Iti este cunoscuta durerea aceea brusca injunghiata in frunte atunci cand bei rapid o bautura rece sau mananci o inghetata, sau orice altceva tinut la rece? Se numea „inghetarea creierului”, sau ”creier inghetat”, datorita senzatiei resimtite in urma consumului.

Probabil ne este greu sa credem ca ceva la fel de gustos precum inghetata sau bautura ta rece preferata ar putea fi o substanta care provoaca durere, dar savurand acele prime linguri de bautura congelata sau inghetata prea repede ar putea duce la o durere brusca intepatoare in fruntea ta, cunoscuta sub numele de „inghetarea creierului”.

Durerea inghetata a creierului poate incepe in cateva secunde de la expunerea la temperaturi scazute, iar intensitatea durerii creste foarte repede, in doar cateva secunde.

De ce se intampla?

Inghetarea creierului, numita si „durere de cap inghetata”, este cunoscuta in termeni medicali ca „durere de cap cu stimul rece”. Este un fenomen comun care afecteaza oameni de toate varstele, dar medicii nu sunt foarte siguri de ce se intampla.

Pentru acest tip de cefalee, declansatorul principal este orice tip de expunere la o temperatura semnificativ scazuta; adica nu este cauzata doar de un declansator intern, cum ar fi consumul de inghetata prea repede; Poate fi cauzata si de cauze externe, cum ar fi iesirea fara palarie intr-o zi rece sau scufundarea intr-un lac sau o piscina foarte rece.

Inghetarea creierului poate incepe atunci cand o substanta foarte rece (mancare sau aer, de exemplu) loveste cerul gurii sau partea din spate a gatului si stimuleaza vasele de sange si nervii din aceste zone sensibile la temperatura.

Un mic studiu prezentat in 2012 a constatat ca cresterea brusca a fluxului sanguin si cresterea rezultata a dimensiunii arterei cerebrale anterioare, un vas de sange situat in centrul creierului in spatele ochilor, poate fi responsabila pentru durerea inghetata a creierului.

Studiul a constatat ca, atunci cand inghetarea creierului pacientilor s-a incheiat, artera s-a restrans si a redus fluxul de sange, ceea ce probabil a cauzat durerea sa dispara. Cercetatorii au spus ca banuiesc ca presiunea crescuta in interiorul craniului, cauzata de fluxul sanguin crescut la cap, cauzeaza durerea.

O alta posibila explicatie pentru inghetarea creierului este ca o senzatie de frig activeaza un nerv important din cap si fata, cunoscut sub numele de nervul trigemen. Odata ce nervul trigemen este activat, vasele de sange din interiorul capului se strang momentan si apoi se dilata sau se largeste rapid, provocand o senzatie brusca de durere.

Cand stimulul rece este indepartat, vasele de sange revin la dimensiunea lor normala si durerea tinde sa dispara. In ciuda numelui sau captivant, „inghetarea creierului” nu provoaca daune permanente si nu pune viata in pericol.

Care sunt simptomele?

Potrivit unui articol publicat in The British Medical Journal , debutul durerilor de cap are loc in 30-60 de secunde de la expunerea la frig. Exista o durere intensa si injunghiatoare in frunte si tample, dar este o durere care dispare in cateva secunde -sau cateva minute- dupa ce apare.

Aceasta durere este cea mai intensa in frunte, dar se poate raspandi la tample si partea din spate a capului. Unii oameni simt o durere intepatoare sau dureroasa, iar altii o pot percepe ca pe o durere pulsanta sau pulsanta. Persoanele cu migrene sunt cele mai predispuse la inghetarea creierului si aceasta durere pulsanta asociata.

Cum il putem preveni?

Nu este nevoie sa o tratezi, dar daca esti predispus la aceasta durere de cap inofensiva, cel mai bun mod de a o preveni este sa incetinesti ritmul cu care consumi alimente si bauturi reci sau congelate si tine substantele mai reci departe de palatul superior.