Cativa exploratori au largit perspectiva explorarii si descoperirii umane, impingand dincolo de limitarile planetei noastre si in vastitatea spatiului. Astronautii sunt exploratori neinfricati care sfideaza gravitatia si imbratiseaza necunoscutul in timp ce plutesc dincolo de spatiu.

S-au imbarcat cu curaj in expeditii periculoase, imbracand costume spatiale si minunandu-se de regiunile ceresti. Ele inspira generatiile viitoare sa viseze in mare si sa ajunga la ceruri, lasand amprenta istoriei cu fiecare pas si manevra fara greutate.

De la primii pasi importanti pe Luna pana la plimbari spatiale riscante si misiuni orbitale, acesti exploratori indrazneti personifica ingeniozitatea umana si servesc ca o reamintire continua ca extraordinarul este posibil chiar si in spatiu.

1. Iuri Gagarin – Uniunea Sovietica

Gagarin, originar din catunul rusesc Klushino din RSFS, lucra ca turnator la o firma de otel din Lyubertsy. In cele din urma, s-a inrolat in fortele aeriene sovietice ca pilot si a fost detasat la baza aeriana Luostari, langa granita norvegiana-sovietica, inainte de a fi ales pentru programul spatial sovietic alaturi de alti cinci cosmonauti.

Dupa zborul sau in spatiu, Gagarin a lucrat ca director adjunct de formare al Centrului de Formare pentru Cosmonauti, care a fost numit in cele din urma dupa el. In 1962, a fost ales in Uniunea Sovietica si apoi in Sovietul Nationalitatilor, camerele inferioare si superioare ale Sovietului Suprem.

La prima calatorie cu echipaj de succes, cosmonautul si pilotul sovietic Yuri Alekseyevich Gagarin a devenit prima persoana care a calatorit in spatiu. Gagarin a orbitat o data in jurul Pamantului in Vostok 1, pe 12 aprilie 1961. I s-au acordat mai multe decoratii si titluri, inclusiv cea mai inalta onoare a tarii, Erou al Uniunii Sovietice, pentru atingerea acestui moment crucial al Cursei Spatiale pentru Uniunea Sovietica.

2. Neil Armstrong – Statele Unite

Armstrong s-a nascut si a crescut in Wapakoneta, Ohio. S-a inscris la Universitatea Purdue pentru a studia ingineria aeronautica, cu finantare furnizata de Marina Statelor Unite in cadrul Planului Holloway. A fost aspirant in 1949 si aviator naval in 1950. A zburat cu Grumman F9F Panther din USS Essex in timpul razboiului din Coreea.

Dupa razboi, si-a terminat diploma de licenta la Purdue si a inceput sa lucreze ca pilot de testare la National Advisory Committee for Aeronautics High-Speed ​​Flight Station de la Edwards Air Force Base din California. El a zburat cu X-15 nord-american de sapte ori in timp ce lucra ca pilot de proiect pentru avioanele Century Series. De asemenea, a participat la programul X-20 Dyna-Soar al Fortelor Aeriene ale SUA.

Armstrong s-a numarat printre al doilea grup de astronauti selectati de NASA in 1962. In calitate de pilot de comanda al lui Gemini 8, a efectuat primul sau zbor in spatiu in martie 1966, devenind primul astronaut civil al NASA. A devenit primul om care a pasit pe Luna in 1969. A fost si aviator naval, pilot de testare si profesor universitar.

3. Buzz Aldrin – Statele Unite

Aldrin, un inginer mecanic din Glen Ridge, New Jersey, a absolvit al treilea clasa sa la Academia Militara a Statelor Unite la West Point in 1951. Sa alaturat Fortelor Aeriene ale Statelor Unite si a zburat cu avioane de lupta in timpul razboiului din Coreea. A zburat in 66 de incursiuni de lupta si a doborat doua MiG-15.

El a lucrat anterior ca pilot de lupta, inginer si astronaut. A facut trei plimbari in spatiu ca lider al misiunii Gemini 12 in 1966. A fost pilotul Modulului Lunar Eagle in timpul misiunii Apollo 11 din 1969, iar dupa comandantul misiunii Neil Armstrong, a fost a doua persoana care a calcat pe Luna.

