Regizorii de film sunt eroii necunoscuti ai cinematografiei. Ei sunt cei care dau viata povestilor pe ecran si joaca un rol vital in modelarea peisajului nostru cultural. Ei sunt responsabili pentru totul, de la poveste si personaje pana la cinematografie si editare. Marii regizori au capacitatea de a ne transporta in alte lumi si de a spune povesti care raman cu noi mult dupa ce s-au difuzat creditele.

Acesti realizatori vizionari au lasat o urma de nesters pe ecranul de argint. In acest articol, evidentiem 40 dintre cei mai emblematici si influenti regizori de film din toate timpurile. Acesti regizori ne-au modelat perceptiile, ne-au provocat emotiile si au transformat modul in care traim magia filmelor. Cititi mai multe in timp ce ne aprofundam in mostenirile lor extraordinare si impactul de durata al artei lor asupra lumii filmului.

1. Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock a fost un regizor, scenarist, producator si editor englez. Este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria cinematografiei. Intr-o cariera de sase decenii, a regizat peste 50 de lungmetraje, dintre care multe sunt inca vizionate si studiate pe scara larga astazi. 

Cunoscut ca maestru al suspansului, Hitchcock a devenit la fel de cunoscut ca oricare dintre actorii sai datorita numeroaselor sale interviuri, rolurilor sale cameo in majoritatea filmelor sale si gazduirii si productiei antologia de televiziune Alfred Hitchcock Presents (1955–65). Filmele sale au strans 46 de nominalizari la premiile Oscar, inclusiv sase victorii. Primul sau film de succes, The Lodger: A Story of the London Fog (1927) , a contribuit la modelarea genului thriller.

2. Steven Spielberg

Steven Spielberg este un regizor, producator si scenarist american de film. Figura majora a erei Noului Hollywood si pionier al blockbuster-ului modern, este cel mai de succes regizor comercial din istorie. El este beneficiarul multor premii in industria filmului. Spielberg a co-fondat Amblin Entertainment si DreamWorks si a lucrat ca producator pentru multe filme si seriale de televiziune de succes. Sapte dintre filmele sale au fost introduse in Registrul National de Film de catre Biblioteca Congresului ca fiind semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic.

In 1993, Spielberg a regizat succese succesive consecutive cu thrillerul stiintifico-fantastic Jurassic Park , filmul cu cele mai mari incasari vreodata la acea vreme, si drama Holocaustului Lista Schindler , care a fost adesea catalogata drept unul dintre cele mai mari filme realizate vreodata. . A castigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru acesta din urma si epicul din 1998 al celui de-al Doilea Razboi Mondial Saving Private Ryan . Cateva dintre lucrarile lui Spielberg sunt considerate printre cele mai mari filme din istorie, iar unele sunt printre cele mai mari incasari vreodata.

3. Martin Scorsese

Martin Scorsese este un regizor, producator, scenarist si actor american si italian. Scorsese a aparut ca una dintre figurile majore ale erei Noului Hollywood. Debutul sau regizoral, Who’s That Knocking at My Door (1967) , a fost acceptat la Festivalul de Film de la Chicago. In deceniile 1970 si 1980, filmele lui Scorsese, mult influentate de trecutul italo-american si de educatia sa in New York City, se concentreaza pe barbati cu pozitii macho si exploreaza crimele, machismul, nihilismul si conceptele catolice de vinovatie si mantuire. Stilurile sale marca includ utilizarea pe scara larga a cadrelor cu incetinitorul si inghetarea cadrelor, reprezentari grafice ale violentei extreme si utilizarea liberala a blasfemiei. Filmul sau criminal din 1973, Mean Streets, a fost un model pentru stilul sau de filmare. Cititi mai multe despre cele mai faimoase documentare despre mafie de urmarit. 

Pe langa film, Scorsese a regizat episoade pentru unele seriale de televiziune, inclusiv serialele HBO Boardwalk Empire (2011–2015) si Vinyl (2016) , precum si documentarul HBO Public Speaking (2010) si seria de documente Netflix. Pretend It’s a City (2021). Avocat pentru conservarea si restaurarea filmelor, el a fondat trei organizatii nonprofit: The Film Foundation in 1990, World Cinema Foundation in 2007 si African Film Heritage Project in 2017.

4. Quentin Tarantino

Quentin Tarantino este un regizor de film, scenarist, producator, actor si autor american. Filmele sale sunt caracterizate de violenta stilizata, dialog extins, care include o utilizare omniprezenta a blasfemiei si trimiteri la cultura populara.

Tarantino si-a inceput cariera ca regizor independent odata cu lansarea filmului criminal Reservoir Dogs in 1992. Al doilea film al sau, Pulp Fiction (1994) , un thriller politist de comedie neagra, a fost un succes major cu critici si publicul castigand numeroase premii. Al treilea film al lui Tarantino, Jackie Brown (1997) , a adus un omagiu filmelor de blaxploitation. In timpul carierei lui Tarantino, filmele sale au castigat un cult, precum si succes critic si comercial, el fiind considerat cel mai influent regizor al generatiei sale. 

