Un articol scurt şi la obiect, ca să nu vă pierd timpul. Înainte de Facebook, singurul mod prin care puteai să contactezi o companie era prin email. După apariţia Facebook companiile au văzut că oamenii îşi petrec tot mai mult timp conectaţi în reţea şi şi-au făcut pagini de Facebook. De ce? Păi, teoretic, pentru a-i lăsa pe utilizatori să îşi spună părerea despre produsele şi serviciile lor într-un mediu pe care deja îl cunosc. E mai simplu aşa, e mai eficient. Pe lângă asta, companiile au zis că nu ar strica şi nişte promovare în contextul ăsta, că aşa funcţionează afacerile.

Nu ştiu ce s-a întâmplat între timp, dar primul obiectiv şi cel mai important, din punctul meu de vedere, s-a pierdut pe drum. Citesc tot felul de articole şi ascult tot felul de prezentări în care mi se spune că DOAR 1% dintre fanii Starbucks interacţionează cu compania pe pagina de Facebook şi că asta înseamnă că Facebook nu funcţionează.

Ştie cineva câte mesaje private primeşte Starbucks pe pagina de Facebook şi cum le influenţează asta activitatea comercială? Îşi poate imagina cineva câţi oameni, din cei 34 de milioane de fani, trimit mesaje private către Starbucks în fiecare zi? Vă zic eu, NU! Dacă ar fi să-mi dau cu părerea, având în vedere că pe pagini cu maxim 100.000 de fani se primesc, în medie, două mesaje private pe zi, aş zice că Starbucks primeşte câteva sute. Hai să zicem că sunt 50 pe zi, 1500 de mesaje pe lună. O fi bine?

S-a uitat cineva, măcar de curiozitate, la câte click-uri primeşte NATURAL un link publicat pe pagina de Facebook a Starbucks? Uite şi statisticile pe linkul respectiv. Reţineţi, este un mesaj în care nu s-a investit niciun fel de buget. Tot ce a făcut Starbucks a fost să investească în comunitate pe Facebook, ca să beneficieze apoi de rezultate mari cu investiţii 0.

Ce facem noi? Ne batem în câte like-uri se dau pe mesaje. Ne uităm la o rată de engagement pe care nu o înţelegem, o băgăm într-un context de advertising tradiţional şi avem impresia că ştim să construim comunităţi. Facebook nu se măsoară în ciferele publice. Cum spuneam şi în articolul lui Alex, faptul că ai 10 Like-uri sau 10.000 de Like-uri pe UN SINGUR mesaj de pe pagina de Facebook nu înseamnă absolut nimic.

E frumos să ai milioane de fani pe Facebook? Cu siguranţă! E PR bun pentru companie şi dă bine în rapoarte. E corect să te raportezi doar la asta când vorbeşti despre comunităţi în Social Media? În niciun caz! Numărul de like-uri şi rata de engagement reprezintă poate 5% din indicatorii de performanţă de pe pagina de Facebook. Pe restul îi ştie doar compania, deci hai să nu mai tragem concluzii pripite.