Orice gamer trebuie să știe ce tip de stocare este potrivit pentru jocuri. Cele două variante principale sunt unitățile Hard Disk (HDD) și unitățile Solid-State Drive (SSD). Fiecare are un set de avantaje și dezavantaje proprii de care este bine să ții cont. Atunci când configurezi sau alegi un laptop pentru gaming nu uita de criteriul esențial al unității de stocare:

HDD

HDD reprezintă varianta tradițională de stocare a datelor. Din punct de vedere al prețurilor, este cea mai accesibilă. În ceea ce privește capacitatea de stocare, un  laptop de gaming performant poate depăși 1 TB. Tot la capitolul avantaje putem aminti fiabilitatea: datele scrise pe un HDD sunt mai greu de pierdut din cauza șocurilor fizice.

Cu toate acestea, HDD-urile sunt destul de lente și pot produce vibrații și zgomote în timpul rulării. Așadar, un minus la capitolul confort.

SSD

SSD-urile reprezintă cea mai nouă formă de stocare și se bucură de o popularitate crescută. Cel mai mare avantaj pe care îl oferă este viteza în utilizare. Această caracteristică le transformă în varianta ideală pentru jocuri deoarece pot transfera rapid datele jocului pe laptop sau computer.

Dacă trebuie să amintim o serie de minusuri, acestea ar fi capacitatea de stocare mai mică decât varianta clasică HDD și costul de achiziție mai mare.

Varianta ideală: Dual drive suport

Din fericire există o soluție care te ajută să beneficiezi de toate avantajele celor două variante de stocare în același timp. Dacă HDD reprezintă mușchii, iar SSD creierul, într-o configurație dual drive suport le poți avea pe amândouă.

Odată cu introducerea suportului dual drive, experiența de joc a trecut la un nivel superior. Această variantă de stocare dublă permite înmagazinarea jocurilor și a fișierelor în două unități simultan. Soluția îți oferă o rulare mai rapidă, mai fluidă și mai fiabilă, într-un cuvânt un nivel crescut de performanță.

Cum funcționează HDD + SSD pentru jocuri

Conceptul este relativ simplu. În esență, poți folosi două unități de stocare în tandem. Acestea pot fi 2 x HDD, 2 x SSD și varianta recomandată de specialiști: HDD + SSD. Cu o astfel de configurație poți obține ce este mai bun din ambele unități. HDD-ul vine cu o capacitate de stocare aproape nelimitată și costuri mici, în timp ce SSD adaugă performanță rapidă și timp de încărcare scăzut.

Poți folosi un HDD pentru stocarea pe termen lung a jocurilor și a altor fișiere, iar SSD-ul pentru fișierele cu utilizare frecventă. Asta înseamnă că atunci când vrei să rulezi un joc fișierele vor fi încărcate de pe SSD, cu răspuns aproape instant.

Pentru configurarea celor două unități de stocare va trebui să alegi tipul potrivit de conexiune: SATA sau M.2. Partea cea mai bună este că poți alege un sistem cu dual drive suport HDD/SSD în care un slot să rămână liber pentru un viitor upgrade. Astfel, atunci când vei dori să aduci îmbunătățiri calculatorului pentru gaming, tot ce ai de făcut din punct de vedere al unității de stocare este să umpli opțiunea liberă.

Ce să alegi?

Alegerea unității de stocare potrivită pentru laptopul tău de gaming depinde de opțiunile tale personale. Ține cont de jocurile preferate și de maniera în care joci. Dacă folosești laptopul pentru multitasking, streaming sau alte activități solicitante, vei avea nevoie de combinația dintre ce oferă mai bun HDD-ul și SSD-ul.

Pentru performanță și fiabilitate vei avea nevoie de SSD. Varianta mai economică și cu o capacitate extraordinară de stocare o oferă clasicul HDD. Este important să cântărești ambele opțiuni și să alegi varianta care te avantajează cel mai mult.