Săptămâna trecută am susţinut o prezentare în cadrul eTravel Conference 2013, eveniment anual de marketing şi comunicare dedicat industriei de turism. Elementul principal din prezentare a fost un studiu de piaţă desfăşurat de TripAdvisor la începutul acestui an pe mai mult de 35.000 de respondenţi din întreaga lume, iar imaginea de mai jos este cea care mi-a atras atenţia iniţial:

IMPORTANCE OF ACCOMMODATION AMENITIES AND SERVICES

Conexiunea Wi-Fi în cameră este un factor cheie de decizie în rezervarea unei camere, iar majoritatea hotelurilor şi pensiunilor nu profită de această oportunitate. Posibilităţile în Wi-Fi Marketing sunt nelimitate, practic, începând de la colectarea de lead-uri şi terminând cu oferte şi promoţii transmise exclusiv celor care se conectează wireless la internet prin intermediul unei pagini de autentificare.

Spa-ul, pe de altă parte, nu interesează pe aproape nimeni, deşi hotelurile se întrec în centre SPA tot mai sofisticate. Probabil cel mai întâlnit scenariu este cel în care hotelul are un centru SPA de sute de mii de euro şi o conexiune wireless de doi lei, care ori funcţionează doar în lobby, ori funcţionează doar în anumite camere, ori nu funcţionează deloc în timpul zilei pentru că se conectează prea mulţi utilizatori.

Şi ignoranţa e mare, asta e clar pentru oricine. În continuare angajaţii hotelurilor tratează cu indiferenţă plângerile legate de defecţiunile conexiunii la internet, ca şi cum nu ar conta atât de mult.

În condiţiile astea e destul de greu să obţii rezultate bune în social media, exact mediul pe care tu îl ignori cel mai mult, pentru că utilizatorii care vor da click pe Ad-urile tale de pe Facebook sunt exact utilizatorii care vor să pună pe Facebook poze de la piscina hotelului tău.