5. Stanley Kubrick

Stanley Kubrick a fost un regizor, producator, scenarist si fotograf american de film. Considerat pe scara larga unul dintre cei mai mari realizatori ai tuturor timpurilor, filmele sale, aproape toate fiind adaptari de romane sau povestiri scurte, acopera mai multe genuri si sunt cunoscute pentru atentia lor intensa la detalii, cinematografia inovatoare, decorul extins si umorul negru. .

Dupa ce a lucrat ca fotograf pentru revista Look la sfarsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950, a inceput sa faca scurtmetraje cu bugete reduse si a realizat primul sau film important la Hollywood, The Killing , pentru United Artists in 1956. Acesta a fost urmat de doua colaborari cu Kirk Douglas: filmul anti-razboi Paths of Glory (1957) si epopeea istorica Spartacus (1960) . In timp ce multe dintre filmele lui Kubrick au fost controversate si au primit initial recenzii mixte dupa lansare, in special brutalul A Clockwork Orange (1971). Ultimul sau film, drama erotica Eyes Wide Shut , a fost finalizat cu putin timp inainte de moartea sa, in 1999, la varsta de 70 de ani.

6. Akira Kurosawa

Akira Kurosawa a fost un regizor si pictor japonez care a regizat 30 de filme intr-o cariera de peste cinci decenii. Este considerat unul dintre cei mai mari si mai influenti regizori din istoria cinematografiei. Kurosawa a afisat un stil indraznet, dinamic, puternic influentat de cinematograful occidental, dar distinct de acesta; a fost implicat in toate aspectele productiei de film.

Kurosawa a intrat in industria filmului japoneza in 1936, dupa o scurta perioada ca pictor. Dupa ani in care a lucrat la numeroase filme ca asistent regizor si scenarist, si-a facut debutul ca regizor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cu popularul film de actiune Sanshiro Sugata (1943) . Dupa razboi, aclamatul Drunken Angel (1948) , in care Kurosawa l-a repartizat pe atunci putin cunoscut actor Toshiro Mifune intr-un rol principal, a cimentat reputatia regizorului de unul dintre cei mai importanti tineri cineasti din Japonia. 

7. Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola este un regizor, producator si scenarist american de film. Este considerat una dintre figurile majore ale miscarii cinematografice din New Hollywood din anii 1960 si 1970. Reputatia lui Coppola ca regizor a fost cimentata odata cu lansarea Nasului (1972) , care a revolutionat genul de film de gangster, primind o puternica receptie comerciala si critica. Nasul a castigat trei premii Oscar. filmul i-a adus lui Coppola inca doua premii Oscar, pentru cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun regizor, facandu-l al doilea regizor, dupa Billy Wilder, care a castigat aceste trei premii pentru acelasi film.

Urmatorul sau film, epicul de razboi Apocalypse Now (1979) , care a avut o productie notoriu de lunga si obositoare, a fost apreciat pe scara larga pentru ca a descris in mod viu razboiul din Vietnam. Alte filme notabile pe care Coppola le-a lansat de la inceputul anilor 1980 includ dramele The Outsiders si Rumble Fish (ambele 1983), The Cotton Club (1984), Peggy Sue Got Married (1986), The Godfather Part III (1990), Bram Stoker’s Dracula (1992) si The Rainmaker (1997).

8. Woody Allen

Woody Allen este un regizor, actor si comedian american a carui cariera se intinde pe mai bine de sase decenii. Allen si-a inceput cariera scriind materiale pentru televiziune in anii 1950. Dupa ce a scris, a regizat si a jucat intr-un sir de comedii slapstick, precum Take the Money and Run (1969), Bananas (1971), Sleeper (1973) si Love and Death (1975), el a regizat cel mai de succes film al sau, Annie Hall (1977) , o comedie romantica cu Allen si colaboratorul sau frecvent Diane Keaton. Filmul a castigat patru premii Oscar.

Allen a continuat sa obtina aprecieri, realizand un film aproape in fiecare an si este adesea identificat ca parte a valului de cineasti de autor din Noul Hollywood a caror activitate a fost influentata de cinematografia de arta europeana. Printre filmele sale se numara Interiors (1978), Stardust Memories (1980), Zelig (1983), Broadway Danny Rose (1984), The Purple Rose of Cairo (1985), Radio Days (1987), Husbands and Wives (1992), Bullets Over Broadway (1994), Deconstructing Harry (1997), Match Point (2005) , Vicky Cristina Barcelona (2008), Midnight in Paris (2011) si Blue Jasmine (2013) .

9. Ingmar Bergman

Ingmar Bergman a fost un regizor suedez si regizor de teatru. Considerat pe scara larga unul dintre cei mai mari si mai influenti scenaristi si regizori de film ai tuturor timpurilor, filmele sale au fost descrise ca meditatii profund personale asupra nenumaratelor lupte cu care se confrunta psihicul si sufletul. Majoritatea filmelor sale au avut loc in Suedia.

