Unul dintre cele mai de succes fenomene din ultimii ani este gamificarea, practica care a castigat popularitate in multe sectoare, in special in sanatate, unde principalul sau obiectiv este aplicarea tehnicilor sale pentru imbunatatirea sanatatii oamenilor. 

Pe scurt, gamificarea consta in aplicarea dinamicii jocului in medii a priori non-ludice cu scopul de a facilita atingerea obiectivelor. Unul dintre aspectele care face gamificarea interesanta este ca fiinta umana are o capacitate mai mare si este mai dispusa sa invete daca se face din joc, ceea ce in sine aduce un sentiment de distractie si inputuri pozitive care ajuta la mentinerea unei atitudini deschise si proactive.

De ce este importanta gamificarea in domeniul sanatatii?

Gamificarea este strans legata de strategiile de marketing digital, deoarece permite aducerea serviciilor mai aproape de client sau public. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi folosit pentru a ajuta oamenii si pentru a le imbunatati sanatatea. Serviciile de gamification fac parte din proiecte si metode antreprenoriale care pot ajuta la imbunatatirea lumii. 

Invatati profesionistii din domeniul sanatatii

Utilizarea instrumentelor de gamification pentru sanatate ii ajuta pe profesionisti sa se familiarizeze mai bine cu noile tehnologii. Mai este un drum lung de parcurs, dar este important sa se formeze profesionisti din sector si oameni care doresc sa intre in domeniul sanatatii.

Kinetoterapie si nutritie

Una dintre provocarile cu care se confrunta kinetoterapeutii sau nutritionistii este pacientii care refuza sa respecte programele de exercitii fizice nesupravegheate. Gamification a oferit un instrument rentabil si util pentru a motiva pacientii sa-si faca exercitiile atunci cand nu sunt supravegheati de terapeutul lor fizic.

Imbunatatirea abilitatilor chirurgicale

Prin utilizarea tehnicilor de gamification care ofera o alternativa de invatare pentru profesionistii medicali, cum ar fi utilizarea realitatii virtuale pentru a simula anumite operatiuni. Au fost deja create proiecte tehnologice medicale care permit vizualizarea mai multor monitoare ale aparatelor din blocul operator, inregistrarea si chiar retransmiterea operatiei la persoana intai.

In acest videoclip al Masterului in Gamification si Naratiune Transmedia puteti vedea cantitatea de utilitati pe care gamificarea si naratiunea transmedia le au in proiecte.

Aplicatii ale gamificarii in domeniul sanatatii

Metoda buchet

Metoda buchet este o aplicatie computerizata care ii ajuta pe copii sa manance mai multe fructe si sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase. Timp de 28 de zile trebuie urmate o serie de provocari si obiective care, daca sunt indeplinite, il fac pe jucator sa marcheze puncte.

Cu diferitele profiluri ale intregii familii si cu data de incepere a jocului marcata, ai acces la o agenda in care sunt marcate diferitele misiuni de indeplinit in fiecare zi a saptamanii.

In cadrul diferitelor misiuni le gasiti pe cele de rutina, care se repeta de-a lungul saptamanilor cu scopul de a dobandi bune obiceiuri alimentare; misiunile zilnice, care pot fi in familie sau in persoana care trebuie indeplinite in ziua fixa ​​a saptamanii; misiunile suplimentare, care constau in doua provocari adaugate in fiecare saptamana, care este de obicei planificarea achizitiei saptamanale.

Exergaming

Este amestecul a doua concepte: Exercitii (Exercitii) si Jocuri (Jocuri) in care jocurile video sunt combinate cu posibilitatea de a practica exercitii fizice. Dinamica este ca pacientul trebuie sa faca exercitiile care se vad pe ecran si sa obtina, in final, un beneficiu fizic si sanatos distrandu-se in acelasi timp.

Legatura cu cazuri clinice

Joc online destinat profesionistilor din domeniul sanatatii, in special din domeniul cardiologiei, in care acestia trebuie sa publice din cand in cand diferite cazuri clinice in format text si multimedia, care sunt asociate cu un chestionar de tip test cu care se pun punctele diferitilor participanti. Logica este simpla: cu cat primesti mai multe raspunsuri corecte, cu atat primesti mai multe puncte.

In acest joc exista doua clasificari, una individuala pentru fiecare medic si alta asociata cu spitalele si centrele medicale.

Pixelat

Este un joc care invita copiii sa manance fructe si legume. Pixelate foloseste jocul si se ocupa de o masa cu ecran incorporat in care apar fructele intr-o ordine pe care trebuie sa o urmeze si cu care acumuleaza puncte. Aparatul are o furculita speciala cu ajutorul careia iti poti da seama daca copiii mananca sau nu.

Sanatatea orasului

Compania farmaceutica Pfizer a recurs la gamificare pentru a promova obiceiuri sanatoase in societate prin intermediul site-ului „City Salud”, care consta intr-un joc virtual pentru copii in care trebuie sa depaseasca diferite niveluri si provocari pana ajung sa cunoasca secretul orasului virtual.

Postul de obiectiv

Aplicatie descarcabila pe orice platforma cu conexiune la internet in care utilizatorul are la dispozitie douasprezece saptamani, durata jocului, pentru a depasi o serie de provocari si cu care isi obtine premiile si recompensele. In plus, permite optiunea de a impartasi realizarile prin intermediul retelelor de socializare si de a primi astfel mesaje de incurajare de la prieteni in vederea renuntarii la fumat.