Aldrin a devenit primul astronaut cu un doctorat dupa ce a primit un doctor in stiinte in astronautica de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si a fost ales ca membru al Grupului de astronauti 3 al NASA. A dobandit poreca „Dr Rendezvous” de la colegii sai astronauti, multumiri la teza sa de disertatie, Line-of-Sight Guidance Techniques for Manned Orbital Rendezvous. In timpul primei sale misiuni spatiale, Gemini 12 in 1966, s-a angajat in activitati extravehiculare timp de mai mult de cinci ore.

4. Valentina Tereshkova – Soviet Union

Inginerul Valentina Vladimirovna Tereshkova a fost prima femeie din spatiu si este membra a Dumei de Stat a Rusiei. Ea este remarcata pentru ca a devenit prima si cea mai tanara femeie din spatiu, dupa ce a calatorit solo la bordul Vostok 6 pe 16 iunie 1963. Este singura femeie care a efectuat un zbor spatial solo si ultimul program Vostok care a supravietuit Cosmonaut. Ea a orbit Pamantul de 48 de ori si a stat in spatiu aproximativ trei zile.

Tereshkova a lucrat la o fabrica de textile si a fost un parasutist amator inainte de a fi selectata pentru programul spatial sovietic. S-a alaturat Fortelor Aeriene in Corpul Cosmonautilor si a primit un comision de ofiter dupa ce si-a terminat pregatirea.

Pana la desfiintarea primului echipaj de cosmonauti de sex feminin in 1969, Tereshkova a ramas activa in programul spatial ca instructor de cosmonauti. Desi in cele din urma a fost calificata pentru calatorii in spatiu dupa ce si-a primit diploma de inginerie de la Academia Fortelor Aeriene Jukovski, nu a mers niciodata in spatiu. A devenit general major in Fortele Aeriene inainte de a pleca in 1997.

5. John Glenn – Statele Unite

Inainte de a se alatura NASA, Glenn avea un record de lupta distins, care includea servicii in Razboiul Civil Chinez, Razboiul Coreean si al Doilea Razboi Mondial. Pentru ca a doborat trei MiG-15, a primit sase cruci zburatoare distinse si optsprezece medalii aeriene. In 1957, el a efectuat primul zbor supersonic cross-country al natiunii. Camera sa de la bord a surprins prima fotografie panoramica continua a Statelor Unite.

De-a lungul anilor, John Glenn a facut mai multe aparitii in filme NASA.
El a fost printre Mercury Seven, o colectie de piloti de testare militari alesi de NASA in 1959 pentru a servi ca primii astronauti ai natiunii. Pe 20 februarie 1962, Glenn a finalizat cu succes misiunea Friendship 7, facandu-l primul american care a orbitat in jurul Pamantului, al treilea american si a cincea persoana care a calatorit vreodata in spatiu.

In 1962, a finalizat trei orbite Pamantului, devenind primul american care a facut acest lucru si al treilea american in general. A fost senator din Ohio din 1974 pana in 1999, dupa ce a parasit NASA. La varsta de 77 de ani, a incheiat o a doua misiune spatiala in 1998.

6. Sally Ride – Statele Unite

Ride a obtinut o licenta in stiinte in fizica, precum si o licenta in arte in literatura engleza de la Universitatea Stanford in 1973. Mai tarziu a primit un master in stiinte in acest subiect in 1975 si un doctor in filozofie in acest subiect in 1978 pentru cercetarile sale asupra interactiunea razelor X cu mediul interstelar.

NASA Astronaut Group 8, prima clasa de femei astronauti NASA, a ales-o ca astronaut specialist in misiune. Dupa ce si-a terminat pregatirea in 1979, ea a asistat la dezvoltarea bratului robot al navetei spatiale si a servit ca comunicator de capsula la sol (CapCom) la al doilea si al treilea zbor al navetei spatiale. Ea a finalizat misiunea STS-7 in spatiu pe naveta spatiala Challenger in iunie 1983.

