Atunci cand dorim sa vindem si sa atragem oameni cu scopul de a genera conversii care ajung sa devina clienti sau consumatori ai produsului sau serviciului, trebuie sa realizam o procedura bine masurata care sa ne permita sa generam valoare in fiecare dintre fazele acestuia. Acesta are un nume: palnie de vanzari sau palnie de conversie. Daca vrei sa stii ce este o palnie de vanzari si cum sa o faci in compania ta, aceasta postare este pentru tine.

Ce este o palnie de vanzari

O palnie de vanzari este o metodologie de marketing digital care incearca sa defineasca pasii pe care trebuie sa-i faca un utilizator pentru a indeplini un anumit obiectiv in cadrul unui site web. In mod normal, deveniti o inregistrare sau finalizati achizitia unui produs sau serviciu.

Finalizarea tuturor fazelor canalului de conversie ne va permite sa masuram procentul de pierderi care apare in fiecare dintre pasii pe care utilizatorul ii efectueaza pe web pana la atingerea obiectivului final. In plus, va va ajuta sa identificati vizual ce se intampla cu fluxul de persoane care intra pe platforma dvs., permitandu-va sa detectati si sa corectati erorile.

Palnia de conversie face parte din disciplina de marketing inboud, o tehnica inclusa in marketingul digital care urmareste sa ajunga la publicul tinta fara a fi intruziv. O face prin publicitate camuflata in continut care adauga valoare utilizatorului, fiind foarte eficienta si din ce in ce mai populara.

Beneficiile palniei de vanzari

Exista multe motive pentru care ar trebui sa lucrati cu o palnie de conversie . Principalul, ca datorita acestuia putem planifica, converti si obtine o rentabilitate optima in planul nostru de marketing. In continuare, va lasam si alte beneficii pe care compania dumneavoastra le-ar putea profita utilizand acest instrument:

 • Palnia de vanzari functioneaza ca un indicator si ne ofera procentul de pierdere de utilizatori care apare in fiecare faza a palniei.
 • Ne ajuta sa analizam comportamentul utilizatorilor pe web. Astfel, vom putea identifica care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatatim si, prin urmare, unde ar trebui sa ne concentram eforturile. Prin urmare, ne ofera cheile pentru a optimiza fiecare faza si a atinge obiectivul final.
 • Folosind o palnie de conversie ne putem lasa deoparte marketingul in masa si ne putem concentra pe un tip de utilizator mai interesat de produsul nostru. Pentru aceasta trebuie sa avem o definitie limitata a tintei noastre ideale sau a persoanei de cumparator.
 • Pe de alta parte, ne ajuta sa calculam rentabilitatea investitiei (ROI) al campaniei noastre.
 • Pe scurt, ne permite sa atingem obiectivul final setat: sa ducem cel mai mare numar posibil de clienti la ultimul nivel al palniei de conversie.

Fazele palniei de vanzare

Cel mai obisnuit este sa diferentiezi cinci faze sau etape de baza in palnia de vanzari sau palnia de conversie :

1# Achizitie

Obiectivul in aceasta faza este de a face cunoscut brandul prin diferite strategii de marketing online, precum optimizarea SEO, actiuni pe retelele de socializare sau generarea de continut) pentru a castiga vizibilitate si notorietate in sectorul nostru, atragand un numar cat mai mare de vizite pe web-ul nostru.

2# Activare

A sosit momentul sa castigam increderea publicului. Pentru aceasta, vom cauta sa facem o impresie buna la primele vizite pe care utilizatorii le fac pe web, cautand sa le starneasca interesul.

3# Tineti

Daca utilizatorul a ajuns in aceasta a treia faza a palniei, este pentru ca ne considera o optiune de dorit pentru a-si realiza achizitia. Scopul nostru este atunci sa dezvoltam loialitate si sa ii facem sa petreaca cat mai mult timp posibil pe site-ul nostru. Pentru aceasta, este esential ca acestia sa devina inregistrari sau clienti potentiali, care ne vor oferi datele lor si ne vor permite sa urmarim.

4# Vanzare

Publicul nostru a devenit clienti reali pe masura ce am ajuns la punctul de conversie. Pentru a-l face eficient, este important sa il faceti cat mai fluid si sa incercati sa faceti din ea o sarcina simpla cu un numar cat mai mic de pasi, astfel incat clientul sa nu renunte din cauza complexitatii procesului.

5 # Referinta

Odata incheiata vanzarea, trebuie sa lucram pentru ca cumparatorii sa cumpere din nou produsul sau serviciul si ca, in plus, sa devina propriii nostri prescriptori. Pentru aceasta este esential ca acestia sa se fi simtit multumiti de achizitie si sa decida sa ne recomande, lucru pe care noi insine le-am putea cere sa le faca.

