Ziua cea mare pe care o asteptam este aproape aici: alegerile prezidentiale din 2020. De luni de zile, nu s-a ignorat campaniile (poate chiar ai facut voluntariat!) si aerul de anticipare a acestei decizii majore. Si de data aceasta, generatia Z ar putea juca un rol important in decizia viitorului presedinte al SUA si a altor lideri politici, deoarece aproximativ 10% dintre alegatorii eligibili din acest an s-au nascut in 1997 sau mai tarziu.

Votul va ofera puterea de a va face auzita vocea cu privire la problemele care sunt importante pentru dvs., fie ca ar fi mediul, scolarizarea, asistenta medicala sau cu totul altceva. Cititi mai departe pentru a afla cum va puteti pregati pentru alegeri.

1. Cunoasteti buletinul de vot

Desi o mare parte din atentie se concentreaza asupra alegerilor prezidentiale, probabil ca nu este singurul concurs care va fi pe buletinul de vot. In functie de locul in care locuiti, este posibil sa votati si pentru membrii consiliului educational, avocatii generali, reprezentantii statului si senatorii, doar pentru a numi cateva exemple. Uneori exista si intrebari despre initiative pentru care poti vota da sau nu. Aceste chestiuni sunt la fel de importante ca si votul pentru presedinte, deoarece deciziile vor avea impact la nivel local si va pot afecta direct viata de zi cu zi. Asa ca nu doriti sa asteptati pana cand va aflati intr-o cabina de vot pentru a va face cercetarile! Inainte de ziua alegerilor, vizitati Balotpedia sau site-ul web al judetului dvs. pentru a vedea un model de buletin de vot. Bonus: Acest lucru va va ajuta, de asemenea, sa va familiarizati cu cum arata buletinul de vot, astfel incat sa stiti cum sa il completati corect cand va veni momentul.

2. Fii informat

Sigur, vezi titlurile si tweet-urile, dar esti cu adevarat atent la cine candideaza pentru o functie? Nu crede doar ceea ce citesti pe retelele sociale. Majoritatea candidatilor au informatii pe site-ul lor despre platformele lor, de la economie la imigratie pana la pandemia de coronavirus. Acesta este un loc excelent pentru a incepe, astfel incat sa puteti vedea cum va aliniati cu fiecare persoana care candideaza pentru o functie si sa va formati propriile opinii. De asemenea, poate doriti sa comparati cateva surse de stiri de incredere pentru cele mai recente detalii.

3. Aveti un plan

Ca orice altceva despre 2020, aceste alegeri vor fi diferite – si din aceasta cauza, este si mai important sa aveti un plan de vot. In primul rand, verificati pentru a va asigura ca sunteti inregistrat pentru a vota. O resursa precum HeadCount poate verifica daca sunteti un alegator inregistrat (sau va poate ajuta sa va inregistrati daca nu sunteti) si va poate spune locatia sectiei dvs. de votare.

Odata ce va confirmati inregistrarea alegatorilor, cercetati modul in care statul dumneavoastra gestioneaza alegerile din acest an. In timp ce ziua alegerilor este marti, 3 noiembrie, unele state au vot anticipat sau voteaza prin corespondenta. Votarea anticipata inseamna ca mergeti la un sediu de votare inainte de ziua alegerilor pentru a vota in persoana. Aceasta este o optiune buna daca va ingrijoreaza cozile lungi sau daca nu puteti pleca de la scoala sau de la serviciu in ziua alegerilor. Verificati site-ul web al judetului dvs. pentru a vedea daca aceasta este o optiune.

Votul prin corespondenta ar putea fi o alta optiune de vot pentru dvs. Anumite state va cer sa solicitati un buletin de vot prin corespondenta, in timp ce alte state va vor trimite automat unul prin posta. Daca vrei sa mergi pe aceasta cale si nu ai inca buletinul de vot, contacteaza consiliul electoral al judetului tau. Odata ce aveti buletinul de vot prin posta, este foarte important sa urmati instructiunile, altfel votul dvs. ar putea fi redus. Asta inseamna sa folositi pixul de culoare potrivit pentru a va exprima alegerile, sa va semnati semnatura in locurile potrivite si sa sigilati cu atentie fiecare plic. Odata ce l-ati semnat si sigilat, pastrati-l in Mini Geanta Weekender, astfel incat sa fie in siguranta pe cale de a o livra. Aveti cateva optiuni sigure: predati-l intr-o cutie postala sau la oficiul postal in avans, livrati-l manual municipalitatii dvs. sau dati-l unui lucrator electoral in ziua alegerilor. Dupa ce l-ati trimis, s-ar putea chiar sa va puteti urmari buletinul de vot online. 

Desigur, exista si cea mai cunoscuta optiune de vot: votul personal in ziua alegerilor. Inainte de a va parasi casa, asigurati-va ca stiti locatia corecta pentru a vota. Uneori votul dureaza doar cateva minute, in timp ce alteori sunt cozi lungi. Fii pregatit purtand pantofi confortabili si tinand o gustare in rucsacul tau Fifth Avenue, in caz ca ar fi acesta din urma.

Un ultim lucru de retinut: in unele state, este ilegal sa-ti faci un selfie cu buletinul de vot, asa ca daca nu esti sigur de legi, nu faci nicio fotografie. Fiecare stat are propriul set de reguli pentru vot, asa ca verificati intotdeauna site-ul web al statului sau al judetului dvs. pentru a va ajuta sa creati un plan de vot de succes.