Printre toti oamenii de stiinta care au trait vreodata, Sir Isaac Newton a avut un impact major. S-a nascut in 1643 in Anglia. A urmat cursurile Universitatii Cambridge si este cel mai cunoscut pentru cercetarile sale privind calculul, natura luminii si calculele legate de miscarea corpurilor ceresti. Cele trei principii ale miscarii sale, care sunt inca predate in salile de clasa si astazi, si conceptul de gravitatie universala sunt printre cele mai cunoscute contributii ale sale la fizica.

1. Conform calendarului gregorian a murit la 20 aprilie 1727

Calendarul iulian de moda veche indica faptul ca Isaac Newton s-a nascut pe 25 decembrie 1642. Prin urmare, data sa de nastere a fost 4 ianuarie 1643 in stil nou, care necesita 10 zile pentru a se adapta la calendarul georgian. Odata cu data mortii sale, lucrurile devin putin mai dificile.

Folosind calendarul iulian invechit, Newton a decedat la 20 martie 1726. Moartea sa este acum inregistrata oficial ca a avut loc la 31 martie 1727, conform calendarului georgian, la care trebuie sa adaugam unsprezece zile, deoarece calendarul iulian este acum. cu o zi in urma calendarului gregorian.

2. Dupa moartea sa nu a fost facuta o autopsie

Odata ce Newton a murit, nu a fost facuta nicio autopsie, asa ca cauzele exacte ale mortii sale raman necunoscute. Desi exista mai multe teorii despre modul in care moartea sa, motivele exacte nu pot fi determinate sau confirmate, deoarece nu s-a facut autopsia. Faptul ca nu s-a facut nicio autopsie adauga un unghi fascinant povestii mortii sale si a facut ca multi istorici sa incerce sa-si dea seama de-a lungul anilor. 

3. Era foarte interesat de alchimie si poate ca i-a afectat sanatatea

Alchimia transforma metalele mai putin valoroase in aur, iar acest lucru a fost de un interes enorm pentru Newton. Unii oameni cred ca implicarea lui in experimente alchimice l-ar fi putut exploda in substante nocive, care i-ar fi putut afecta sanatatea. La final, Alchimia cere utilizarea unor substante periculoase pe care vremea lui Newton nu le cunostea la acea vreme. Obsesia lui pentru aceste subiecte mistice a ridicat intrebari despre el si cum l-a afectat alchimia.

4. A suferit de mai multe afectiuni medicale

Issac Newton a suferit de mai multe boli care i-au afectat sanatatea. Avea guta, un fel de artrita care provoca dureri articulare si inflamatii. Newton a avut si probleme intestinale, care erau incomode si daunatoare sanatatii sale generale.

Pe langa toate aceste probleme, a suferit si de un abces dentar sever, care s-a dovedit a fi o infectie dureroasa a dintelui si a tesutului din apropiere. Pe masura ce istoricii continua sa argumenteze despre sanatatea lui, un motiv comun a fost ca abcesul sau dentar ar fi posibil sa fi cauzat problemele care au dus la moartea lui. Aceasta explicatie pune in lumina dificultatile cu care s-a confruntat in ultimii sai ani.

 5. Newton nu era un fan al tratamentelor medicale

Newton nu era un fan al procedurilor medicale, ceea ce a afectat modul in care s-a ocupat de sanatatea lui. Nu avea incredere in sistemul medical si se stia ca refuza tratamentele medicale pentru bolile sale. A fost intotdeauna un singuratic, motiv pentru care a tanjit mereu la independenta si, in schimb, avea o intelegere slaba a medicinei la acea vreme. 

6. Se spune ca parul sau avea un nivel ridicat de mercur

Cand o mostra din parul sau conservat a fost examinata in anii 1970, s-a demonstrat ca are concentratii semnificative de otravuri precum arsen si mercur. Mai multi istorici sustin ca acest lucru ajuta la explicarea temperamentului sau iritabil si, poate, a caderii nervoase pe care a experimentat-o ​​in anii 1690, cand avea patruzeci de ani.

7. A suferit foarte multe dureri in ultimele sale zile

Potrivit rapoartelor, Sir Isaac Newton s-a luptat cu functiile de baza ale corpului, cum ar fi mancarea si vorbirea, in ultimele zile ale vietii sale. Avea mare durere si ii era greu sa-si desfasoare treburile zilnice, ca urmare a starii de sanatate.

Aceste probleme arata cat de mult efectele fizice au avut asupra lui bolile lui Newton, pe masura ce starea lui s-a deteriorat. Newton s-a confruntat cu mari provocari, dar mintea sa stralucitoare si realizarile in stiinta sunt un tribut adus angajamentului si puterii sale neclintite.

8. Sir Newton a fost inmormantat in Westminister Abbey 

Stim cu totii ca oamenii care sunt ingropati in Westminister Abbey sunt oameni celebri, motiv pentru care Isaac Newton a fost inmormantat aici. Se spune ca inmormantarea lui a fost plina de splendoare si a fost destul de colorata, avand in vedere contributiile sale la stiinta si matematica. A meritat o inmormantare fastuoasa, avand in vedere cate descoperiri inovatoare a dat lumii. 

9. S-a stins din viata in timp ce era fara copii si necasatorit

Isaac Newton a murit fara copii si necasatorit. El a fost dedicat descoperirilor si proiectelor sale stiintifice si, in schimb, a ales sa nu se multumeasca cu o viata de familie traditionala. Pentru ca nu avea copii, averea si bunurile sale au fost date in principal celor dragi si organizatiilor de caritate. El a fost intotdeauna cunoscut pentru a avea o personalitate complicata, unii chiar spun ca avea bipolar, acest lucru ar avea sens deoarece probabil si-a gasit mangaiere in a fi singur. Nu exista nicio indoiala ca Sir Isaac Newton este o figura iconica notabila. Contributiile sale la stiinta si matematica au revolutionat intelegerea noastra asupra naturii intr-un mod unic. Inteligenta sa, curiozitatea nesatioasa si daruirea neclintita continua sa serveasca drept inspiratie pentru oamenii de stiinta si filozofi din intreaga lume.