Diferenta dintre palnie si ciclul de afaceri

In timp ce palnia de vanzari se refera la o procedura care insoteste calatoria traditionala de vanzare a clientului, reprezentand-o grafic ca o palnie – ca cea pe care l-am lasat mai sus –, ciclul de afaceri se rupe cu acest model liniar pentru a se concentra pe unul circular in care un final obiectiv precum vanzarea se realizeaza prin trei faze: atrage, interactioneaza si incanta.

Ciclul de afaceri explica faptul ca este posibil sa te concentrezi pe crearea unei relatii cu un potential client in orice moment al palniei traditionale, construind astfel relatii de durata care vor fi stimulate de crearea de experiente care adauga valoare si ii conduc pe utilizatori sa se indragosteasca. a unui brand si sa devina insisi promotori ai companiei care vor provoca sosirea de noi clienti.

Astfel, ar fi important ca responsabilii de marketing si echipa comerciala a unei companii sa fie mereu la curent cu mass-media, actualitatea si retelele sociale pentru a surprinde tendintele care ne permit sa actionam, oferind mereu o atentie personalizata.

Daca ai inteles deja cat de important este sa te ocupi de fiecare dintre fazele palniei de conversie in strategia ta de marketing, a sosit momentul sa actionezi. Pentru a face acest lucru, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este:

 • Definiti-va obiectivele de afaceri.
 • Cunoasteti principiile de baza ale marketingului inbound.
 • Aveti o echipa de marketing si vanzari pregatita sa se ocupe de fiecare dintre faze.

Software pentru a crea o palnie de vanzari

Odata ce ati efectuat aceste trei actiuni, va recomandam sa alegeti un software potrivit cu care sa va puteti lucra cu usurinta palnia de conversie, printre care se numara:

 • HubSpot: cu ajutorul caruia poti genera toti pasii canalului si poti cunoaste valorile care au legatura cu obiectivele tale.
 • Google Analytics: unde puteti analiza si defini cu usurinta fiecare etapa a procesului de conversie.
 • ClickFunnels: este un software complet axat pe crearea de palnii care este responsabil sa va ofere sabloane pentru optimizarea vanzarilor, webinarii, oferte promotionale. Punctul sau forte este ca este foarte intuitiv si usor de utilizat.

Trucuri pentru a va stimula palnia de vanzari

Fiecare nivel al palniei de vanzari presupune o serie de actiuni in care va trebui sa desfasoare diferite strategii de marketing care reusesc sa intareasca relatia dintre companie si consumatorii tai. Pentru ca tu sa o faci cu succes, iti vom oferi patru sfaturi grozave:

1 # Analizati ciclul de cumparare al produselor dvs

Va recomandam insistent sa efectuati o analiza a traficului web, de la momentul in care cineva aterizeaza pe pagina dvs. pana cand efectueaza o achizitie. Datele pe care le identificati va vor ajuta sa luati decizii si sa luati in considerare crearea de pagini de destinatie , actiuni promotionale si multe altele.

2# Monitorizati valorile companiei dvs

Metricurile saptamanale iti vor arata evolutia si directia proiectului tau in raport cu obiectivele stabilite. Proiectarea in mod regulat a valorilor si a documentelor va va ajuta sa fiti la curent cu cei mai importanti factori, cum ar fi unde sa generati clienti potentiali. Acest lucru va va permite sa va adresati tinta mai eficient.

3# Diferentiaza fazele palniei

Determinati actiuni diferentiate pentru fiecare faza a palniei in functie de serviciul sau produsul pe care il aveti si, mai ales, de obiectivele dvs. Pentru a face acest lucru, trebuie sa cunoasteti ciclul de achizitie si strategiile de lansare adaptate fiecarei etape.

4 # Ai grija de SEO

Tinand cont de ponderea optimizarii pentru motoarele de cautare este cheia in toate fazele canalului de vanzari. Cu cat creati continut mai bun, cu atat veti aduce mai multa valoare clientilor si cu atat Google va va pozitiona mai bine. Cautarea companiilor si mass-media legate de sectorul dvs. pentru a va conecta la dvs. va ajuta, de asemenea, sa fiti clar ce cuvinte cheie folosesc utilizatorii dvs. si pe ce retele sociale petrec mai mult timp pentru a fi prezenti in ele.

Dupa cum puteti vedea, crearea canalelor de conversie necesita timp si implicare, dar va asiguram ca efortul va merita si va duce la rezultate excelente. Asteptam cu nerabdare sa avem feedback -ul dumneavoastra intr-un comentariu in care ne spuneti ce parere aveti despre aceasta postare. Si, daca ti-a placut, te incurajam sa-l distribui pe profilurile tale de socializare!