Fie ca vrei sa iti negociezi salariul, un nou post sau beneficii la locul de munca, negocierea este cheia pe care trebuie sa o detii. Negocierea este practic o discutie intre doua parti, in urma careia trebuie sa se ajunga la un rezultat favorabil ambelor parti. Daca si tu esti in postura de a negocia un anumit aspect al vietii tale sau cariera profesionala, atunci vezi ce calitati trebuie sa ai!

Capacitatea de planificare si prioritizare. In primul rand trebuie sa stii ce anume vrei sa obtii in urma negocierii si sa iti faci din asta un scop. Atunci cand sti care vrei sa fie rezultatul iti va fi mai usor sa negociezi, deoarece ai deja in minte finalul. Ce este mai important pentru tine: un salariu mai mare sau timp liber mai mult? Prioritizeaza toate aspectele si vezi ce esti gata sa negociezi, sau sa mai lasi de la tine. Atunci cand iti negociezi un salariu mai mare, este posibil sa ai mai multe responsabilitati.

Trebuie sa ai argumente solide. Cele mai multe negocieri se bazeaza pe intrebarea “De ce ai nevoie de acest lucru?” (salariu mai mare sau mai mult timp liber). Atunci cand intrii intr-o negociere va trebui sa ii explici sefului care sunt motivele care te-au adus la aceasta negociere. Argumentele solide si pertinente sunt cea mai buna arma pe care o ai impotriva celui cu care negociezi.

Trebuie sa stii sa iti citesti adversarul. In timpul negocierilor, fara sa vrem, limbajul trupului poate spune mai multe decat reusim sa “scoatem” pe gura. Citeste cateva randuri despre limbajul trupului si ce iti poate transmite o anumita strangerede mana sau un zambet fortat. In acest fel vei putea sa iti domini adversarul.

Trebuie sa fii bine informat. Inainte de orice negociere informeaza-te asupra salariului la alta companie (pe acelasi post si cu aceeasi experienta ca si tine). Cu cat esti mai bine informat si cu cat ii poti prezenta acest lucru negociatorului, cu atat sansele ca discutia sa se termine asa cum ai sperat sunt mai mari.

Intelege care este situatia economica a firmei. Daca o prietena de-a ta lucreaza intr-o multinationala, pe acelasi post ca si tine, insa are un salariu de 2 ori mai mare, iar tu lucrezi intr-o firma mai micuta, locala, pe un salariu mult mai mic, nu te astepta ca in urma negocierii sa obtii acelasi pachet salarial ca si ea. Trebuie sa intelegi ca posibilitatile economice ale unei firme mici sunt mult mai limitate decat in cazul unei multinationale. Cel mai bine ar fi sa te informezi cu privire la companii cu aceeasi situatie economica.

Trebuie sa fii pregatita de o confruntare. In termen “brut”, negocierea este un fel de confruntare, care se poate incheia la un numitor comun, sau poate esua. Din aceasta cauza, pregateste-te foarte bine de negociere si asteapta-te la presiuni din partea negociatorului, in special daca este experimentat. Acesta va incerca in primul rand sa transforme toate “problemele” tale in beneficii, iar scopul lui final este ca tu sa renunti la cerintele tale. Sustine-ti cauza pana la capat si nu te lasa intimidata.