Pietele bursiere din Asia si Pacific au tranzactionat mixt joi, in timp ce investitorii se uita la raportul privind ocuparea fortei de munca din SUA, care urmeaza sa apara la sfarsitul acestei saptamani pentru indicii despre cat timp Fed va ramane in asteptare.

Pietele japoneze au revenit la comert pentru prima data in aceasta saptamana, dupa ce au fost inchise pentru sarbatorile legale. Criteriul de referinta Nikkei 225 a crescut cu 1,8%, tunderea o parte din castigurile anterioare, in timp ce indicele Topix a crescut cu 1,66%.

Kospi din Coreea de Sud , care a fost inchisa si in sesiunea precedenta, a crescut cu 0,32%. In Hong Kong, indicele Hang Seng si-a eliminat majoritatea castigurilor de peste 1% pentru a tranzactiona fractional mai mare, in crestere cu 0,08%.

Actiunile din China continentala au fost tranzactionate pentru prima data in luna mai, dupa ce au fost inchise pentru sarbatorile legale. Compozitul de referinta Shanghai a renuntat la castiguri pentru a scadea cu 0,22% in timp ce componenta Shenzhen a scazut cu 1,82%.

Intre timp, ASX 200 din Australia a scazut cu 0,37%, deoarece majoritatea sectoarelor se aflau pe teritoriu negativ.

Sedinta de joi din Asia-Pacific urmeaza un final mixt peste noapte pe Wall Street, unde media industriala Dow Jones s-a incheiat cu un nou nivel de inchidere din toate timpurile.

Raportul locurilor de munca din SUA

Raportul SUA privind ocuparea fortei de munca – unul dintre cele mai influente rapoarte economice de pe pietele financiare globale – pentru aprilie este asteptat vineri si economistii spun ca salariile ar putea ajunge cu usurinta la 1 milion dupa ce s-au adaugat 916.000 de locuri de munca in martie.

Vicepresedintele Rezervei Federale, Richard Clarida, a declarat miercuri pentru ,,Clopotul de inchidere” al CNBC ca, pe masura ce imaginea locurilor de munca din SUA continua sa se imbunatateasca, trebuie sa existe progrese considerabile inainte ca banca centrala sa se simta suficient de confortabila pentru a se retrage din tot ajutorul de la pandemia Covid-19 a redus cea mai lunga expansiune din istoria SUA.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat saptamana aceasta ca este posibil ca  ratele dobanzilor sa fie nevoite sa creasca pentru a pastra capacul cresterii in crestere a economiei SUA,  cauzata partial de miliarde de dolari in cheltuielile guvernamentale de stimulare. Ulterior si-a temperat oarecum comentariile cu privire la necesitatea unor rate mai mari.

,,In ciuda asigurarilor constante de la Yellen si de la o serie de oficiali ai Fed, ca viitoarea crestere a inflatiei se va dovedi,, tranzitorie “… pietele sunt evident mai ingrijorate”, a declarat Rodrigo Catril, strateg senior de schimb valutar la National Australia Bank, intr-o nota de dimineata.

“Preturile optiunilor indica faptul ca piata (vede) o sansa mai mare de unu la trei decat IPC american ar putea media mai mult de 3% in urmatorii cinci ani”, a spus el, adaugand ca preturile puternice ale marfurilor au contribuit si la ridicarea asteptarilor inflationale .

Monede si petrol

Dolarul american a crescut usor, cu 0,04% , la 91.344 fata de un cos de colegii sai, ca indicele dolarului a ramas relativ rangebound.

In alta parte, yenul japonez a schimbat mainile la 109,37 pe dolar, slabind de la un nivel anterior in jurul valorii de 109,14, in timp ce dolarul australian a scazut cu 0,4% la 0,7716 dolari.

China, care este cel mai mare partener comercial al Australiei, ar fi suspendat ,,la nesfarsit” toate activitatile desfasurate in cadrul Dialogului Economic Strategic China-Australia, in mijlocul unei relatii tensionate intre Beijing si Canberra.

Preturile petrolului au revenit de la pierderile anterioare joi in timpul orelor de tranzactionare din Asia. Companiile futures pe titeiul SUA au crescut cu 0,14% la 65,72 USD, in timp ce valoarea de referinta globala Brent a tranzactionat cu 0,22% mai mare, la 69,11 dolari pe baril.

Peste noapte, Reuters a raportat ca stocurile de titei din SUA au scazut cu 8 milioane de barili in ultima saptamana, depasind asteptarile pentru o scadere de 2,3 milioane de barili, potrivit Administratiei pentru informatii energetice.

In stirile corporative, actiunile companiei Singapore Press Holdings , editorul paginii zilnice a orasului-stat, Straits Times, au fost oprite de la tranzactionare.

Editorul, care are si o afacere imobiliara, a declarat ca isi va dezvolta afacerea cu probleme de media intr-o entitate non-profit.