Creatorul sistemului de operare UNIX si al limbajului de programare C a incetat din viata pe 12 octombrie 2011, la varsta de 70 de ani.

Informatica este unul dintre acele domenii de studiu in care geniile se dovedesc pe propriile merite. Ceea ce se bucura astazi milioane de oameni este produsul muncii unor „ hippies ” care s-au inchis in garajele lor si au invatat sa comunice cu un computer si sa-l faca sa-si faca dorinta , care au dat forma uneia dintre cele mai uimitoare masini create vreodata. de om si care a ajuns sa se aplice in aproape tot ce ne inconjoara. Nume precum Ada Lovelace , Alan Turing, Steve Jobs si Steve Wozniak sau Bill Gates le vor suna familiare celor mai multi, dar lista este mult mai lunga. In ea, astazi vrem sa evidentiemDennis Ritchie, creatorul limbajului de programare C si al sistemului de operare UNIX.

Pe langa faptul ca este unul dintre cei mai cunoscuti informaticieni din lume, Dennis Ritchie a castigat doua dintre premiile rezervate celor mai mari: Premiul Turing ( un premiu pentru Informatica acordat de Asociatia pentru Masini de Calcul in fiecare an) in 1983, pentru dezvoltarea teoria sistemelor de operare generice si implementarea acesteia in sistemul UNIX si Medalia Nationala de Tehnologie a Statelor Unite din 1998, pentru contributia sa semnificativa la dezvoltarea informaticii si a calculului.

Cu toate acestea, Ritchie nu va fi amintit pentru laudele sale, ci pentru ca a pus bazele pentru calculul modern. In 1969, Dennis Ritchie si Ken Thompson au dezvoltat sistemul de operare UNIX la laboratoarele Bell de la AT&T. Era un sistem de operare care oferea programe mici cu obiective foarte clare si un limbaj de comanda cunoscut sub numele de „ shell ” care permitea acelor programe sa fie combinate pentru a efectua actiuni mai complexe.

Aceasta simplitate de baza de la care a plecat a fost justificata daca tinem cont ca este un sistem de operare open source, astfel incat oricine il putea modifica si personaliza in functie de preferintele si nevoile sale. UNIX a devenit un sistem mic, dar foarte puternic, care, nefiind destinat unui scop anume, era capabil sa faca aproape orice. S-a bazat pe utilizatorii care isi dezvolta sistemul de operare cu un cod clar, simplu si scurt, pe care altii l-ar putea intelege si de care sa profite pentru a-l mentine in crestere.

Tocmai ca o completare a sistemului de operare UNIX, el a introdus limbajul de programare C in 1972. Mostenitor direct al limbajului de programare B, acesta fusese dezvoltat la Laboratoarele Bell si era orientat spre implementarea sistemelor de operare, fiind deosebit de eficient si devenind rapid cel mai raspandit limbaj de programare pentru crearea de software de sistem si aplicatie. Acest limbaj foloseste date statice tastate de nivel mediu (se ocupa de obiecte de baza, cum ar fi caractere sau numere) si ofera un spatiu de miscare pentru programatori, deoarece are o verificare scazuta a erorilor si lasa actiunile pe care alte limbi le efectueaza singure la judecata programatorului.

Pe 12 octombrie 2011, la doar cateva zile dupa moartea lui Steve Jobs, un fost coleg cu Dennis Ritchie si-a anuntat moartea la varsta de 70 de ani.