Intoleranta la lactoza este cauzata de o deficienta a enzimei lactaza, produsa de intestinul subtire si responsabila de absorbtia lactozei, un tip de zahar prezent in lapte si in multe alimente preparate.

Intoleranta la lactoza afecteaza aproximativ 30% pana la 40% din populatia spaniola. Apare deoarece organismul anumitor persoane nu produce o enzima numita lactaza sau nu in cantitate potrivita, astfel incat nu pot digera lactoza, prezenta in produsele lactate, alte alimente si preparate culinare.

Lactaza este responsabila de impartirea lactozei in cele doua molecule ale sale: glucoza si galactoza, pentru a fi absorbita. Daca acest lucru nu se intampla (pentru ca nu exista suficienta lactaza sau deloc), lactoza isi va continua drumul fara a fi absorbita, producand fermentatie si gaze. Simptomele intolerantei vor fi: distensie abdominala insotita de durere si zgomote ale miscarilor intestinale care pot fi asociate cu diaree si, in cazuri extreme, varsaturi si constipatie. 

Lactaza se pierde la mamifere atunci cand ajung la varsta adulta „cu exceptia zonelor in care aportul de lapte este mentinut istoric de-a lungul vietii prin vaci sau turme de capre sau oi, cum ar fi tarile nordice europene, populatiile din Africa de Nord si Arabia si, intr-o masura mai mica, locuitori ai Europei de Sud”, ne spune Dr. Federico Arguelles Arias, Presedintele Fundatiei Spaniole pentru Sistemul Digestiv (FEAD).

Este intoleranta la lactoza la fel cu alergia?

Nu. Intoleranta la lactoza apare atunci cand persoana are un deficit de lactaza, ceea ce inseamna ca nu absoarbe bine lactoza. La atingerea colonului, lactoza slab absorbita este fermentata de bacteriile din intestin si produce, printre altele, gaze.

„Alergiile  sunt mediate de o reactie imuna prin imunoglobuline , cea mai frecventa este alergia la proteinele din laptele de vaca si de obicei induce simptome similare. Cu toate acestea, de multe ori apar probleme alergice cu reactii cutanate, oculare si respiratorii care nu apar in cazul intolerantei la lactoza”, ne spune Arguelles Arias. 

Dar malabsorbtia si intoleranta la lactoza?

Nici nu este la fel. Termenul de malabsorbtie se refera doar la faptul ca lactoza nu este absorbita, in timp ce intoleranta la lactoza se refera la aparitia simptomelor cauzate de aceasta malabsorbtie. De fapt, exista oameni care au malabsorbtie de lactoza fara simptome.

Intoleranta secundara la lactoza

In ce consta? Federico Arguelles Arias ne explica: „Exista cazuri de intoleranta secundara la lactoza, ceea ce inseamna ca intestinul a pierdut temporar lactaza ca urmare a unei probleme la nivelul intestinului. Astfel, de exemplu, dupa gastroenterita severa sau boala celiaca. In aceste cazuri se pierd vilozitatile intestinale, unde se acumuleaza lactaza si pana cand sunt inlocuite, lactaza nu este din nou concentrata. Aici pacientul poate reveni la consumul de lactoza incetul cu incetul. In restul cazurilor, activitatea lactaza nu se reface de obicei, in orice caz, este posibil sa se imbunatateasca metabolismul pe care bacteriile colonului il fac din lactaza, de exemplu, prin furnizarea de probiotice”.

Ar trebui sa eliminati lactoza din dieta daca sunteti intolerant?

„Adultii cu deficit de lactaza mentin de obicei intre 10 si 30% din activitatea lactaza intestinala si dezvolta simptome doar atunci cand ingera suficienta lactoza pentru a depasi mecanismele compensatorii ale colonului”, ne spune Federico Arguelles Arias.

„Deficitul de lactaza este variabil in randul persoanelor cu intoleranta la lactoza. Majoritatea pacientilor cu intoleranta pot tolera consumul a cel putin 12 grame de lactoza, echivalentul unui pahar de lapte. Dar, in realitate, multi pacienti se plang de tulburari intestinale cu aporturi sub aceasta cantitate. Aportul zilnic de lactoza ar trebui limitat la doze care nu produc efecte secundare”, spune Angel Ferrer Torres, alergolog la Spitalul Quiron Salud din Alicante si membru Top Doctors.

