SpaceX-ul lui Elon Musk a lansat si apoi a aterizat cel mai recent prototip al rachetei sale Starship miercuri, in cel de-al cincilea zbor de testare la mare altitudine al sistemului. Racheta prototip Starship Serial Number 15 sau SN15 a zburat pana la 10 kilometri sau aproximativ 33.000 de picioare.

,,Aterizarea navei nominale!” Musk a postat pe Twitter dupa aterizare. Nominal este un termen din industria spatiala folosit pentru a se referi la momentul in care lucrurile merg conform planului.

SN15 a marcat primul prototip Starship care nu a fost distrus dupa un zbor de testare la mare altitudine. In timp ce un mic incendiu a izbucnit la baza rachetei dupa aterizare, focul a aparut continut cateva minute mai tarziu. Compania dezvolta Starship pentru a lansa marfa si oameni in misiuni pe Luna si Marte.

La inceputul acestei luni, NASA a acordat SpaceX un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru a construi o varianta lunara a navei stelare pentru a transporta astronautii la suprafata lunii pentru misiunile agentiei Artemis. Cu toate acestea, in timp ce compania lui Musk continua sa avanseze cu dezvoltarea Starship, NASA a suspendat activitatea SpaceX la programul HLS dupa ce Blue Origin si filiala lui Leidos a lui Jeff Bezos, Dynetics, au depus fiecare protest impotriva adjudecarii contractului NASA.

Zborul SN15 a fost similar cu cele efectuate de SpaceX in ultimele sase luni, cu zborurile de testare ale prototipurilor SN8, SN9, SN10 si SN11. In timp ce fiecare dintre rachetele anterioare a lansat cu succes si a realizat multiple obiective de dezvoltare, toate cele patru prototipuri au fost distruse exploziv – SN8 si SN9 la impact in timpul incercarilor de aterizare, SN10 la cateva minute dupa aterizare si SN11 cu cateva momente inainte de incercarea de aterizare.

Prototipurile Starship au o inaltime de aproximativ 150 de picioare sau aproximativ o dimensiune a unei cladiri de 15 etaje si fiecare este alimentat de trei motoare cu rachete Raptor.

Construit din otel inoxidabil, reprezinta versiunea timpurie a  rachetei pe care Musk a dezvaluit-o in 2019.

SpaceX a mentionat intr-o declaratie pe site-ul sau ca SN15 prezinta ,,imbunatatiri ale vehiculelor intre structuri, avionica si software” comparativ cu prototipurile Starship anterioare.

,,Mai exact, o noua suita de avionica imbunatatita, o arhitectura de propulsor actualizata in fusta din spate si un nou design si configuratie a motorului Raptor”, a spus SpaceX.

Administratia Federala a Aviatiei, care are un inspector la facilitatile SpaceX pentru a observa zborurile de testare, a efectuat o ancheta de ,,accident” a zborului SN11.

Saptamana trecuta FAA a anuntat autorizarea urmatoarelor trei lansari ale Starship – SN15, SN16 si SN16 – spunand ca va ,,verifica daca SpaceX a implementat actiuni corective care decurg din ancheta SN11 asupra accidentului”.

FAA a autorizat lansari multiple simultan ,,deoarece SpaceX face putine modificari la vehiculul de lansare si s-a bazat pe metodologia aprobata de FAA pentru a calcula riscul pentru public”.