Cand cream un site web de marca, ne trec prin minte multe lucruri: sunt categoriile la locul potrivit? Isi fac treaba bine? Sunt mici sau mari? Pentru a raspunde la toate intrebarile, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa evaluam comportamentul utilizatorului (Ux si UI), ce actiuni face, care este primul lucru la care se uita si ce reactii are pentru a decide ce design este cel mai potrivit.

Aici intervin UX (user experience) si UI (user interface), care au functia ca utilizatorul sa gaseasca ceea ce cauta in cel mai scurt timp posibil si, de asemenea, sa aiba o experienta buna atunci cand viziteaza web-ul. In acest articol vom defini ce sunt UX si UI si ce relatie exista intre cele doua.

Ce inseamna UX sau experienta utilizatorului?

Designul UX se refera la ceea ce experimenteaza utilizatorul inainte, in timpul si dupa ce intra in contact cu o pagina web. Desi aceasta experienta nu depinde doar de design, ci implica si ceea ce reprezinta un brand si ceea ce ii face pe utilizatorii sai sa simta.

Expertul UX va fi ca un psiholog, deoarece experienta utilizatorului este strans legata de felul in care sunt oamenii. Expertul va cauta toate modalitatile posibile de a face viata mai usoara utilizatorului, iar pentru asta trebuie luate in considerare unele atitudini legate de psihologie.

Factorii care influenteaza UX

 • Perceptie: Trebuie sa stim ce ne atrage atentia, cum ne afecteaza culorile si cum ne miscam ochii in jurul ecranului.
 • Emotii: Emotiile nu sunt reactii automate si, prin urmare, este necesar sa intelegem cum sunt generate si ce implicatii au. Oamenii se lasa ghidati mai mult de emotii decat de orice altceva si tocmai de aceea este atat de important sa tii cont de ele.
 • Memorie: atunci cand proiectam un site web, trebuie sa ne gandim la limitarile oamenilor de retinut. De multe ori caile pentru ca utilizatorul sa se intoarca la punctul de plecare nu sunt luate in considerare, iar asta il poate face sa se simta confuz.
 • Mentalitate: Utilizatorul va avea credinte, stereotipuri, interpretarea lor asupra societatii si a oamenilor din jurul sau. Continuand pe aceasta linie, vedem de ce din ce in ce mai multi utilizatori cauta recenzii de la alte persoane despre un produs pe Internet: nu este doar neincredere, ci implica si ce prejudecati si convingeri au.
 • Motivatie: Utilizatorul trebuie sa fie motivat pe tot parcursul timpului in care se afla pe pagina web, nu doar la inceput, deoarece poate pleca. 
 • Invatare: Din momentul in care un utilizator intra pe o pagina web, devine ucenic si asta inseamna ca trebuie sa-i invatam pasii pe care trebuie sa-i faca pentru a-si atinge scopul. In plus, informatiile trebuie sa fie structurate astfel incat utilizatorul sa inteleaga cu usurinta tot continutul web-ului.

La interfaz de usuario o UI

Interfata cu utilizatorul sau UI este setul de elemente de ecran care permit utilizatorului sa interactioneze cu o pagina web. Unul dintre expertii mondiali in UI este Jakob Nielsen, care a dezvoltat o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste utilizarea si interfata pe web. Potrivit lui Nielsen, cele mai importante elemente ale unei interfete de utilizare sunt urmatoarele:

 • Scopul site-ului: trebuie sa fie clar cine detine site-ul si ce functii permite sa indeplineasca.
 • Ajutor pentru utilizator: sistemul de navigatie trebuie sa fie vizibil si trebuie sa includa si un sistem de cautare suplimentar.
 • Afisati continutul: trebuie explicat clar si cu elemente de text care sa-i ajute citirea (cum ar fi titluri, aldine etc.).
 • Design grafic functional: elementele grafice ar trebui sa aiba ca scop sa ajute utilizatorul sa gaseasca ceea ce isi doreste, si nu doar ca decor.

Unde se termina UX si incepe UI?

UX este ceea ce dorim ca utilizatorul nostru sa simta atunci cand intra pe site-ul nostru, in timp ce UI este ceea ce facem si punem pe ecran, astfel incat utilizatorul sa o poata simti. Ambele lucruri sunt complementare: nu vom putea avea o experienta de utilizator buna fara un design bun al interfetei si, la randul sau, imbunatatirea acestui design va face experienta utilizatorului la fel de mai buna. Prin urmare, UX si UI trebuie sa mearga mana in mana pentru a atinge 100% din obiectiv.

Beneficiile UX si UI

Folosirea corecta a UX si UI poate aduce beneficii pozitive site-ului dvs. In continuare, va voi spune despre beneficiile utilizarii corecte a UX si UI. Poti:

 • Obtineti estimari mai precise . Vom putea modifica mai usor elementele de design.
 • Optimizati timpii . Daca avem un design bun putem defini mai clar fazele de dezvoltare ale unui produs. 
 • Reducerea costurilor . O buna utilizare va face mai usor pentru utilizator sa atinga obiectivul. Raportarea intr-un mod simplu si cu o integrare corecta a designului va insemna economii semnificative pentru companie, deoarece incidentele si intrebarile catre serviciul clienti, printre altele, vor fi minimizate.  
 • Cresteti vanzarile . Procesul de achizitie va fi imbunatatit. In comertul electronic este esential sa aveti grija de procesul de cumparare, acesta trebuie sa fie scurt si simplu, sa solicitati doar datele necesare si sa informati corect utilizatorul cu privire la pasii care raman pentru finalizarea achizitiei. Pretul final trebuie sa fie aratat de la inceput, nu sa il cresti putin cate putin. 
 • Cresteti traficul si , la randul sau,  audienta .  
 • Pastrati utilizatorul . Utilizatorul va ramane mai mult timp daca pagina web are o navigabilitate buna si gaseste rapid si usor ceea ce cauta. 
 • Cresteti  numarul de atragere de  noi clienti
 • Imbunatatiti eficienta si productivitatea
 • Cresteti satisfactia utilizatorilor . Prin urmare, va va  creste si reputatia online . Daca clientii au o experienta buna, ei vor contribui la raspandirea gradului de constientizare a marcii. De asemenea, un client fericit va cheltui mai mult. 
 • Ajuta la  definirea nevoilor utilizatorilor
 • Obtineti un  design mai atractiv  si mai bine construit. Un design intuitiv ii va ajuta pe clienti sa gaseasca mai rapid ceea ce au nevoie. 
 • Sa aiba o  arhitectura informationala bine structurata.
 • Transmite valorile marcii . Utilizatorii se simt confortabil sa interactioneze cu marca, prin urmare vor avea o parere mai buna despre aceasta. Un site web intuitiv cu o buna utilizare este un punct fundamental. Este important sa folositi modele de utilizare cu care utilizatorul este deja obisnuit, cum ar fi pozitia butoanelor, culorile, printre altele. Aveti o strategie clara. 
 • Reduceti rata de respingere pe web . Erorile vor fi eliminate si, prin urmare, clientii vor ramane. 
 • Imbunatatiti pozitionarea motorului de cautare . O pagina utilizabila pentru mobil si pentru computer va fi mult mai bine evaluata de Google. 

Este foarte important sa tinem cont de toate beneficiile care pot fi obtinute prin folosirea buna a UX si UI. Daca vrei cu adevarat sa reusesti in retelele de socializare cu site-ul tau, trebuie sa tii cont de multe valori care au un efect pozitiv pentru a-l atinge.