Unele dintre cele mai apreciate lucrari ale sale includ The Seventh Seal (1957), Wild Strawberries (1957), Persona (1966) si Fanny and Alexander (1982) ; aceste patru filme au fost incluse in editia din 2012 a Sight & Sound’s Greatest Films of All Time. Bergman a fost, de asemenea, clasat pe locul 8 pe lista din 2002 a revistei, cei mai mari regizori din toate timpurile. Bergman a regizat peste 60 de filme si documentare, dintre care majoritatea a scris si el, atat pentru lansari in cinema, cat si pentru proiectii de televiziune. 

10. Billy Wilder

Billy Wilder a fost un regizor de film de origine austriaca. Cariera sa la Hollywood a durat cinci decenii si este considerat unul dintre cei mai straluciti si mai versatili realizatori ai cinematografiei clasice de la Hollywood. Wilder si-a stabilit reputatia de regizor si a primit prima sa nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor cu filmul noir Double Indemnity (1944) , bazat pe romanul lui James M Cain cu un scenariu de Wilder si Raymond Chandler. Wilder a castigat Premiile Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu pentru The Lost Weekend (1945) , care a castigat si Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

In anii 1950, Wilder a regizat si co-scris o serie de filme apreciate de critici, inclusiv drama de la Hollywood Sunset Boulevard (1950) , pentru care a castigat al doilea scenariu al Oscarului; Ace in the Hole (1951) , Stalag 17 (1953) si Sabrina (1954) . Wilder a regizat si co-scris trei filme in 1957: The Spirit of St. Louis, Love in the Afternoon si Witness for the Prosecution. In aceasta perioada, Wilder a regizat-o si pe Marilyn Monroe in doua filme, The Seven Year Itch (1955) si Some Like It Hot (1959) . Alte filme notabile regizate de Wilder includ One, Two, Three (1961), Irma la Douce (1963), Kiss Me, Stupid (1964), The Fortune Cookie (1966) si Avanti! (1972) .

11. Orson Welles

Orson Welles a fost un actor, regizor, scenarist si producator american, care este amintit pentru munca sa inovatoare in film, radio si teatru. Este considerat a fi printre cei mai mari si mai influenti regizori ai tuturor timpurilor. Stilul sau regizoral distinctiv a prezentat forme narative stratificate si neliniare, iluminare dramatica, unghiuri neobisnuite ale camerei, tehnici de sunet imprumutate de la radio, fotografii cu focalizare profunda si fotografii lungi. 

Primul sau film a fost Citizen Kane (1941) , pe care l-a co-scris, produs, regizat si jucat in rolul personajului principal, Charles Foster Kane. A fost clasat in mod constant drept unul dintre cele mai grozave filme realizate vreodata. A regizat alte douasprezece lungmetraje, dintre care cele mai apreciate includ The Magnificent Ambersons (1942), The Stranger (1946), The Lady from Shanghai (1947), Touch of Evil (1958), The Trial (1962), Chimes at Midnight ( 1966) si F for Fake (1973) . Welles a jucat si in filme precum Jane Eyre (1943), The Third Man (1949) si A Man for All Seasons (1966) .

12. Federico Fellini

Federico Fellini a fost un regizor italian. Este cunoscut pentru stilul sau distinctiv, care imbina fantezia si imaginile baroc cu pamantesc. Este recunoscut drept unul dintre cei mai mari si mai influenti regizori ai tuturor timpurilor. Fellini a fost nominalizat la 16 premii Oscar de-a lungul carierei sale, castigand un total de patru la categoria Cel mai bun film strain, cel mai mult pentru orice regizor din istoria premiului.

Cele mai cunoscute filme ale lui Fellini includ I vitelloni (1953), La Strada (1954), Nights of Cabiria (1957), La Dolce Vita (1960), 8½ (1963), Juliet of the Spirits (1965), Fellini Satyricon (1969) , Roma (1972), Amarcord (1973) si Casanova lui Fellini (1976)

13. David Fincher

David Fincher este un regizor american. Filmele sale, dintre care majoritatea sunt thrillere psihologice, au incasat in mod colectiv peste 2,1 miliarde de dolari in intreaga lume si au primit 40 de nominalizari la premiile Oscar. Fincher a devenit interesat de cinema la varsta de opt ani. In 1986, la varsta de 24 de ani, a co-fondat compania de productie Propaganda Films.

Si-a facut debutul regizoral de lungmetraj cu Alien 3 (1992) si a castigat aprecieri cu Seven (1995), The Game (1997), Fight Club (1999), Panic Room (2002) si Zodiac (2007) . Fincher a primit nominalizari pentru cel mai bun regizor la Premiile Academiei pentru The Curious Case of Benjamin Button (2008), The Social Network (2010) si Mank (2020) . De asemenea, a regizat The Girl with the Dragon Tattoo (2011) si Gone Girl (2014). In domeniul televiziunii, munca lui Fincher include sa lucreze ca producator executiv si regizor pentru serialul Netflix House of Cards (2013–2018) si Mindhunter (2017–2019) , castigand premiul Primetime Emmy pentru regie remarcabila pentru un serial drama episod pilot din House of Cards.   Iata o lista cu mai multe dintre cele mai grozave filme drame facute vreodata. 

