El este printre figurile celebre din Biblie. El este mentionat in Cartea Genezei ca al saptelea patriarh din Set, fiul lui Adam si al Evei. Se spune ca Enoh a trait 365 de ani. Cercetatorii cred ca Enoh a fost dus la cer de Dumnezeu in loc sa moara. Enoh este mentionat in cartile lui Iuda, Evrei si Geneza. De-a lungul anilor, povestea lui a fost interpretata in moduri diferite.

Unii crestini cred ca Enoh a fost un fel de Hristos, in timp ce altii cred ca el a fost un profet care a avertizat cu privire la judecata viitoare a lui Dumnezeu. Interpretarea vietii lui Enoh a fost lasata in seama fiecarei credinte, totusi, cert este ca povestea lui arata ca Dumnezeu ii rasplateste pe cei care ii sunt credinciosi. 

1. Numele lui inseamna Dedicat

Numele Enoh inseamna dedicat sau instruit in ebraica. Este mentionat de mai multe ori in Biblie. Chiar daca nu este un nume foarte comun in vremurile moderne, este totusi un nume frumos. Numele Enoh are o legatura puternica cu structura religioasa a Bibliei.

2. Enoh este al saptelea patriarh

Trebuie remarcat faptul ca Enoh a fost al saptelea patriarh din linia lui Set, care a fost fiul lui Adam si al Evei. Faptul ca Enoh este mentionat in randul patriarhilor sugereaza ca a fost o figura importanta in istoria lumii. Patriarhii din Biblie sunt capetele primelor generatii ale umanitatii. Acesti patriarhi erau considerati oameni drepti care erau favorizati de Dumnezeu.

3. Se spune ca a umblat cu Dumnezeu

In Geneza capitolul 5 versetul 22 spune ca Enoh are o relatie stransa si personala cu Dumnezeu. Expresia umbla cu Dumnezeu a fost folosita pentru a descrie oamenii care au avut o relatie stransa cu Dumnezeu. Expresia sugereaza, de asemenea, ca Enoh a fost in comunicare constanta cu Dumnezeu si l-a cautat pe Dumnezeu pentru calauzire in toate aspectele vietii sale. De asemenea, poate sugera ca Enoh traia o viata dedicata lui Dumnezeu.

4. Enoh este un subiect important pentru evrei si crestini

El este considerat autorul Cartii lui Enoh. Este un text antic care nu este considerat canonic de multe confesiuni crestine si evreiesti. In Cartea lui Enoh, el este descris ca un profet care este ridicat la cer pentru a vedea secretele lui Dumnezeu. Contine multe revelatii importante despre natura lui Dumnezeu, vremurile de la sfarsit si despre ingeri. Trebuie remarcat faptul ca evreii si crestinii cred ca Enoh este o figura a misterului, deoarece povestea sa intriga pe multi oameni.

5. El a scris despre ingerii cazuti

Cartea lui Enoh este un text influent care descrie povestea ingerilor cazuti. Este impartit in cinci sectiuni principale si despre ingerii cazuti se vorbeste in Cartea Veghetorilor. Potrivit lui Enoch, un grup de 200 de ingeri au fost trimisi pe Pamant pentru a veghea asupra umanitatii, dar au ajuns sa se razvrateasca. Privitorii s-au casatorit cu femei umane si au avut copii cu ele. Prin aceasta, o rasa de giganti cunoscuta sub numele de Nephilim au fost violenti si rai.

Trebuie remarcat faptul ca observatorii i-au invatat pe oameni cunostintele interzise care includ vrajitoria si divinatia. Arhanghelul Uriel a fost trimis sa-i avertizeze pe ingerii cazuti sa se pocaiasca. Dumnezeu l-a trimis si pe arhanghelul Gavril sa-i lege pe Veghetori si sa-i arunce in Abis. Povestea ingerilor cazuti a fost folosita de teologi pentru a interpreta sfarsitul timpurilor.

6. El a avut o influenta semnificativa asupra crestinismului timpuriu

Cartea lui Enoh este plina de profetii si viziuni apocaliptice care i-au ajutat pe primii crestini sa dea un sens lumii turbulente din jurul lor. Prin aceasta, crestinii credeau ca exista o figura mesianica care va invinge raul si va stabili o noua imparatie a dreptatii. Cartea lui Enoh ia informat si pe crestini despre ingeri si demoni, precum si despre originile si rolurile lor in lume. Calatoria lui Enoh prin ceruri ar trebui sa intalneasca diferite taramuri ceresti si sa intalneasca fiinte angelice.

7. Enoh este Identificat ca Cel Mai Inalt Inger

In unele traditii evreiesti, Enoh este considerat un Metatron, cel mai inalt inger. Un Metatron este un inger care i-a ghidat pe israeliti prin pustie dupa evadarea lor din Egipt. El este, de asemenea, ingerul care actioneaza ca scribul lui Dumnezeu si care consemneaza toate faptele omenirii. Exista o serie de motive care fac din Enoh un Metatron. Aceasta include urcarea la cer fara a experimenta moartea, intelepciunea si cunoasterea cereasca, precum si implicarea in meditatia dintre Dumnezeu si umanitate.

