Sunt mai multi factori care ajuta o companie sa reuseasca in social media. Unul dintre cei mai importanti astfel de factori este reprezentat de domeniul de activitate al companiei.

Un alt factor este reprezentat de bugetele de marketing si comunicare. Un alt factor este reprezentat de agentia de creatie/PR cu care lucreaza compania. Si tot asa.IKEA imi lasa impresia ca sta excelent la toate aceste capitole si ca reuseste, cu fiecare campanie online pe care o desfasoara, sa contureze si mai bine imaginea de love brand pe care oricum o are prin prisma produselor si serviciilor pe care le ofera. Ca mentiune, in ultimii ani nu am auzit pe nimeni sa spuna ceva rau de IKEA. Ca e aglomeratie doar, dar asta nu e o plangere, din punct de vedere business.

Ikea Malmo

Trecand si la povestea despre ce face IKEA in social media, o sa incep cu o campanie din 2009, gandita de Forsman and Bodenfors pentru a anunta deschiderea unui nou magazin in Malmo, Suedia.

Pe scurt, managerul magazinului a primit un cont de Facebook, iar in sectiunea de fotografii a acestui profil au fost publicate, timp de doua saptamani, 12 fotografii cu incaperi amenajate in totalitate de la IKEA, imagini preluate din catalogul public al companiei.

Provocarea pentru utilizatorii de pe Facebook era sa isi puna etichete (taguri) cu numele lor pe aceste fotografii, iar primii care faceau asta primeau automat obiectele deasupra carora se aflau etichetele lor. Rezultatele le puteti afla urmarind clipul de mai jos, dar sunt previzibile si sunt cu multe cifre. Toata campania a fost un raspuns la intrebarea: cum ii faci pe oameni sa-ti rasfoiasca catalogul virtual cu produse si mai mult de atat, sa-l si trimita mai departe catre prietenii lor?

Ca mentiune, acum nu se mai pot face astfel de concursuri, pentru ca Facebook interzice folosirea mecanismelor native ale retelei in scopuri comerciale/promotionale.

L’apart IKEA

Urmatoarea campanie a fost gandita de Ubi Bene, a fost desfasurata in Paris, Franta in 2010 si a avut ca obiectiv promovarea conceptului de organizare perfecta a mobilierului in spatii inguste, pe care IKEA il promoveaza constant si in Romania. Pe scurt, cinci voluntari au trait intr-un apartament de vreo 50mp, amenajat – atentie – in mijlocul uneia dintre cele mai aglomerate statii de metrou din Paris.

Este evident ca actiunea a atras toate privirile calatorilor, care au avut ocazia sa inteleaga conceputl IKEA in detaliu, fara sa ajunga in showroom. Campania era strans legata cu pagina de Facebook, unde puteai sa-ti alegi locatarul preferat si sa castigi apoi o invitatie la o petrecerea de final. Mai multe detalii in clipul de mai jos:

#apartIKEA

Tind sa cred ca urmatoare campanie despre care vreau sa va povestesc si care e in acest moment in desfasurare in Romania, e cumva derivata din cea din Paris.

Pe scurt, patru bloggeri romani (Cristina Mazilu, Augustin Radu, Cristina Bazavan si Andreea Retea) se muta din casele lor in apartamente puse la dispozitie de IKEA, pe care le vor mobila dupa bunul plac cu mobila de la IKEA.

Totul procesul de reamenajare a apartamentelor e transmis in social media (pe blogurile participantilor si pe conturile lor de Facebook si Twitter), iar obiectivul este acela de a promova noul catalog si, implicit noile produse IKEA.

Ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba va recomand sa cititi articolele Cristinei din timpul schimbarii de domiciliu, ea fiind cea care a terminat deja prima parte a campaniei.