Sunt toate produsele lactate tolerate in mod egal?

„Produsele fermentate sunt mai bine tolerate deoarece bacteriile au hidrolizat lactoza. Printre cele mai comune se numara branza curata sau semicurata sau unele iaurturi produse in mod artizanal intrucat bacteriile care le fermenteaza au lactaza. De asemenea, inghetata si zer procesate in mod traditional. Alte produse lactate precum casul, deoarece contin grasimi si se extrage partea apoasa care contine lactoza, pot fi, de asemenea, perfect tolerate, la fel ca untul”, spune Ferrer Torres.

Daca renunti la lactate fara sa fii intoleranta, devii intoleranta?

Este o credinta larg raspandita, dar este o legenda urbana sau se intampla? Federico Arguelles Arias ne spune ca nu exista nicio inregistrare a acestei afirmatii.

Este posibil sa ai o deficienta de calciu pentru ca esti intolerant la lactoza?

Faptul ca o persoana are intoleranta la lactoza ne poate face sa credem ca, neputand manca aceeasi cantitate de produse lactate ca cineva cu suficienta lactoza in organism, ar putea suferi de o lipsa de calciu. Ei bine, nu trebuie.

Potrivit Ferrer Torres, adultii au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi. Medicul alergolog ne spune ca produsele lactate ofera aproape jumatate din aceasta cantitate. Cu toate acestea, exista si alte alimente non-lactate care ofera cantitati semnificative de calciu. De fapt, ele pot furniza mai mult decat laptele in sine  (100 mg de calciu/100 g de lapte). Dintre acestea, specialistul evidentiaza semintele de susan (700 mg calciu/100g seminte), tofu (250 mg calciu/100g tofu), pestele gras precum boqueron, sardina sau hamsia (250 mg calciu/100g peste) , migdale si fistic, legume coapte la abur, cum ar fi spanacul, broccoli, salata verde, smog elvetian, patrunjel si alge marine precum wakame sileguminoase precum naut (150 mg calciu/100 g hrana).

Pe de alta parte, produsele lactate care se vand fara lactoza continua sa ofere calciu, de fapt valorile lor nutritive sunt exact aceleasi cu cele ale produselor lactate in uz, singurul lucru care difera este ca cele fara lactoza (au lactoza) sunt Le adauga lactaza pentru a putea fi digerate.

Lactoza evidenta

Lactoza nu este prezenta doar in produsele lactate, ci si in preparatele culinare in care acestea sau derivatele lor sunt folosite, cum ar fi in produsele de patiserie facute cu lapte sau unt , in felii de paine sau in fulgi de cartofi piure . Desigur, bechamel, prajiturile cu smantana, sosul alb, preparatele cu crema de lapte, inghetata crema, shake-urile de fructe si ciocolata facute cu lapte si ciocolata cu lapte vor avea lactoza. Potrivit expertului Top Doctors: „Aportul acestor alimente produce de obicei simptome asociate cu intoleranta ”.

Si lactoza camuflata

„Lactoza este ascunsa in cantitati mici in medicamente ca excipient (este specificat de produs), inlocuitori de masa (batoane, pulbere) si suplimente proteice . Urme pot fi gasite si in produsele marcate cu litera L , carne procesata (crnati, pateuri), praf de condimente, margarine, cereale pentru micul dejun, preparate. Dupa cum s-a indicat, aceste alimente contin de obicei urme si este foarte dificil ca cantitatea ingerata sa produca simptome la o persoana cu intoleranta la lactoza . Aceste indicatii sunt specificate pentru pacientii alergici la proteinele din laptele de vaca”, subliniaza alergologul Angel Ferrer Torres.

Lactaza in pastila

Exista persoane intolerante la lactoza care, de exemplu, iau o pastila la mese in societate si astfel pot consuma alimente care contin lactoza fara teama sa nu le placa. Aceasta pastila este practic lactaza si poate fi achizitionata de la farmacie fara reteta. Intrebat daca este bun sau nu sa-l consumam in mod regulat, Federico Arguelles Arias raspunde: „Nu exista dovezi ale efectelor adverse, desi este recomandat sa nu fie consumat regulat, doar la cerere cand se stie ca o masa cu cantitate semnificativa. de lactoza.