In ultimii doi ani am invatat cat de important e sa ai resursele necesare (oameni, continut, timp, bani) pentru a comunica online pentru o companie si, in consecinta, veti gasi mai jos o lista cu cele mai importante materiale de care eu si orice companie activa in social media avem nevoie pentru un drum fara probleme in lunile care urmeaza. Performanta in social media se rezuma la doi piloni principali: resurse si canale de comunicare. Te ocupi de resurse si apoi adaptezi aceste resurse la cele mai eficiente canale de comunicare (bloguri, facebook, twitter, linkedin etc).

Din punct de vedere al continutului, comunicarea in social media se intampla natural si usor daca te asiguri ca ai la dispozitie cateva resurse de baza. Nu vorbim aici despre cat de pregatit esti sa comunici in social media, asta tine de abilitatile fiecaruia si o sa abordez acest subiect intr-un articol viitor.

Cel mai des folosesc Photodune (link afiliat) si Dreamstime (link afiliat) pentru a cumpara seturi de fotografii digitale, de dimensiuni mici, pe care le voi folosi apoi in aproape orice mesaj publicat pe pagina de Facebook, spre exemplu. Daca in februarie stiu ca am de promovat produsul/serviciul X, gasesc cateva cuvinte cheie care definesc acel produs/serviciu, caut cu ajutorul lor fotografii reprezentative, cumpar 10-12 fotografii (aproximativ 30E) si apoi le integrez in planul editorial pe luna respectiva.

Mi se pare tragic ca inca mai exista administratori de pagini de Facebook, comunicatori, oameni de marketing, care gasesc folosirea imaginilor de pe Google perfect legala. Cazul Blueair e doar un exemplu, dar sunt multe astfel de cazuri.

Fotografiile se afla pe primul loc in topul celor mai eficiente tipuri de continut in social media, deci cu cat ai fotografii mai bune, mai relevante pentru audienta adresata, cu atat vei avea si rezultate mai bune la final.

Pentru uz personal, necomercial, exista varianta gratuita a Dreamstime (link afiliat). De aici iau si eu multe dintre fotografiile pe care le folosesc pe blog.

Administrand mai multe pagini de Facebook pe o perioada lunga de timp, am deja liste cu cel mai des intalnite intrebari pe care le primesc pentru fiecare dintre aceste pagini. Fiecare companie are cateva probleme principale (it’s a fact, compania perfecta nu exista), pe care un Online Manager trebuie sa le inteleaga si sa contruiasca continut pe baza lor. Avand aceste liste am deja pregatite mini-tutoriale cu rezolvari partiale sau complete ale acestor probleme, le-am folosit si in 2012, le voi folosi si in 2013 in planul editorial.

Trebuie sa invatam sa folosim social media altfel decat folosim campaniile traditionale de comunicare. Stiu, e un cliseu sa spui ca in social media trebuie sa asculti si apoi sa actionezi, dar e un cliseu cat se poate de valabil. Nu poti sa NU ai o agenda plina cu idei de continut la sfarsitul unui an in care te-ai ocupat de pagina de Facebook a unei companii.

Investitia in tutoriale depinde mult de tipul de continut dorit. Daca vorbim de text ai nevoie doar de un copywriter bun. Daca vorbim de materiale video costurile sunt mai mari, dar si rezultatele sunt mai bune. Am citit recent un articol despre continutul video si, judecand pe baza statisticilor Youtube, asta ar fi cel mai cautat tip de continut in materie de tutoriale.

Statistici/studii/infografice

Tot din activitatea pe Facebook din ultimul an, spre exemplu, e usor sa tragi niste concluzii despre comunitatea pe care ai construit-o. Folosind Facebrands sau Socialbakers e usor sa afli lucruri despre utilizatori si apoi sa le povestesti si lor ce ai aflat.

Presupunand ca ai 20% dintre fani din Bucuresti, iar tu ai un produs sau un serviciu disponibil doar in Bucuresti, e usor sa construiesti un context prin care te adresezi doar audientei potrivite. Si e important sa afle si ei ca stii exact cati sunt si cine sunt.

Cifrele influenteaza deciziile pe internet. Un mesaj comercial care contine si o statistica despre audienta va avea mai multe sanse de reusita decat un mesaj comercial simplu. La finalul lui 2012 am facut astfel de statistici pentru mai multe pagini de Facebook, iar asta mi-a imbogatit enorm planul editorial viitor.

Liste/linkuri/resurse

Ca sa nu se inteleaga gresit, nu sunt adeptul strategiilor editoriale care transforma orice pagina de Facebook intr-un birou de informatii despre orice. Am vazut recomandari de filme pe pagini de institutii financiare, prognoze meteo si cursuri valutare pe aproape orice pagina de Facebook.

Sunt mai degraba orientat spre a construi comunitati mai mici, dar foarte active intr-un anumit domeniu, deci va recomand sa aveti un folder in bookmarks cu absolut orice blog sau site care ofera informatii din domeniile in care activati. De obicei oamenii nu isi amintesc cine a publicat pe Facebook un link interesant (puteti testa chiar voi teoria asta, intrebandu-va prietenii), dar sansele sa-si aminteasca cresc cu siguranta daca linkul are legatura cu pagina care l-a publicat.

Integrati, deci, in planul editorial, liste cu linkuri spre articole si studii care ar putea fi relevante pentru cei care va urmaresc. Si inca ceva: folositi servicii de scurtare a linkurilor (bit.ly, goo.gl), ca sa aveti si statistici despre numarul de click-uri. E foarte important sa observati o crestere a click-urilor, care va va indica ca oamenii apreciaza mesajele publicate. In caz contrar e cazul sa reganditi strategia.

Un link publicat pe pagina de Facebook nu se raporteaza in numar de like-uri, share-uri sau comentarii, ci in numar de click-uri. La 100.000 de fani pe Facebook, spre exemplu, numarul de click-uri obtinut natural ar trebui sa fie de 500-1000, iar numarul de click-uri obtinut cu Promote Post ar trebui sa fie de 4500-5000.