14. Christopher Nolan

Christopher Nolan este un regizor britanic si american. Cunoscut pentru succesele sale de la Hollywood cu o povestire complexa, Nolan este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film al secolului XXI. Filmele sale au incasat 5 miliarde de dolari in intreaga lume. Dupa ce a studiat literatura engleza la University College London, a realizat mai multe scurtmetraje inainte de debutul sau in lungmetraj cu Following (1998) . Nolan a castigat recunoastere internationala cu cel de-al doilea film al sau, Memento (2000), pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. 

A trecut de la regia independenta la cea de studio cu Insomnia (2002) si a obtinut un nou succes critic si comercial cu trilogia The Dark Knight (2005–2012) , The Prestige (2006) si Inception (2010) ; ultima dintre acestea i-a adus lui Nolan doua nominalizari la Oscar pentru cel mai bun film si cel mai bun scenariu original. Acesta a fost urmat de Interstellar (2014), Dunkirk (2017), Tenet (2020) si Oppenheimer (2023) . Pentru Dunkirk, el a castigat doua nominalizari la premiile Oscar, inclusiv prima pentru cel mai bun regizor.

15. Pedro Almodovar

Pedro Almodovar este un regizor si scenarist spaniol. Filmele sale sunt marcate de melodrama, umor ireverent, culori indraznete, decor lucios, citate din cultura populara si naratiuni complexe. Dorinta, problemele LGBT, pasiunea, familia si identitatea sunt printre cele mai raspandite subiecte ale lui Almodovar in filmele sale. Aclamat ca unul dintre cei mai de succes regizori spanioli la nivel international, Almodovar si filmele sale au castigat interes in intreaga lume si au dezvoltat un cult.

In 1986, si-a infiintat propria companie de productie de film, El Deseo. Filmul sau revolutionar a fost Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988) , care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. El a regizat Tie Me Up! Leaga-ma! (1989), High Heels (1991) si Live Flesh (1997) . Urmatoarele doua filme ale lui Almodovar, All About My Mother (1999) si Talk to Her (2002) , i-au adus un premiu Oscar pentru cel mai bun lungmetraj international si, respectiv, pentru cel mai bun scenariu original. De asemenea, este cunoscut pentru regia mai multor scurtmetraje, inclusiv The Human Voice (2020) si Strange Way of Life (2023)

16. Ridley Scott

Ridley Scott este un regizor britanic. El este cel mai bine cunoscut pentru regia de filme din genurile science fiction, crime si drama istorica. Opera sa este cunoscuta pentru stilul sau vizual atmosferic si foarte concentrat. Si-a facut debutul ca regizor de film cu The Duellists (1977) si a castigat o recunoastere mai larga cu urmatorul sau film, Alien (1979) . In 1982 a regizat Blade Runner, pe care Scott il numeste cel mai complet si personal film al sau. 

Cateva dintre filmele sale sunt cunoscute si pentru personajele feminine puternice, precum Alien, Thelma & Louise (1991), GI Jane (1997) si The Martian. Scott a fost nominalizat la trei premii Oscar pentru regie, pe care le-a primit pentru Thelma & Louise, Gladiator si Black Hawk Down . Gladiator a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film si a primit o nominalizare la aceeasi categorie pentru The Martian. In 1995, atat Scott, cat si fratele sau Tony au primit un premiu de film al Academiei Britanice pentru contributia remarcabila a britanicilor la cinema.

17. Tim Burton

Tim Burton este un regizor, animator si artist american. Cunoscut pentru pionieratul culturii goth in industria cinematografica americana, Burton este venerat pentru filmele sale de fantezie, groaza si romantice. Acestea includ Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), The Nightmare Before Christmas (1993), Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999), Corpse Bride (2005), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007). ), si Dark Shadows (2012) , precum si serialul de televiziune Wednesday (2022).

Burton a regizat, de asemenea, filmele cu supereroi Batman (1989) si Batman Returns (1992) , filmul SF Planet of the Apes (2001) , drama-fantasy Big Fish (2003) , filmul de aventura muzicala Charlie si fabrica de ciocolata ( 2005) si filmele fantasy Alice in Wonderland (2010) si Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) .

18. George Lucas

George Lucas este un regizor american. Lucas este cel mai bine cunoscut pentru crearea francizelor Star Wars si Indiana Jones si a fondat Lucasfilm, LucasArts, Industrial Light & Magic si THX. A fost presedinte al Lucasfilm inainte de a-l vinde companiei Walt Disney in 2012. Lucas este unul dintre cei mai de succes regizori financiar din istorie. Lucas a regizat sau a conceput personal 10 dintre cele 100 de filme cu cele mai mari incasari la box office-ul din America de Nord, ajustate pentru inflatia pretului biletelor. Lucas este considerat a fi una dintre cele mai semnificative figuri ale miscarii New Hollywood din secolul al XX-lea si un pionier al blockbuster-ului modern. 

