De-a lungul istoriei Americii, au fost multi presedinti. Unele au devenit nume cunoscute, in timp ce altele au disparut in obscuritate.

Cu toate acestea, chiar si cei mai ignorati presedinti au adus contributii semnificative natiunii. O astfel de figura, care merita atentia si admiratia noastra, este Martin Van Buren.

Nascut pe 5 decembrie 1782, in Kinderhook, New York, poate ca nu este un nume cunoscut ca Washington sau Lincoln, dar presedintia sa din 1837 pana in 1841 marcheaza un capitol esential in istoria Americii.

Van Buren a fost un politician priceput si priceput, care a contribuit la modelarea primelor zile ale sistemului politic american si la asezarea bazelor viitorilor presedinti.

Acest articol va analiza viata si cariera lui Martin van Buren si va evidentia zece dintre cele mai interesante fapte despre aceasta legenda si lider american.

1. A fost al 8-lea presedinte al SUA

Martin Van Buren a fost cel de-al optulea presedinte al Statelor Unite, a ocupat functia din 1837 pana in 1841. A fost ales sub biletul Partidului Democrat, cu Richard Mentor Johnson ca vicepresedinte.

Candidatura sa a fost intarita de asocierea sa stransa cu presedintele Andrew Jackson, pe care il servise ca vicepresedinte din 1833 pana in 1837. Cu toate acestea, presedintia lui Van Buren a fost in curand umbrita de Panica din 1837, o depresie economica severa.

Raspunsul lui Van Buren la Panica a fost sa sustina Legea Trezoreriei Independente din 1840, care a stabilit un sistem de trezorerie independent pentru a gestiona finantele guvernului federal.

2. Van Buren a fost primul presedinte nascut in America

Un fapt destul de intrigant despre Martin Van Buren este ca a fost primul presedinte american nascut al Statelor Unite. Aceasta inseamna ca a fost primul presedinte care s-a nascut dupa Revolutia Americana, cand Statele Unite si-au castigat independenta fata de Marea Britanie.

Van Buren s-a nascut pe 5 decembrie 1782, in Kinderhook, New York. SUA si-au castigat independenta la 4 iulie 1776.

Parintii sai au fost Abraham Van Buren si Maria Hoes van Buren. Abraham Van Buren era tavern si fermier, iar Maria Hoes van Buren era fiica unui imigrant olandez.

Nasterea lui Van Buren in 1782 l-a facut membru al primei generatii de americani care s-a nascut dupa Revolutia Americana.

3. Martin Van Buren este singurul presedinte al SUA (pana acum) care a folosit engleza ca a doua limba

 Dupa cum am mentionat mai devreme, Van Buren s-a nascut si a crescut in Kinderhook, New York. Acesta a fost un oras in care majoritatea locuitorilor erau de origine olandeza si vorbeau olandeza ca limba principala.

Parintii lui Van Buren, Abraham si Maria Van Buren, erau ambii de origine olandeza. Drept urmare, Van Buren a invatat mai intai olandeza si pe al doilea engleza.

Din cei 46 de presedinti ai Statelor Unite, cel putin jumatate au demonstrat competente in a vorbi sau a scrie o alta limba decat engleza. Cu toate acestea, doar unul, Martin Van Buren, a invatat engleza ca a doua limba.

4. Nu s-a recasatorit niciodata dupa ce si-a pierdut sotia din cauza tuberculozei

Sotia lui Martin van Buren, Hannah Hoes Van Buren, s-a nascut in Kinderhook, New York, la 8 martie 1783. Van Buren si Hannah s-au cunoscut in 1801, cand studia dreptul la Kinderhook. S-au indragostit si s-au casatorit la 21 februarie 1807.

Cuplul a avut patru fii: Abraham (1807-1873), John (1809-1866), Martin Jr. (1812-1855) si Smith (1817-1876), Winfield Scott care a murit la scurt timp dupa nastere in 1814, precum si o fiica nascuta moarta in 1809.

In 1819, fiul ei cel mare, Abraham, a murit de tuberculoza. Hannah insasi a fost diagnosticata cu tuberculoza si a murit pe 5 februarie 1819.

Van Buren nu s-a recasatorit niciodata dupa moartea sotiei sale. Dupa ce a fost ales presedinte, Whitehouse nu avea o gazda oficiala.

Abia in 1838, cand fiul sau cel mare (Abraham) s-a casatorit cu Angelica Singleton, aceasta a inceput sa joace rolul de gazda a Casei Albe si de Prima Doamna a Statelor Unite pentru restul presedintiei lui Van Buren.

5. Martin Van Buren s-a opus anexarii Texasului

Andrew Jackson, predecesorul lui Van Buren, a favorizat anexarea Texasului. El a vazut-o ca pe o modalitate de a extinde Statele Unite si de a consolida Partidul Democrat.

Jackson credea, de asemenea, ca anexarea Texasului ar impiedica ca acesta sa cada in mainile unei puteri straine, precum Marea Britanie sau Franta.

Cu toate acestea, Van Buren s-a opus anexarii Texasului. Avea mai multe motive pentru opozitia sa. In primul rand, era ingrijorat ca anexarea Texasului va duce la razboi cu Mexic, care a controlat teritoriul pana in 1836.