Dupa cosmonautii Valentina Tereshkova in 1963 si Svetlana Savitskaya in 1982, ea este prima femeie americana si a treia femeie care a plecat in spatiu. La 32 de ani, a fost cel mai in varsta astronaut american care a plecat in spatiu.

7.  Alexei Leonov – Soviet Union

Un general major in Fortele Aeriene, cosmonaut atat pentru Uniunea Sovietica, cat si pentru Rusia, scriitor si artist, Alexei Arkhipovici Leonov. A fost prima persoana care a facut o plimbare in spatiu pe 18 martie 1965, petrecand 12 minute si 9 secunde in afara capsulei Voskhod 2. Chiar daca proiectul a fost abandonat, el a fost ales sa fie primul sovietic care a pus piciorul pe Luna.

Leonov a fost responsabil de sonda spatiala Soyuz in timpul misiunii Apollo-Soyuz din iulie 1975, care a andocat timp de doua zile in spatiu cu o nava spatiala americana Apollo.

Leonov a fost membru al Consiliului Suprem al partidului Rusia Unita (2002–2019), de doua ori onorat ca Erou al Uniunii Sovietice (1965, 1975), general-maior al aviatiei (1975) si beneficiarul statului URSS. Premiul in 1981.

8. Jim Lovell – Statele Unite

Lovell, care a absolvit Academia Navala a Statelor Unite din Annapolis, Maryland in 1952, a zburat cu luptatori de noapte F2H Banshee. Printre acestea a fost desfasurarea portavionului USS Shangri-La in Pacificul de Vest.

In ianuarie 1958, a intrat in programul de pregatire a pilotilor de testare Clasa 20 la Naval Air Test Center de la Naval Air Station Patuxent River, Maryland. A absolvit programul de sase luni in fruntea clasei sale. In 1960, a fost promovat la functia de manager de program pe McDonnell Douglas F-4 Phantom II, dupa ce a lucrat cu radar in testele electronice.

El a pilotat modulul de comanda al lui Apollo 8 si a fost unul dintre primii trei astronauti, impreuna cu William Anders si Frank Borman, care au zburat catre si au orbitat in jurul Lunii in 1968. In ciuda unei defectiuni grave pe drum, misiunea lunara Apollo 13, pe care a condus-o ulterior. , a inconjurat Luna si s-a intors in siguranta pe Pamant in 1970.

9. Alan Shepard – Statele Unite

Shepard, originar din Annapolis si absolvent al USNA, a servit in marina de suprafata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1946, a absolvit ca aviator al Marinei, iar in 1950 si-a obtinut licenta de pilot de incercare. In mai 1961, a finalizat prima misiune cu echipaj al Proiectului Mercur, Mercury-Redstone 3, cu o nava spatiala pe care a numit-o Freedom 7.

A fost selectat ca unul dintre primii astronauti NASA Mercury Seven in 1959. In ciuda faptului ca a calatorit prin spatiu, ambarcatiunea sa nu a putut sa creeze o orbita. A fost al doilea om care a intrat in spatiu, primul american si primul care a controlat activ orientarea navei sale spatiale. La varsta de 47 de ani, a fost al saselea si senior astronaut care a pus piciorul pe Luna in 1971.

10. Chris Hadfield – Canada

Chris Austin Hadfield, un fost pilot de vanatoare din Canada, a lucrat si ca astronaut, inginer, muzician si scriitor. Este primul canadian care desfasoara activitati extravehiculare in spatiu, dupa ce a zburat in doua misiuni ale navetei spatiale si a comandat Statia Spatiala Internationala (ISS). Inainte de a deveni astronaut, a servit ca pilot de lupta in Fortele Armate Canadiene timp de 25 de ani.

Si-a terminat studiile secundare la Milton si Oakville, ambele in sudul Ontario, ca cadet in Royal Canadian Air Force si si-a obtinut calificarea de pilot de planor. A urmat cursurile Colegiului Militar Regal din Kingston, Ontario, dupa ce s-a inrolat in Fortele Armate Canadiene.