Lucas a lansat filmul, opera spatiala epica Razboiul Stelelor (1977) , care a avut o productie zbuciumata, dar a fost un hit surpriza, devenind filmul cu cele mai mari incasari la acea vreme, castigand sase premii Oscar si declansand un fenomen cultural. Lucas a produs si co-scris sequelele The Empire Strikes Back (1980) si Return of the Jedi (1983) . Impreuna cu regizorul Steven Spielberg, a creat, produs si co-scris filmele Indiana Jones Raiders of the Lost Ark (1981), The Temple of Doom (1984), The Last Crusade (1989) si The Kingdom of the Crystal Skull (1989) 2008) si a servit ca producator executiv doar pe nume in The Dial of Destiny (2023).

19. Clint Eastwood

Clint Eastwood este un actor si regizor de film american. Dupa ce a obtinut succes in serialul TV occidental Rawhide, Eastwood a ajuns la faima internationala cu rolul sau ca Omul fara nume din Trilogia de dolari a westernurilor spaghete a lui Sergio Leone la mijlocul anilor 1960 si ca politistul anti-erou Harry Callahan in cele cinci filme Dirty Harry de-a lungul intregului anii 1970 si 1980. 

Cele mai mari succese comerciale ale sale sunt comedia de aventura Every Which Way but Loose (1978) si continuarea comediei de actiune Any Which Way You Can (1980) . Alte filme populare din Eastwood includ Westerns Hang ‘Em High (1968), The Outlaw Josey Wales (1976) si Pale Rider (1985) , filmul de actiune-razboi Where Eagles Dare (1968) , filmul de inchisoare Escape from Alcatraz (1979) , filmul de razboi Heartbreak Ridge (1986) , filmul de actiune In the Line of Fire (1993) si drama romantica The Bridges of Madison County (1995) . Lucrarile mai recente includ Gran Torino (2008), The Mule (2018) si Cry Macho (2021)

20. Spike Lee

Spike Lee este un regizor, producator, scenarist si actor american de film. Munca sa a explorat continuu relatiile rasiale, problemele din cadrul comunitatii negre, rolul mass-media in viata contemporana, criminalitatea urbana si saracia si alte probleme politice. Compania sa de productie, 40 Acres and a Mule Filmworks, a produs peste 35 de filme din 1983. Si-a facut debutul regizoral cu She’s Gotta Have It (1986) . De atunci, a scris si regizat filme precum School Daze (1988), Do the Right Thing (1989), Mo’ Better Blues (1990), Jungle Fever (1991), Malcolm X (1992), Crooklyn (1994), Clockers ( 1995), 25th Hour (2002), Inside Man (2006), Chi-Raq (2015), BlackKkKlansman (2018) si Da 5 Bloods (2020)

Filmele lui Lee Do the Right Thing, Malcolm X, 4 Little Girls si She’s Gotta Have It au fost selectate fiecare de Biblioteca Congresului pentru conservare in Registrul National de Film pentru ca sunt semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic. Filmele sale au prezentat spectacole inovatoare si apreciate de actori precum Denzel Washington, Laurence Fishburne, Samuel L. Jackson, Giancarlo Esposito, Rosie Perez, Delroy Lindo si John David Washington.

21. Wes Anderson

Wes Anderson este un regizor american. Filmele sale sunt cunoscute pentru excentricitatea lor, stilurile vizuale si narative unice si utilizarea frecventa a distributiilor de ansamblu. Acestea contin adesea teme de durere, pierdere a inocentei si familii disfunctionale. A castigat aprecieri pentru primele sale filme Bottle Rocket (1996) si Rushmore (1998) . Urmatoarele sale filme au inclus The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) , The Darjeeling Limited (2007) si primul sau film stop-motion, Fantastic Mr. Fox (2009).

Pentru filmul sau The Grand Budapest Hotel (2014), a primit primele nominalizari la Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film si a castigat premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film muzical sau comedie si premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu original. Printre lucrarile ulterioare se numara cel de-al doilea film stop-motion, Isle of Dogs (2018) , care ia adus Ursul de argint pentru cel mai bun regizor, urmat de The French Dispatch (2021) si Asteroid City (2023) . Cititi despre acestea si mai multe filme franceze controversate. 

22. James Cameron

James Cameron este un regizor canadian. Figura majora in era post-Noul Hollywood, Cameron este considerat unul dintre cei mai inovatori realizatori ai industriei, utilizand in mod regulat tehnologii noi. Filmele lui Cameron au incasat peste 8 miliarde de dolari la nivel mondial, facandu-l al doilea regizor de film cu cele mai mari incasari din toate timpurile.

Cameron a castigat pentru prima data recunoasterea pentru ca a scris si regizat The Terminator (1984) si a avut succes in continuare cu Aliens (1986), The Abyss (1989), Terminator 2: Judgment Day (1991) si comedia de actiune True Lies (1994) . A scris si regizat Titanic (1997), Avatar (2009) si continuarea acestuia, Titanic i-a adus premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun montaj de film.