8. El a calatorit prin ceruri

In Cartea lui Enoh, se arata ca Enoh a fost dus la cer de catre ingeri, unde a vizitat o serie de taramuri ceresti si a intalnit fiinte ingeresti. De-a lungul calatoriei sale, i s-au aratat secretele universului, inclusiv miscarile planetelor si stelelor, natura ingerilor si a demonilor si structura cerurilor.

9. Enoh a vorbit despre Cele sapte ceruri

In primul cer, Enoh a vazut ingeri care erau guvernati de stele si de diferitele depozite ale cerului. El i-a vazut si pe ingerii care erau responsabili pentru vant, ploaie si zapada. In al doilea cer, Enoh a vazut prizonieri care asteptau judecata. El a vazut si ingeri care erau responsabili pentru pedepsirea celor rai. In timp ce era in al treilea cer, a vazut Pomul Paradisului, Pomul Vietii si Raul de Foc.

In al patrulea cer, Enoh a vazut calea soarelui si a lunii, precum si pe ingerii care erau responsabili pentru miscarea soarelui si a lunii. In al cincilea, a vazut o armata condusa de ingerii cazuti. In al saselea cer, Enoh i-a vazut pe ingerii care au schimbat anotimpurile si fertilitatea pamantului. In timp ce se afla in al saptelea cer, Enoh L-a vazut pe Dumnezeu asezat pe tronul sau, precum si pe ingerii care erau responsabili pentru laudarea lui Dumnezeu si implinirea poruncilor Sale.

10. El este prezentat in Cultura populara

Enoch a fost mentionat intr-un numar de carti, filme si emisiuni de televiziune. El este portretizat ca un inger intelept si puternic a carui poveste exploreaza sfarsitul timpurilor si natura realitatii. El este un personaj major din cartea Dogma de Kevin Smith, este o figura proeminenta in seria de carti His Dark Materials de Philip Pullman, iar Enoch este protagonistul in cartea Enoch de Alton Gansky.

Enoh este mentionat in filmul Constantin ca un inger puternic despre care se spune ca poate vedea viitorul. In emisiunea de televiziune, Supernatural, el este un personaj major. Enoch apare si in emisiunea TV Lucifer ca ingerul Metatron. El este mentionat in diverse lucrari de cultura populara, cum ar fi jocuri video, muzica si benzi desenate.

11. Enoh este mentionat in Cartea lui Iuda

In Iuda capitolele 14-15, profetiile lui Enoh sunt sustinute de citatul lui Iuda. Prin aceasta, crestinii ca profetia bisericii primare despre judecata viitoare a lui Dumnezeu nu era gresita. De asemenea, arata ca erau ingrijorati de raspandirea invataturii false.

12. Cartea lui Enoh a modelat credintele despre viata de apoi

Enoh descrie taramurile ceresti pe care le viziteaza in timpul calatoriei sale prin ceruri. Taramurile sunt descrise ca locuri frumoase unde cei drepti sunt rasplatiti pentru faptele lor bune. Cartea lui Enoh descrie, de asemenea, modul in care Enoh i-a vazut pe cei rai fiind pedepsiti pentru pacatele lor in viata de apoi. De asemenea, crestinii au profetit ca cei drepti vor invia si vor trai intr-o noua imparatie a dreptatii. 

13. El nu a experimentat niciodata moartea

Enoh se numara printre cei doi oameni din Biblie care au fost dusi la cer fara a experimenta moartea. Inaltarea lui la cer fara moarte a fost un semn ca exista viata dupa moarte, precum si modul in care cei drepti sunt rasplatiti pentru credinciosia lor. Prin aceasta, Enoh este vazut ca un om care a umblat cu Dumnezeu, motiv pentru care nu a murit, ci a fost dus la cer.

14. El este o figura importanta pentru crestini

Se presupune ca Enoh are o relatie stransa cu Dumnezeu pentru ca a fost credincios poruncilor lui Dumnezeu. El este un exemplu minunat al modului in care crestinii ar trebui sa traiasca o viata care ii place lui Dumnezeu. Enoh este, de asemenea, o sursa de speranta, deoarece neprihanirea lui a fost rasplatita. Pentru crestinii care se afla in fata suferintei si a mortii, povestea lui Enoh poate fi vazuta ca o sursa de mangaiere si putere.

15. Cartea lui Enoh nu se gaseste in Versiunea King James

Trebuie remarcat faptul ca Cartea lui Enoh nu a facut parte din Canonul ebraic, care este o colectie de scripturi care au fost acceptate de poporul evreu. Aceasta inseamna ca nu a fost tradus si adaugat la Versiunea King James. Cartea lui Enoh este printre putinele carti ale Bibliei care nu au fost traduse si raspandite in intreaga lume.

Una peste alta, Enoh este o persoana interesanta in Biblie, deoarece prin calatoria sa crestinii sunt capabili sa inteleaga viata de apoi, precum si cunoasterea bisericii primare. Prin cartea sa, putem vedea multe lucruri care erau cunostinte ascunse, precum si existenta presupusa a uriasilor si povestea ingerilor cazuti.