Hadfield si-a dobandit abilitatile de pilot in armata, progresand pana la testarea statutului de pilot si pilotand o serie de avioane experimentale. A absolvit Institutul Spatial al Universitatii din Tennessee cu un master in sisteme de aviatie, ca urmare a unui program de schimb cu Marina SUA si Fortele Aeriene ale SUA.

Hadfield a fost admis de catre Agentia Spatiala Canadiana la programul de pregatire a astronautilor din tara in 1992. In calitate de specialist in misiune pe STS-74, a facut prima sa calatorie in spatiu in noiembrie 1995 pentru a vizita statia spatiala rusa, Mir.

Pentru a ajuta la instalarea Canadarm2, el a vizitat Statia Spatiala Internationala (ISS) pe STS-100 in aprilie 2001. A decolat inca o data pe Soyuz TMA-07M in decembrie 2012 pentru a se alatura Expeditiei 34 de pe Statia Spatiala Internationala.

Cand Expeditia 34 s-a incheiat in martie 2013, Hadfield a preluat functia de comandant ISS ca parte a Expeditiei 35, gestionand un echipaj de cinci astronauti si asistand la administrarea a numeroase investigatii stiintifice privind efectele gravitatiei scazute asupra biologiei umane.

11. Mae Jemison – Statele Unite

Jemison, care s-a nascut in Alabama si a crescut in Chicago, a absolvit Universitatea Stanford cu diplome in inginerie chimica si studii africane si afro-americane. Mai tarziu a obtinut o diploma de medicina de la Universitatea Cornell. Jemison a lucrat ca medic generalist pentru Corpul Pacii in Liberia si Sierra Leone din 1983 pana in 1985. A aplicat la NASA in speranta de a deveni astronaut.

Ea a facut istorie ca prima femeie afro-americana care a vizitat spatiul cand a lucrat ca specialist in misiune la bordul navetei spatiale Endeavour in 1992. Jemison s-a alaturat corpului de astronauti al NASA in 1987 si a fost selectat sa participe la misiunea STS-47, care a avut loc in perioada 12-20 septembrie 1992 si l-a vazut pe Endeavour orbitand in jurul Pamantului timp de aproape opt zile.

12. Peggy Whitson – Statele Unite

Peggy Annette Whitson, biochimist american, a fost, de asemenea, un fost astronaut sef al NASA, un astronaut activ al Axiom Space si un astronaut pensionat al NASA. Whitson a petrecut 675 de zile in spatiu, mai mult decat orice alta americana sau femeie.

Prima ei calatorie in spatiu a avut loc in 2002, cand sa alaturat Expeditiei 5 la bordul Statiei Spatiale Internationale pentru o sedere lunga. In a doua sa misiune, Expeditia 16, in 2007-2008, a facut istorie fiind prima femeie care a comandat Statia Spatiala Internationala.

In 2009, ea a devenit prima femeie care a preluat cea mai inalta pozitie de conducere in Corpul Astronautilor NASA, astronaut sef. Whitson a facut istorie in 2017, cand a devenit prima femeie comandanta a Statiei Spatiale Internationale pentru a doua oara. Misiunea de 289 de zile a Christinei Koch a fost cel mai lung zbor spatial feminin inainte de calatoria ei de 328 de zile.

13. Eileen Collins – Statele Unite

Collins, care a absolvit Colegiul Comunitar Corning cu un asociat de arte in matematica in 1976 si Universitatea Syracuse cu o licenta in arte in matematica si economie in 1978, a fost angajat ca ofiter in USAF prin programul Corpului de pregatire a ofiterilor de rezerva din Syracuse.

Ea a fost una dintre cele patru femei alese pentru formarea de pilot de licenta la baza Vance Air Force din Oklahoma. Ea a lucrat ca pilot instructiv T-38 Talon la Vance timp de trei ani dupa ce si-a castigat licenta de pilot inainte de a trece la C-141 Starlifter la baza Travis Air Force din California.

