Saechia, si unchiul, Seowhui Saechia, au parasit China pentru Bangkok in anii 1920 pentru a incepe sa vanda seminte si produse chimice agricole. Afacerea lor s-a diversificat geografic in Asia si pe verticala printr-o serie de intreprinderi tehnologice si initiative de agricultura contractuala. In anii 1980, pe masura ce China s-a deschis catre firme straine, Charoen Pokphand Group a devenit partenerul preferat pentru marci internationale precum Honda, Walmart si Tesco. 

19. Familia Pritzker

Familia Pritzker este o familie americana angajata in antreprenoriat si filantropie si una dintre cele mai bogate familii din Statele Unite. Averea sa a aparut in secolul al XX-lea, in special prin infiintarea si extinderea corporatiei hoteliere Hyatt.

Membrii familiei inca detin in mare parte Hyatt si, inainte de vanzarea acestuia catre Berkshire Hathaway, Marmon Group, un conglomerat de companii de productie si servicii industriale. Detinerile lor au inclus si Banca Superior din Chicago, biroul de credit TransUnion, Braniff Airlines, revista McCall si linia de croaziera Royal Caribbean. Familia Pritzker este estimata la 36,9 miliarde de dolari

20. Familia Quandt

Familia Quandt este estimata la 35 de miliarde de dolari. Fondatorul lor este Gunther Quandt, care a fost un industrias german care a fondat o companie germana care s-a transformat intr-un imperiu industrial care include astazi BMW si Altana, o companie de automobile si respectiv chimica. Descendentii sai au fost considerati cei mai bogati germani.

Indiferent de mediul sau industria lor, familiile de pe aceasta lista au obtinut toate un succes incredibil. Au construit afaceri care au transformat lumea, iar bogatia lor le-a oferit o platforma pentru a face diferenta in lume. Unele dintre aceste familii au si un impact semnificativ asupra societatii. Ei doneaza miliarde de dolari organizatiilor de caritate in fiecare an si finanteaza adesea cercetarea si dezvoltarea in domenii importante precum medicina si educatia.