23. David Lynch

David Lynch este un regizor, artist vizual, muzician si actor american. Lynch a primit aprecieri de critica pentru filmele sale, care se disting adesea prin calitatile suprarealiste. Primul sau lungmetraj a fost Eraserhead (1977 ). 

A primit nominalizari la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru The Elephant Man (1980), Blue Velvet (1986) si Mulholland Drive (2001) . Filmul sau Wild at Heart (1990) a castigat Palme d’Or de la Festivalul de Film de la Cannes . Alte filme notabile includ Dune (1984), Lost Highway (1997) si Inland Empire (2006) .

24. Oliver Stone

Oliver Stone este un regizor, producator si scenarist american de film. Stone este cunoscut ca un regizor controversat, dar apreciat, abordand subiecte, de la Razboiul din Vietnam si politica americana pana la biopicuri muzicale si drame criminale. Multe dintre filmele lui Stone se concentreaza pe probleme politice controversate americane la sfarsitul secolului al XX-lea si, ca atare, au fost considerate controversate la momentul lansarii lor.

Stone si-a inceput cariera cinematografica scriind scenariile pentru Midnight Express (1978) , pentru care a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, Conan the Barbarian (1982) si Scarface (1983) . Apoi a devenit proeminenta ca scriitor si regizor al filmului drama din razboiul din Vietnam Platoon (1986) si Born on the Fourth of July (1989) pentru care a primit Premiile Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film pentru fostul si cel mai bun regizor. pentru cel din urma. De asemenea, a regizat Salvador (1986), Wall Street (1987) si continuarea sa Wall Street: Money Never Sleeps (2010), The Doors (1991), JFK (1991), Heaven & Earth (1993), Natural Born Killers (1994) , Nixon (1995), Any Given Sunday (1999), W. (2008) si Snowden (2016) .

25. Roman Polanski

Roman Polanski este un regizor, producator, scenarist si actor francez si polonez. Primul lungmetraj al lui Polanski, Knife in the Water (1962) , a fost realizat in Polonia si a fost nominalizat la Premiul Academiei din Statele Unite pentru cel mai bun film strain. Dupa ce a trait cativa ani in Franta, s-a mutat in Regatul Unit, unde a regizat primele trei lungmetraje in limba engleza : Repulsion (1965), Cul-de-sac (1966) si The Fearless Vampire Killers. (1967) . In 1968, s-a mutat in Statele Unite si si-a consolidat statutul in industria filmului regandind filmul de groaza Rosemary’s Baby (1968) .

A facut Macbeth (1971) in Anglia si Chinatown (1974) inapoi la Hollywood. Printre alte filme ale sale apreciate de critici se numara Tess (1979), The Pianist (2002), care i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, The Ghost Writer (2010), Venus in Fur (2013) si An Officer and a Spy (2019). Polanski a realizat pana in prezent 23 de lungmetraje.

26. Robert Altman

Robert Altman a fost un regizor, scenarist si producator american de film. Stilul de filmare al lui Altman acoperea multe genuri, dar de obicei cu o intorsatura subversiva sau anti-Hollywood, care se baza de obicei pe satira si umor pentru a-si exprima parerile personale. 

Cele mai faimoase realizari regizorale ale sale includ M*A*S*H (1970), McCabe & Mrs. Miller (1971), The Long Goodbye (1973), Nashville (1975), 3 Women (1977), The Player (1992), Short Cuts (1993) si Gosford Park (2001).

27. Terrence Malick

Terrence Malick este un regizor american. Filmele lui Malick au explorat teme precum transcendenta, natura si conflictele dintre ratiune si instinct. Ele sunt de obicei marcate de nuante filozofice si spirituale largi, precum si de utilizarea de voce off meditativa de la personaje individuale.

Printre filmele sale se numara Badlands (1973), Days of Heaven (1978), The Thin Red Line (1998), pentru care a primit nominalizari la Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu adaptat , The New World (2005) si The Tree of Life (Arborele vietii) 2011) , acesta din urma i-a adus o alta nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor si Palme d’Or la cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Cannes.

28. Michael Bay

Michael Bay este un regizor si producator de film american. El este cel mai bine cunoscut pentru realizarea unor filme de actiune cu un buget mare, cu un concept ridicat, caracterizate prin decupaj rapid, cinematografie stilistica si imagini si utilizarea extinsa a efectelor speciale, inclusiv reprezentari frecvente ale exploziilor. Filmele pe care le-a produs si regizat, care includ Armageddon (1998), Pearl Harbor (2001) si seria de filme Transformers (2007-prezent) , au incasat peste 7,8 miliarde de dolari in intreaga lume, facandu-l unul dintre cei mai de succes regizori comercial din istorie. .

29. Richard Linklater

Richard Linklater este un regizor, producator si scenarist american de film. Este cunoscut pentru realizarea de filme care trateaza tematic cultura suburbana si efectele trecerii timpului. 

