Emotiile mixte sunt un fenomen real care afecteaza milioane de oameni. Va spunem care sunt acestea si cum sa le gestionati.

Emotiile si sentimentele sunt experiente mult mai complexe decat credem. Desi credem ca avem control asupra lor, ele ne pot coplesi sau se pot manifesta intr-un mod care ne surprinde. Asa este cazul sentimentelor amestecate, o idee ambivalenta care este adesea inteleasa gresit de oameni.

Intr-adevar, termenul de sentimente mixte este adesea folosit pentru a se referi la o stare in care doua sau mai multe sentimente sunt in conflict. Problema este ca nu este intotdeauna folosita in contextul corect, deoarece, asa cum era de asteptat, acest tip de manifestare este mai complex decat si-ar putea imagina oricine. Astazi va explicam caracteristicile sale si cum sa o gestionam.

Caracteristicile sentimentelor amestecate

Primul lucru pe care trebuie sa-l subliniem este ca expertii sustin sentimentele amestecate ca fiind un fenomen real. Aceasta idee se refera la doua sentimente sau emotii diferite pe care o persoana le dezvolta in fata aceleiasi situatii. Este cunoscuta si sub denumirea de emotii mixte sau sentimente mixte, iar particularitatea sa este ca acestea sunt opuse (de exemplu, fericirea si tristetea) si se dezvolta in paralel.

Dupa cum arata studiile, sentimentele mixte sunt conditionate de multe variabile. Varsta, cultura si contextul sunt cele mai importante. Pentru toate acestea, nu putem clasifica emotiile mixte ca un singur fenomen. Avand in vedere varietatea starilor, fiecare persoana le dezvolta sau le manifesta intr-un mod diferit.

Termenul de emotii mixte este adesea folosit pentru a se referi la doua opinii sau doua idei pe care cineva le are despre ceva. Aceasta utilizare este inselatoare, deoarece cercetatorii sunt de acord ca sentimentele amestecate sunt diferite de conflictul emotional. Nu au nimic de-a face cu ezitarea, indoiala sau incertitudinea cu privire la ceea ce o anumita experienta genereaza pentru tine.

Dimpotriva, este o experienta reala, tangibila si clar de necontrolat. Cele doua sentimente (sau mai multe, chiar) se suprapun in acelasi timp, nu o fac in succesiune (adica mai intai unul si apoi celalalt). Dupa cum era de asteptat, acest lucru are repercusiuni mari asupra persoanei, deoarece o face sa experimenteze conflicte interne, nesiguranta, anxietate si altele.

6 sfaturi pentru gestionarea sentimentelor amestecate

Acum ca ai o idee generala despre ce sunt sentimentele amestecate, este timpul sa inveti cateva trucuri pentru a le controla. Stii deja ca este o experienta naturala, care variaza in functie de varsta ta, cultura si contextul care a dus la aparitia ei.

Intr-adevar, este mai dificil pentru un copil sau adolescent sa se ocupe de ei decat pentru un adult. La randul lor, convingerile culturale pot duce la suprimarea lor cu totul. Dezvoltarea lor in fata unei situatii nesemnificative nu este acelasi lucru cu una care te afecteaza direct pe tine sau pe cineva din jurul tau. Va lasam 6 sfaturi pentru a gestiona sentimentele amestecate.

1. Evalueaza-ti rational declansatorul

A face un exercitiu de introspectie pentru a te gandi la cauzele sentimentelor amestecate este esential pentru a le gestiona.

Una dintre cele mai raspandite convingeri in randul oamenilor este ca emotiile sunt irationale. Acestea, ca si sentimentele, sunt copii ai ratiunii; ca prin ratiune sa ajungi sa le intelegi si apoi sa le reglementezi.

In acest sens, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa evaluezi rational ce te-a determinat sa experimentezi sentimente amestecate. Analizati contextul in mod obiectiv, astfel incat sa puteti percepe daca raspunsul pe care il aveti fata de acesta este rational sau irational.