Van Buren a fost, de asemenea, impotriva anexarii Texasului, deoarece acesta era un stat sclavist. Dupa alegeri, Van Buren a blocat anexarea in 1837, in parte din cauza problemei sclaviei, dar si pentru a evita alte tensiuni cu Mexic.

Texasul a fost in cele din urma anexat in Statele Unite in 1845. La acea vreme, Texasul era o tara singuratica, care si-a declarat independenta fata de Mexic in 1836.

6. Autobiografia lui nu mentioneaza sotia sau presedintia lui

Autobiografia lui Martin Van Buren, care a fost publicata postum (dupa moartea sa in 1862) in 1867, este un document remarcabil din multe motive. Este una dintre cele mai vechi autobiografii scrise de un presedinte american si ofera o privire unica asupra gandurilor si sentimentelor lui Van Buren despre viata si cariera lui.

 A acoperit viata si cariera lui pana in 1834. Cu toate acestea, autobiografia se remarca si prin ceea ce nu contine: orice mentiune despre sotia lui Van Buren, Hannah Hoes van Buren, sau despre presedintia sa.

Asta in ciuda faptului ca prima editie publicata avea 776 de pagini. In mod curios, Van Buren a neglijat sa o mentioneze in orice discurs.

Potrivit site-ului Casei Albe, acest lucru se datoreaza faptului ca „Un domn al acelei zile nu ar face de rusine o doamna prin referinte publice”.

7. A candidat din nou la presedintie in 1848, ca candidat tert

In 1841, Martin Van Buren si-a pierdut candidatura pentru realegere in fata lui William Henry Harrison, nominalizatul Partidului Whig anti-Jacksonian. Van Buren a fost initial principalul candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat din nou in 1844, dar opozitia sa continua fata de anexarea Texasului i-a infuriat pe democratii din sud, ducand la numirea lui James K. Polk.

Sever opus sclaviei, Van Buren a fost candidatul prezidential al Partidului Solului Liber nou infiintat in 1848. Candidatura lui Van Buren pentru functia de presedinte in 1848 ca candidat tert a fost motivata de opozitia sa fata de extinderea sclaviei in Cesiunea Mexicana, teritoriul dobandit. de catre Statele Unite dupa razboiul mexicano-american.

Van Buren credea ca extinderea sclaviei va ameninta unitatea tarii si va duce la razboi civil. Van Buren a terminat pe locul al treilea la alegerile din 1848, pierzand in fata candidatului Whig, Zachary Taylor.

8. A fost un avocat consacrat si de succes

Martin Van Buren a fost un avocat foarte consacrat si de succes inainte de a intra in politica. Era cunoscut pentru intelectul sau ascutit, argumentele sale persuasive si capacitatea de a castiga cazuri complexe.

Cariera sa juridica a inceput in 1812, cand a fost numit surogat al comitatului Columbia, New York. Aceasta pozitie i-a oferit o mare experienta in dreptul succesoral si succesoral.

Van Buren a fost, de asemenea, procuror general din New York intre 1815 si 1819.

9. El este creditat pentru popularizarea termenului „OK”

Martin Van Buren este creditat cu popularizarea termenului „OK” in timpul campaniei sale prezidentiale din 1840. Suporterii sai au format „OK Clubs” si au folosit sloganul „OK” pentru a-l sustine.

Se crede ca termenul „OK” deriva din porecla lui Van Buren, „Old Kinderhook”, care era o referire la orasul sau natal, Kinderhook, New York.

Exista cateva teorii diferite despre modul in care termenul „OK” a ajuns sa fie asociat cu Van Buren. O teorie este ca sustinatorii sai au inceput sa foloseasca termenul ca un mod prescurtat de a spune „Old Kinderhook este OK”.

10. Van Buren a evitat razboiul cu Canada peste o granita

La inceputul anilor 1800, a existat o disputa cu privire la granita dintre Statele Unite si Canada in regiunea Aroostook County din Maine. Ambele parti au revendicat teritoriul, iar tensiunile erau mari.

In 1839, un grup de militieni din Maine a arestat un taietor de lemne canadian care lucra pe teritoriul disputat. Acest incident a declansat un lant de evenimente care au dus la un razboi aproape intre cele doua tari.

Van Buren a inceput prin negocieri cu guvernul britanic. A incercat sa-i convinga sa accepte pretentiile la frontiera SUA, dar ei au refuzat.

Apoi l-a trimis pe generalul Winfield Scott, in regiunea Aroostook County pentru a comanda militia SUA. El l-a instruit pe general sa evite orice conflict cu britanicii, dar sa protejeze si granita SUA.

Eforturile lui Van Buren au dat roade. In 1842, Statele Unite si Marea Britanie au semnat Tratatul Webster-Ashburton, care a rezolvat disputa la granita.

Poate ca Martin Van Buren nu este cel mai faimos dintre presedintii americani, dar mostenirea sa traieste si astazi. A fost un politician priceput si un negociator priceput.

El a fost, de asemenea, un om cu o mare viziune, care a fost inaintea timpului sau cu privire la o serie de probleme, inclusiv sclavia. Era un puternic adversar al sclaviei si credea ca aceasta este o amenintare pentru republica americana.