Collins a fost ales in 1990 sa se alature Grupului de astronauti NASA 13 ca astronaut pilot. Ea a fost pilotul navetei spatiale pentru misiunea STS-63 din 1995, care a vazut naveta spatiala Discovery si statia spatiala rusa Mir angajandu-se intr-o intalnire in spatiu.

Ea a servit, de asemenea, ca pilot STS-84 in 1997. Cu STS-93, care a fost lansat in iulie 1999 si a desfasurat Observatorul Chandra X-Ray, ea a facut istorie fiind prima femeie care a pilotat o nava spatiala americana. Ea a fost comandantul misiunii NASA „intoarcerea la zbor” STS-114, care a fost lansata in 2005 pentru a reaproviziona Statia Spatiala Internationala (ISS) si a testa imbunatatiri de siguranta in urma accidentului navetei spatiale Columbia.

Ea a facut istorie in timpul acestei misiuni cand a pilotat orbiterul navetei spatiale printr-o miscare completa de 360 ​​de grade, astfel incat astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) sa poata face fotografii ale burticii acesteia pentru a se asigura ca nu exista pericolul de reziduuri. daune la reintrare. Ea s-a retras ca colonel de la USAF in ianuarie 2005 si de la NASA in mai 2006.

14. Michael Collins – Statele Unite

Collins a fost membru al clasei din 1952 la Academia Militara a Statelor Unite. Tatal sau a fost atasat militar american la Roma, Italia, unde s-a nascut. Dupa tatal, fratele, unchiul si varul sau, s-a angajat in armata.

S-a alaturat Fortelor Aeriene ale SUA si a servit ca pilot F-86 Sabre la baza aeriana Chambley-Bussieres din Franta. A absolvit Scoala de Piloti de Cercetare Aerospatiala (Clasa III) in 1960 si a fost acceptat in Scoala de Piloti de Teste de Zbor Experimental al Fortelor Aeriene ale Statelor Unite la baza Edwards Air Force.

Collins a calatorit de doua ori in spatiu dupa ce a fost ales sa fie membru al celui de-al treilea grup de 14 astronauti al NASA in 1963. Prima sa misiune spatiala, Gemini 10, a avut loc in 1966, in timpul careia el si pilotul de comanda John Young au finalizat doua activitati extravehiculare si o misiune orbitala. intalnire cu doua nave spatiale.

El a fost unul dintre cei 24 de astronauti care au zburat pe Luna ca parte a misiunii Apollo 11 din 1969 si a finalizat treizeci de orbite ale Lunii. El a fost prima persoana care a facut mai mult de o plimbare in spatiu, a patra persoana si a treia american care a facut-o si, dupa Young, care a pilotat modulul de comanda pe Apollo 10, a doua persoana care a orbitat singura Luna.

15. Scott Kelly – Statele Unite

Inginerul american, fostul astronaut si aviatorul naval Scott Joseph Kelly este o tripla amenintare. Kelly, un veteran a patru misiuni spatiale, a supravegheat operatiunile ISS in Expeditiile 26, 45 si 46.

Primul zbor spatial al lui Kelly a fost ca pilot Discovery pe STS-103 in decembrie 1999. A fost a treia misiune de service a telescopului spatial Hubble, care a durat putin peste opt zile. Kelly si-a efectuat al doilea zbor spatial in calitate de comandant al misiunii STS-118, o misiune de 12 zile a navetei spatiale catre Statia Spatiala Internationala in august 2007.

A treia calatorie in spatiu a lui Kelly a fost ca membru al echipajului Statiei Spatiale Internationale in timpul Expeditiei 25/26. Pe 9 octombrie 2010, s-a imbarcat in Soyuz TMA-01M, iar dupa ce a servit ca inginer de zbor, a preluat comanda Statiei Spatiale Internationale (ISS) pe 25 noiembrie 2010, la inceputul Expeditiei 26. Expeditia 26 s-a incheiat in martie 16, 2011, cu plecarea Soyuz TMA-01M.

16. Kalpana Chawla – Statele Unite ale Americii

Kalpana Chawla a fost prima femeie de mostenire indiana care a explorat spatiul. A fost un astronaut indian-american si inginer aeronautic. Ea a facut prima ei calatorie la bordul navetei spatiale Columbia in 1997, ca specialist in misiune si operator principal de brat robotic.