Printre filmele sale se numara comediile Slacker (1990) si Dazed and Confused (1993) ; trilogia de filme de dragoste Inainte, Inainte de rasarit (1995), Inainte de apus (2004) si Inainte de miezul noptii (2013) ; comedia cu tematica muzicala School of Rock (2003); filmele de animatie pentru adulti Waking Life (2001), A Scanner Darkly (2006) si Apollo 10 1⁄2 : A Space Age Childhood (2022); drama de majorat Boyhood (2014) ; si filmul de comedie Everybody Wants Some!! (2016) .

30. Greta Gerwig

Greta Gerwig este o actrita, scriitoare si regizor americana. Gerwig a scris si regizat filmele pentru adolescenti Lady Bird (2017) si Little Women (2019) , ambele fiind nominalizate la Premiul Oscar pentru cel mai bun film. 

Pentru prima, a primit nominalizari la Premiile Oscar pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original, iar pentru cel din urma, a fost nominalizata pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Urmatorul ei regizor, comedia fantasy Barbie (2023) , pe care a scris-o impreuna cu Baumbach, a devenit primul film al unei regizoare solo care a incasat peste 1 miliard de dolari la nivel mondial.

31. Steven Soderbergh

Steven Soderbergh este un regizor, producator, scenarist, director de film si editor american. Un pionier al cinematografiei independente moderne, Soderbergh a atras mai tarziu aclamatii pentru filmele formal inventive realizate in cadrul sistemului de studio. Revolutia regizorala a lui Soderbergh, drama indie Sex, Lies, and Videotape (1989) l-a ridicat in lumina reflectoarelor publicului ca o prezenta notabila in industria filmului. 

La 26 de ani, Soderbergh a devenit cel mai tanar regizor solo care a castigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Urmatoarele sale cinci filme, printre care King of the Hill (1993) , nu au avut succes comercial. El a intrat intr-un stil mai popular cu comedia criminala Out of Sight (1998), filmul biopic Erin Brockovich (2000) si drama criminala Traffic (2000) . Pentru Traffic, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

32. Tim Robbins

Tim Robbins este un actor, regizor si producator american. El este cel mai cunoscut pentru rolul lui Andy Dufresne in filmul The Shawshank Redemption (1994) . a regizat si filmele Bob Roberts (1992) si Dead Man Walking (1995) , ambele fiind bine primite. A primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor pentru Dead Man Walking.

33. Sofia Coppola

Sofia Coppola este o regizoare si actrita americana. Filmele ei trateaza adesea teme de singuratate, bogatie, privilegii, izolare, tinerete, feminitate si adolescenta in America. A regizat drama istorica Marie Antoinette (2006), drama de familie Somewhere (2010) , drama criminala satirica The Bling Ring (2013), thrillerul gotic sudic The Beguiled (2017), comedia On the Rocks (2020) si drama biografica Priscilla (2023 ).

In 2015, Coppola a lansat seria de comedie muzicala de Craciun Netflix A Very Murray Christmas , care i-a adus o nominalizare la Premiul Primetime Emmy pentru cel mai bun film de televiziune. Cititi mai multe despre celebrul film Marie Antoinette

34. Milos Forman

Milos Forman a fost un regizor de film, scenarist, actor si profesor ceho-american, care a ajuns la faima in Cehoslovacia natala, inainte de a emigra in Statele Unite in 1968. Forman a fost o figura importanta in Noul Val cehoslovac. Savantii de film si autoritatile cehoslovace au vazut filmul sau din 1967 The Firemen’s Ball ca pe o satira macatoare asupra comunismului est-european.

A primit doua premii Oscar pentru cel mai bun regizor pentru drama psihologica One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) si drama biografica Amadeus (1984) . In acest timp, a regizat si filme notabile si apreciate precum Black Peter (1964), Loves of a Blonde (1965), Hair (1978), Ragtime (1981), Valmont (1989), The People vs. Larry Flynt (1996). ) si Omul pe Luna (1999) .

35. John Ford

John Ford a fost un regizor de film american. A fost unul dintre cei mai importanti si influenti realizatori ai generatiei sale. Intr-o cariera de peste 50 de ani, Ford a regizat peste 140 de filme, desi majoritatea filmelor sale mute sunt acum pierdute. Munca lui Ford a fost apreciata de contemporanii sai, Akira Kurosawa, Orson Welles si Ingmar Bergman numindu-l unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor.

A primit sase premii Oscar, inclusiv un record de patru victorii pentru cel mai bun regizor pentru The Informer (1935), The Grapes of Wrath (1940), How Green Was My Valley (1941) si The Quiet Man (1952) . Este renumit pentru western-uri precum Stagecoach (1939), My Darling Clementine (1946), Fort Apache (1948), The Searchers (1956) si The Man Who Shot Liberty Valance (1962) .

