Pe 25 iunie 2015, Facebook anunţa o nouă funcţionalitate pentru anunţurile sponsorizate din reţea – Lead Ads– pe care le-au testat, ca de obicei, cu un număr limitat de utilizatori. Pentru că rezultatele au fost bune, azi au anunţat că funcţionalitatea e disponibilă tuturor, aşa că iată despre ce e vorba.

Lead e un termen care vine din vânzări şi se referă la datele de contact ale unui utilizator interesat de produsele şi serviciile tale. Lead Ads, în cadrul Facebook, se referă la anunţuri sponsorizate care au ataşat un formular de colectare a datelor şi momentan sunt disponibile doar pe mobil, unde se presupune că procesul de înscriere, de orice fel, ar trebui să fie cât mai simplu. Imaginea de mai jos arată exact cum se întâmplă:

Cum se face (tutorial intermediar)

1. Lead Ads sunt disponibile momentan doar din Power Editor (care funcţionează doar cu Google Chrome), deci intraţi în Ads Manager şi accesaţi Power Editor din meniul de sus.

2. Apăsaţi butonul Create Campaign, iar în fereastra următoare alegeţi Auction la tipul de buying şi apoi noul obiectiv – Lead generation – ca în imaginea de mai jos.

3. În cadrul acestei campanii faceţi un nou Ad Set, unde alegeţi pagina de Facebook, bugetul zilnic, audienţa, plasamentul (momentan doar Mobile News Feed e disponibil, dar puteţi alege între Android, iOS sau toate) şi tipul de optimizare a costului per lead (CPL).

4. În cadrul acestui Ad Set faceţi un nou Ad, unde completaţi textele anunţului, alegeţi o imagine, alegeţi textul de pe butonul CTA (Apply Now, Download, Get Quote, Learn More, Sign Up, Subscribe).

Tot aici aveţi şi butonul Create New Form, procesul fiind unul foarte intuitiv (vezi cele trei imagini de mai jos). Menţiunea importantă aici e că, fiind vorba de manevrarea unor date cu caracter personal, aveţi nevoie de o pagină dedicată, pe site, în care explicaţi politica de confidenţialitate a companiei.

5. Când e totul gata apăsaţi butonul Upload Changes, alegeţi campania de lead generation, aşteptaţi 15 minute să vă aprobe Facebook imaginile şi textele şi în 15 minute ar trebui să aveţi anunţul funcţional pe News Feed (mobile).

6. Pentru a descărca datele de contact obţinute într-o astfel de campanie, mergeţi în pagina de Facebook ataşată campaniei, accesaţi meniul Publishing Tools, apoi Forms Library din stânga. Găsiţi acolo fişierele .csv şi toate detaliile.

lead ads - rezultate

Nu uita că în curând organizăm un nou curs de marketing şi comunicare în social media, unde discutăm pe larg despre Lead Ads, dar şi despre celelalte funcţionalităti noi apărute pe Facebook. Avem 3 zile la dispoziţie să povestim, iar locurile se ocupă rapid.

Succes!