De exemplu, este posibil sa fi avut o reactie exagerata la o stire. Nu este nimic in neregula in a experimenta aceasta reactie, dar nu este nimic in neregula sa nu te gandesti la asta si sa refuzi sa recunosti aceasta greseala. Cand te confrunti cu ceea ce iti provoaca aceasta ambivalenta a emotiilor, vei putea sa le reglezi mai bine.

2. Identificati consecintele acestor emotii

Ati evaluat deja in mod obiectiv ce v-a determinat sa aveti emotii amestecate. Urmatorul pas este sa evaluezi consecintele pe care acestea le genereaza in tine si in ceilalti. De exemplu, opozitia emotiilor poate genera stres, anxietate, tensiune, atacuri de panica, nesigurante si altele.

In mod similar, puteti exterioriza aceste sentimente prin cuvinte sau actiuni; care va avea un impact si asupra celor din jur. Cand strangi imaginea completa, vei avea un stimulent mai mare sa le gestionezi, deoarece stii ca nu iti aduc nimic bun pentru viata ta si a celor pe care ii apreciezi.

3. Practicati exercitii de respiratie

Exercitiile de respiratie sunt o tehnica excelenta pentru gestionarea sentimentelor amestecate. Exista dovezi stiintifice ca respiratia este utila in medierea raspunsului la schimbarile emotionale. Prin urmare, nu poti sa nu faci apel la ea atunci cand dezvolti sentimente amestecate.

Cu siguranta, poate fi putin dificil sa iei o pauza si sa faci exercitii de respiratie la mijlocul episodului. Totusi, o poti face atunci cand crezi ca vin (unii oameni o pot anticipa) sau cand au trecut cateva minute de cand s-au manifestat. In orice caz, stiind ca este o tehnica eficienta contribuie la dorinta ta de a o folosi.

4. Luati in considerare practicarea yoga sau meditatia

Nu strica niciodata sa aducem putina liniste in viata noastra. Sa faci yoga sau sa meditezi te poate ajuta sa gandesti mai clar atunci cand ai sentimente amestecate.

Exista dovezi ca yoga si meditatia au efecte pozitive asupra reglarii emotionale. Beneficiile sale se simt in cateva saptamani si sunt practici pe care le poti dezvolta in propria casa. Intr-adevar, ai nevoie doar de cunostinte de baza pentru a incepe sa faci yoga si meditatie, ca sa nu mai vorbim ca in niciun caz nu necesita mult spatiu sau echipament specializat.

5. Tine un jurnal in care exprimi ceea ce simti

Va repetam ​​din nou ca sentimentele amestecate sunt o experienta fireasca. Pentru a le putea aprecia dintr-o perspectiva diferita, poti alege sa scrii ceea ce simti pe masura ce se manifesta.

Acesta este un exercitiu care va permite sa le scurgeti fara a avea un impact negativ asupra dvs. sau asupra altora. In plus, le vei putea accesa atunci cand vei dori sa le apreciezi in viitor.

6. Vorbeste deschis despre sentimentele tale

Acesta este unul dintre sfaturile de a gestiona sentimentele mixte care este foarte util atunci cand le dezvoltati fata de o persoana. De exemplu, fata de o ruda, un prieten sau partenerul tau. A avea o conversatie deschisa despre ambivalenta emotiilor tale te va ajuta sa te descarci, iar perspectiva celeilalte persoane te va ajuta sa pariezi pe una dintre emotii in contrast cu cealalta.

In cazul in care experienta unor emotii amestecate este foarte frecventa in viata ta, ca nu o poti face fata sau ca acestea iti conditioneaza ziua de zi, este intotdeauna indicat sa apelezi la ajutorul unui profesionist. Un terapeut poate fi de mare ajutor pentru a le gestiona mai bine, a le gasi declansatorul si a va aduce din nou controlul asupra sentimentelor tale.