Cautarea umana a fericirii este una dintre cele mai frecvente cautari umane, dar tinde sa fie si un obiectiv evaziv. Din fericire pentru noi, experienta „fericirii” poate lua de fapt multe forme si poate rezulta dintr-o varietate de comportamente si circumstante de viata. Cercetarile ne pot indica acum modalitati concrete prin care putem gasi sau dezvolta aceste diferite forme de fericire in viata noastra.

Bucurie

Sentimentul de bucurie vine din pierderea ta in momentul prezent si aprecierea a ceea ce ai. Este trecator prin faptul ca se poate strecura pe tine si uneori poate disparea daca incerci sa-l analizezi prea mult. De asemenea, poate fi gasit in multe lucruri daca aveti atitudinea si perspectiva potrivite, asa ca este o forma relativ accesibila de fericire de cautat.

Cel mai simplu mod de a gasi bucurie este sa te angajezi in activitati despre care stii ca de obicei iti aduc bucurie. Acesta poate fi orice, de la yoga la parcuri de distractii la muzica ta preferata. De asemenea, este important sa incerci lucruri noi pentru a gasi noi cai de bucurie.

Entuziasm

Desi poate dura mai mult decat bucuria, aceasta emotie este inca oarecum trecatoare – se risipeste destul de repede si se poate transforma in oboseala. Cu toate acestea, poate fi un factor motivant. Excitarea fata de un nou loc de munca, de exemplu, te poate motiva sa muncesti mai mult, iar entuziasmul fata de o noua relatie te poate motiva sa depui mai mult efort pentru a trece peste dificultati.

Excitarea te poate ajuta, de asemenea, sa treci peste nervozitate.

Daca iti spui ca esti mai degraba entuziasmat decat anxios sau nervos, au descoperit studiile, poti canaliza acea energie potential inconfortabila intr-o activitate mai constructiva.

Excitarea poate extinde, de asemenea, sentimentele pozitive pe care le ai dintr-o activitate. Daca te concentrezi pe sentimentele tale entuziasmate de anticipare, distractia unei vacante se poate extinde in zilele si saptamanile dinainte chiar sa pleci. Nici entuziasmul nu este prea greu de gasit, asa ca acesta este unul usor de urmarit. Accepta noi provocari. Pastrati o lista de galeti. Lasati-va sa va bucurati de anticipare atunci cand aveti ceva mare pe viitor.

Recunostinta

Recunostinta poate disparea daca nu te concentrezi activ asupra ei, dar este si o forma importanta de fericire. Potrivit cercetarilor, cei care simt recunostinta in mod regulat tind sa fie mai fericiti si mai sanatosi decat cei care sunt mai putin predispusi la aceste sentimente.

In plus, recunostinta este foarte simplu de cultivat. Poti folosi un jurnal de recunostinta, o meditatie iubitoare de bunatate sau chiar pur si simplu sa spui oamenilor din viata ta ca ii apreciezi si sa faci asta des. S-a demonstrat ca cultivarea acestor sentimente de recunostinta alunga, printre altele, sentimentele de depresie. Poate fi mai putin evident, dar acest tip de fericire poate fi adus in minte din nou si din nou.

Mandrie

In timp ce mandria inmultumita sau competitiva poate fi un lucru negativ, sentimentele de mandrie pentru realizarile tale pot fi o forma de recunostinta indreptata spre interior si reprezinta o forma grozava de fericire pentru a te rasfata. Te poti mandri cu munca ta si familia ta, casa si pe tine si in orice in care depui efort, grija si dragoste.

Poti cultiva un sentiment sanatos de mandrie incluzand realizarile personale in jurnalul tau de recunostinta sau pastrand o lista de „castiguri” la sfarsitul fiecarei zile. Acest lucru nu este acelasi lucru cu a te lauda sau a fi „plin de tine insuti” – nu spui ca esti mai bun decat altii din cauza realizarilor tale, ci ca esti o forma mai buna a ta si apreciezi asta fapt.

Optimism

Studiile conecteaza, de asemenea, optimismul cu rezultate mai bune in viata. Optimistii tind sa se concentreze pe posibilitati si sa aiba o combinatie de recunostinta si mandrie. Sunt recunoscatori pentru toate posibilitatile pe care le ofera viata, mandri de abilitatile lor de a valorifica aceste resurse si au o credinta puternica in ei insisi si in capacitatea lor de a-si incerca orice obiective urmaresc succesul.

Optimistii, atunci cand se confrunta cu dezamagirea, tind sa o minimizeze, sa identifice cum se pot descurca mai bine data viitoare si sa vada factorii de atenuare care au dus la rezultatele lor negative. Cand reusesc, isi acorda credit si il iau ca pe un semn al lucrurilor mai bune care vor urma. Optimismul tinde sa fie un mod general de a fi, deci este mai putin trecator decat alte forme de fericire.

Multumire

Multumirea inseamna sa fii fericit cu ceea ce ai. Cei care sunt multumiti sunt mai putin dezamagiti de dezavantajele vietii si se simt norocosi ca au deja ceea ce au in viata lor.

Oamenii se straduiesc sa simta aceasta forma de fericire si poate veni cu un accent de recunostinta asupra a ceea ce aveti, precum si cu un sentiment ca ati urcat sus si meritati sa va bucurati de recompensele care vin odata cu efortul. Sa te delectezi cu realizarile tale si cu tot ceea ce ai poate aduce multumire, asa ca concentrarea asupra a ceea ce ai este o modalitate excelenta de a ramane multumit.

Dragoste

Se spune ca dragostea si fericirea sunt uneori interschimbabile, ca dragostea este o sursa infinita de fericire, iar fericirea in sine este o forma de iubire. Oricum te-ai uita la asta, ambele sunt vitale pentru a le avea in viata ta.

Dragostea adevarata se spune ca este extrem de dificil de gasit, dar in realitate, dragostea poate fi gasita peste tot in jurul tau. Familia, prietenii, partenerii romantici si chiar animalele de companie pot fi toate surse de dragoste, iar concentrarea asupra tuturor acestor relatii va poate imbogati foarte mult viata. Aceasta este o forma de fericire care poate veni in aprovizionare nesfarsita.

Chiar daca relatiile stresante ne pot distruge de fericire, relatiile sanatoase si de sprijin ne pot aduce o fericire mare si de durata. Concentrarea pe abilitatile de relatie, petrecerea timpului cu cei dragi si, in alte moduri, cultivarea acestor relatii te poate ajuta sa pastrezi aceasta forma de fericire in viata ta.