Chawla a zburat pe STS-107, ultima misiune a Columbia, in 2003. Ea a fost unul dintre cei sapte membri ai echipajului ucisi atunci cand naveta spatiala Columbia a explodat in timp ce reintra pe Pamant la 1 februarie 2003.

Chawla a primit Medalia de Onoare a Congresului Spatial dupa moartea ei, iar nenumarate strazi, institutii si alte organizatii au fost numite in onoarea ei.

17. Gherman Titov – Soviet Union

Gherman Stepanovici Titov, un cosmonaut sovietic care a zburat pe Vostok 2 dupa Iuri Gagarin pe Vostok 1, a devenit a doua persoana care a orbit Pamantul la 6 august 1961. Numarand misiunile suborbitale ale astronautilor americani Alan Shepard si Gus Grissom, el a fost al patrulea. persoana sa calatoreasca in spatiu.

La momentul lansarii, avea putin sub 26 de ani, facandu-l cel mai tanar calator in spatiu pana cand Oliver Daemen, la 18 ani, a calatorit pe Blue Origin NS-16 in 2021. Titov este cea mai tanara persoana care a intrat pe orbita Pamantului deoarece Daemen. a facut doar o misiune suborbitala.

18. Guion Bluford – Statele Unite

Guion Stewart Bluford Jr. este un ofiter pensionar si pilot de lupta in Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF), un fost astronaut NASA si primul afro-american care a calatorit in spatiu. Este originar din Statele Unite. A ramas ofiter USAF in timp ce lucra pentru NASA, ajungand in cele din urma la gradul de colonel.

A participat la patru misiuni ale navetei spatiale intre 1983 si 1992. A fost a doua persoana de origine africana care a calatorit in spatiu, dupa astronautul cubanez Arnaldo Tamayo Mendez in 1983, in timp ce lucra in echipajul Orbiter Challenger pentru misiunea STS-8.

19. Povestea Musgrave – Statele Unite

Franklin Story Musgrave, medic si fost astronaut NASA, practica medicina in tara. Lucreaza ca consultant si vorbitor public pentru divizia Imagineering a Disney si Applied Minds din California.

Cu sase diplome academice, el este cel mai calificat astronaut din punct de vedere intelectual si, din 1996, singurul astronaut care a zburat in sase misiuni spatiale. Musgrave este singurul astronaut care a calatorit cu toate cele cinci navete spatiale.

20. Kathryn Sullivan – Statele Unite

Din 35 de candidati, Sullivan, absolventa in 1978 a Universitatii din California, Santa Cruz si a Universitatii Dalhousie din Nova Scotia, Canada, a fost selectata ca una dintre sase femei astronaute candidate pentru Grupul 8 de astronauti NASA, primul grup care a inclus candidati femei astronauti. .

In timpul antrenamentului, ea a devenit prima femeie care a fost certificata sa poarte un costum de presiune, iar la 1 iulie 1979, a stabilit un record neoficial de altitudine feminina sustinuta in Statele Unite. In prima sa misiune, STS-41-G, Sullivan a efectuat prima activitate extravehiculara (EVA) a unei femei americane.

Sa privim in sus la cerul noptii si sa fim uimiti de oamenii extraordinari care s-au aventurat sa lase in urma confortul Pamantului. Oamenii curajosi care au intrat in spatiu, cunoscuti sub numele de astronauti, simbolizeaza tenacitatea umana, curiozitatea si aventura. Ei au depasit limitele intelegerii umane, patrunzand in adancurile universului si invatand misterele acestuia.

Au incurajat multi visatori si ne-au dat convingerea ca orice este posibil urmarindu-si ambitiile. Ne-au lasat o mostenire de descoperiri stiintifice si de minuni tehnologice, dar ne-au lasat si o mostenire a spiritului uman nemarginit, care ne-a inspirat intotdeauna sa calatorim, sa tintim sus si sa ne lase amprenta in univers.