Pare destul de ciudat să spun asta la mai bine de cinci ani de la prima campanie pe bloguri, dar în continuare sunt întrebat, la conferinţe sau training-uri, despre costurile pe care le presupune colaborarea cu un blogger sau cu un influenţator din mediul online.

Ca să nu las loc de întrebări, în termeni de marketing online un influenţator este o persoană care poate influenţa percepţia şi/sau decizia de cumpărare a cititorilor săi, fie prin articolele pe care le scrie pe blog, fie prin mesajele pe care le transmite în reţelele sociale.

Colaborările de acest fel se practică de ani buni, sunt eficiente şi nu mai e un secret pentru nimeni că există bloggeri care trăiesc din această activitate, iar din discuţiile avute pe tema asta cu cititorii blogului meu am tras concluzia că e în regulă pentru toată lumea, atâta timp cât bloggerul nu oferă informaţii greşite sau false în articolele sponsorizate.

Revenind la întrebarea noastră, în România costurile de colaborare cu influenţatorii sunt variate şi depind de mai mulţi factori – calitatecantitateperioada de timp. Au existat campanii în care bloggerii au încasat câteva mii de euro şi, la fel de bine, au existat campanii în care bloggerii au încasat câteva sute de euro şi chiar mai puţin de atât pentru a-şi spune părerea despre diverse produse sau servicii. O agenţie de social media vă poate oferi toate detaliile, vorbim de o arhivă de sute de astfel de campanii.


Acum 3 sau 4 ani am participat la o conferinţă despre tehnologie în Madrid, unde m-am întâlnit cu bloggeri din aproape toată Europa şi după conferinţă povesteam despre piaţa de publicitate pe bloguri, despre preturile practicate şi aşa mai departe, iar poveştile mele păreau SF pentru absolut toţi străinii de acolo.

Piaţa de publicitate pe bloguri nu exista pentru ei, nu înţelegeau exact despre ce e vorba şi nici măcar planuri de dezvoltare în direcţia asta nu aveau. Asta într-o perioadă în care eu trăiam din blogging.


Acum, ca să vorbim şi de aşteptări, un studiu de piaţă desfăşurat de IZEA (via ViralBlog), agenţie de social media, arată care sunt preţurile pe care oamenii din departamentele de marketing le consideră acceptabile în colaborările cu influenţatorii.

Acelaşi studiu conţine şi o secţiune în care apar cele mai utilizate metode de promovare, un clasament în care articolul sponsorizat ocupă primul loc, urmat de tweet-ul sponsorizat (în România nu a prins Twitter, deci nu se aplică). L-am putea înlocui cu Facebook, totuşi, au existat mai multe campanii care includeau şi mesaje sau altfel de acţiuni sponsorizate pe Facebook.

Menţiunea e că preturile de mai sus sunt globale, pe un eşantion de influenţatori care înregistrează cifrele din imaginile de mai jos. În România preturile sunt puţin mai mari, din câte ştiu eu, dar din nou vă zic că depinde mult de tipul şi de termenii campaniei.

În perioada asta sunt implicat într-o campanie care presupune prezenţa la câteva evenimente, articole-reportaj de la aceste evenimente, mesaje pe Facebook şi articole de follow-up pe blog. E greu să te raportezi la costurile acestei campanii dacă tu îţi doreşti un review la un produs IT, spre exemplu.

La Social Media School avem şi un modul dedicat campaniilor pe bloguri, în care vorbim de costuristrategie şi implementare. Pentru mai multe astfel de cifre şi statistici, precum şi pentru studii de caz şi exerciţii practice, vă invit să vă înscrieţi la ediţia care începe vineri, 21 iunie.


Ştiu că influenţator nu e un cuvânt în limba română, dar îmi asum asta. E un cuvânt acceptat în industrie şi e înţeles de oamenii interesaţi de acest domeniu.