36. Stanley Donen

Stanley Donen a fost un regizor si coregraf american. Donen a regizat unele dintre cele mai emblematice filme ale Epocii de Aur a Cinematografiei. Din 1943, a lucrat la Hollywood ca coregraf inainte de a colabora cu Gene Kelly, unde Donen a lucrat ca director contractual pentru MGM sub producatorul Arthur Freed. Donen si Kelly au regizat filmele On the Town (1949), Singin’ in the Rain si It’s Always Fair Weather (1955) . Relatia lui Donen cu Kelly s-a deteriorat in timpul colaborarii lor finale. Printre alte filme ale sale din aceasta perioada se numara Nunta regala (1951), Seven Brides for Seven Brothers (1954) si Funny Face (1957 ).

Donen a primit aprecieri pentru filmele sale ulterioare, inclusiv filmele de dragoste Indiscreet (1958), Charade (1963) si Two for the Road (1967) . De asemenea, a regizat thrillerul de spioni Arabesque (1966), comedia britanica Bedazzled (1967) , musicalurile Damn Yankees (1958) si The Little Prince (1974) si comedia Lucky Lady (1975) .

37. James Whale

James Whale a fost un regizor de film, regizor de teatru si actor englez, care si-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Hollywood. El este cel mai bine amintit pentru mai multe filme de groaza: Frankenstein (1931), The Old Dark House (1932), The Invisible Man (1933) si Bride of Frankenstein (1935), toate considerate clasice. Whale a regizat si filme din alte genuri, inclusiv versiunea de film din 1936 a musicalului Show Boat.

La apogeul carierei sale de regizor, Whale a regizat The Road Back (1937), o continuare a filmului All Quiet on the Western Front. Interferenta studioului, posibil stimulata de presiunea politica din partea Germaniei naziste, a dus la modificarea filmului din viziunea lui Whale si a fost un esec critic. A urmat o serie de dezamagiri la box-office si, desi avea sa faca un ultim scurtmetraj in 1950, pana in 1941 cariera sa de regizor de film era efectiv incheiata.

38. Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki este un animator, regizor si artist manga japonez. Co-fondator al Studio Ghibli, el a obtinut recunoastere internationala ca un povestitor magistral si creator de lungmetraje de animatie japoneze si este considerat unul dintre cei mai realizati realizatori de film din istoria animatiei. Lucrarile lui Miyazaki se caracterizeaza prin recurenta unor teme precum relatia umanitatii cu natura si tehnologia.

Printre filmele notabile la care Miyazaki a contribuit la Toei se numara Doggie March si Gulliver’s Travels Beyond the Moon . A oferit animatie cheie pentru alte filme de la Toei, cum ar fi Puss in Boots si Animal Treasure Island , inainte de a se muta la A-Pro in 1971, unde a codirizat Lupin the Third Part I alaturi de Takahata. Miyazaki a lucrat ca animator la World Masterpiece Theater si a regizat serialul de televiziune Future Boy Conan (1978) . Sa alaturat Tokyo Movie Shinsha in 1979 pentru a regizat primul sau lungmetraj The Castle of Cagliostro , precum si serialul de televiziune Sherlock Hound . In aceeasi perioada, a inceput sa scrie si sa ilustreze manga Nausicaa of the Valley of the Wind (1982–1994) si a regizat si adaptarea cinematografica din 1984 , produsa de Topcraft.

39. Jean-Pierre Jeunet

Jean-Pierre Jeunet este un regizor, producator si scenarist francez. Filmele sale combina fantezia, realismul si science fiction pentru a crea realitati idealizate sau pentru a da relevanta situatiilor banale. Jeunet este considerat unul dintre cei mai influenti si importanti regizori din cinematografia moderna franceza.

Jeunet a debutat ca regizor cu apreciata comedie neagra Delicatessen din 1991, colaborand cu Marc Caro. Apoi Jeunet a co-scris si regizat impreuna cu Caro din nou in The City of Lost Children (1995). Munca sa cu science fiction si horror l-a determinat sa regizeze Alien Resurrection (1997), al patrulea film din seria de filme Alien si prima si singura sa experienta de pana acum cu un film american. In 2001, Jeunet a obtinut cel mai mare succes cu lansarea lui Amelie, care i-a castigat recunostinte internationale. 

40. Lee

Ang Lee este un regizor taiwanez. In calitate de regizor, munca lui Lee este cunoscuta pentru incarcatura emotionala si explorarea emotiilor reprimate, ascunse. Lee a devenit proeminenta regandind filme in tara sa natala, cum ar fi Pushing Hands (1991), The Wedding Banquet (1993) si Eat Drink Man Woman (1994).

Descoperirea lui la Hollywood a fost apreciata drama costumata Sense and Sensibility (1995) , care a fost si primul sau film in intregime in limba engleza. El a primit de doua ori Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru drama romantica Brokeback Mountain (2005); si drama de supravietuire Life of Pi (2012) . A continuat sa regizeze filme dintr-o gama larga de genuri, inclusiv drama The Ice Storm (1997); drama de arte martiale Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000); super-eroul Hulk (2003) si drama de spionaj erotic Lust, Caution (2007)