Imaginati-va ca puteti sti care sunt cele mai cautate cuvinte cheie pe Internet si puteti pozitiona continutul paginii dvs. web in jurul lor. Sau, de exemplu, sa te poti asigura ca principalele concepte asociate afacerii tale sunt suficient de solicitate. Acestea sunt cateva dintre functiile Google Trends, instrumentul Google care ne permite sa cunoastem popularitatea de cautare a unui termen si sa-l comparam cu mai multe cuvinte sau expresii.

Ce este Google Trends?

Dupa cum am mentionat, Google Trends este instrumentul Google conceput pentru a capta modelele de cautare ale utilizatorilor. Afiseaza cei mai populari termeni de cautare intr-o anumita perioada de timp.

Datorita Google Trends, puteti sti cat de des este cautat o expresie sau un concept. Tu alegi locul din lume si limba care te intereseaza.

Datele sunt afisate folosind grafice. Axa orizontala reprezinta timpul, iar axa verticala frecventa cu care acel cuvant a fost cautat la nivel global. De asemenea, va permite sa faceti comparatii in ceea ce priveste volumul de cautare intre mai mult de doua concepte.

In plus, deasupra graficului aveti optiunea de a vedea stiri legate de termenul pe care il cautati. Aceasta va spune, printre altele, cum anumite evenimente pot afecta popularitatea.

Google Trends ofera doua tipuri de cautare atunci cand selecteaza cele mai bune cuvinte cheie:

  • Cautati trafic obisnuit: acestea sunt cautari care nu au caracter sezonier. Adica se fac pe parcursul tuturor lunilor anului. Un exemplu ar putea fi cautarea cuvantului „Facebook”, termen care, din punct de vedere al cautarilor, este obisnuit si constant.
  • Cautare neregulata de trafic: acestea sunt cautari sezoniere care tind sa se concentreze mai ales pe o singura perioada a anului. De exemplu, „Craciunul”, care se declanseaza in luna decembrie.

Pentru ce este Google Trends?

Definirea Google Trends ca instrument de cautare a popularitatii anumitor termeni este goala. Are mult mai multe utilizari.

De exemplu, nu numai ca puteti afla tendintele de cautare ale utilizatorilor, ci si sa detectati sezonalitatea si sa vedeti interesele utilizatorilor la datele pe care le alegeti.

Pe de alta parte, o alta utila a Google Trends este ca poti efectua cercetari de piata pe zone geografice si poti gasi cuvinte cheie noi care sa-ti fie utile, precum si sa obtii o estimare a evolutiei acesteia.

Cum functioneaza Google Trends?

Este esential sa cunoastem diferitele elemente din care este alcatuit acest instrument. Unele dintre acestea sunt, de exemplu:

  • Volumul cautarilor: retineti ca datele furnizate de Google Trends nu sunt un volum absolut de cautare, ci relativ.
  • Tendinta de cautare: Datorita tendintei de cautare puteti sti daca un termen este in plina expansiune sau daca este in nefolosire. Acest lucru este foarte util, mai ales in ceea ce priveste SEO, deoarece poate determina implementarea unei strategii sau alteia in functie de tendinte.
  • Evolutia cuvintelor cheie: Google Trends va ofera o estimare a evolutiei asteptate a unui anumit termen sau expresie.
  • Cautari inrudite: Cautarile inrudite sunt cuvintele cheie care sunt de obicei asociate cu o anumita cautare.
  • Comparativ: instrumentul va ofera optiunea de a compara mai multe concepte dupa date sau locatii.
  • Filtre de cautare : Pentru a obtine rezultate mai conforme cu realitatea, Google Trends va ofera posibilitatea de a filtra cautarea dupa locatie geografica, date, categorii sau reteaua de cautare. Acesta din urma se refera la web, stiri, cautare pe YouTube, imagini etc.
  • Exportati datele : Puteti descarca datele dorite in format Excel pentru a le analiza fara a fi nevoie sa fiti conectat la instrument.
  • Tendinte inrudite : In ceea ce priveste tendintele din Google Trends, instrumentul ne permite sa exploram tendintele din ultimul an si cele care au loc in prezent. Putem vedea si tendintele YouTube grupate dupa tema.

Google Trends pentru a stimula o strategie SEO

Acest instrument ne poate fi foarte util pentru a imbunatati o strategie SEO. Urmatoarele aspecte ne vor ajuta sa ne pozitionam mai bine site-ul:

Cuvinte cheie noi

Putem folosi Google Trends pentru a gasi cuvinte cheie legate de termenul nostru. Introducandu-l pe platforma, vom avea optiunea de a face clic pe „subiecte conexe” si „interogari conexe”. In aceste sectiuni ni se vor afisa idei noi care ar putea fi de mare ajutor.

Identificati tendintele sezoniere

Descoperiti tendintele sezoniere si pastrati-le in minte pentru strategiile SEO viitoare. Cu cat ai mai multe cunostinte despre subiectele in care vrei sa te pozitionezi, cu atat iti va da rezultate mai bune strategia ta.

Cu aceste informatii, vei putea sa-ti imbunatatesti articolele de pe blog pe acest subiect cu cateva luni inainte de varful de cautare. Daca o faci la timp, Google va accesa cu crawlere pagina ta web si o va pozitiona mai bine in rezultatele cautarii.

Urmarirea concurentilor

Cu aceasta platforma este mai usor sa analizam concurenta si sa vedem actiunile care functioneaza pentru ei si cele care nu pentru a imbunatati strategia companiei noastre . Desigur, acesta trebuie sa aiba un volum suficient de cautari.

Daca atat site-ul dvs., cat si cel al concurentei dvs. respecta acest lucru, veti putea compara ambele rezultate.

Segmentarea geografica

Analizand unde termenii de cautare sunt cei mai populari, fie ca este vorba de tari, orase sau regiuni, veti sti unde exista cea mai mare cerere pentru produsele si serviciile pe care le oferiti.

Cunoscand locatia sa, vei putea realiza strategii mai segmentate care ajung mai bine la fiecare public. De exemplu, prin SEO local, prin reclame pe retelele sociale sau prin Google Ads.

De asemenea, retineti ca interesul de cautare al unui termen poate varia in functie de tara.

Tendinte de la alte canale Google

Nu numai ca veti putea accesa rezultatele si datele colectate de motoarele de cautare, dar Google Trends va ofera si posibilitatea de a verifica popularitatea termenilor in restul retelelor acestora. De exemplu, pe langa cautarile pe web, si Google Images, Google News, Google Shopping si YouTube Searches.

Amintiti-va ca YouTube este cel mai mare motor de cautare din lume dupa Google. Cu toate acestea, este posibil ca utilizatorii sa nu caute aceiasi termeni sau in acelasi mod pe ambele canale.

Selectati titluri

Pare evident, dar titlurile sunt esentiale pentru pozitionarea continutului. Prin Google Trends putem vedea care cuvinte cheie sunt cele mai cautate si le putem incorpora in titlul nostru.

Daca ne aflam intre doi termeni, de exemplu, acest instrument ne va ajuta sa stim care dintre ele atrage mai mult trafic.