Responsabilitatea sociala corporativa este un concept inca in constructie astazi. Este adevarat ca marea majoritate a organizatiilor, atat sociale, cat si de afaceri, au dobandit deja o anumita constientizare a necesitatii de a fi responsabil din punct de vedere social. De altfel, am indrazni sa spunem ca nu exista nicio firma nationala sau multinationala mare sau mijlocie care sa nu aiba o zona dedicata acestei practici. Astazi, acest termen nu mai este ciudat sau necunoscut managerilor si oamenilor de afaceri, spre deosebire de ceea ce se observa cu nu multi ani in urma, cand a ajuns sa fie descris ca un moft trecator.

Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. Le este unele companii sa nu piarda profit daca se alatura acestei tendinte? In aceasta postare vom vedea cum dobandirea unei responsabilitati sociale in companie poate ajuta si vom descoperi daca este cu adevarat profitabil sa fii responsabil social, printre multe alte lucruri. Nu rata!

Ce este responsabilitatea sociala corporativa?

Responsabilitatea sociala corporativa este un tip de autoreglementare in afaceri care a luat nastere cu scopul de a fi responsabil din punct de vedere social. CSR ofera mai multa profitabilitate decat cred multe companii si ofera mari beneficii imaginii marcii.

Nu exista un mod corect unic in care companiile pot realiza o strategie de CSR. In acest sens, multe initiative corporative se concentreaza pe contributia pozitiva la economie, mediu sau societate.

In mediul de astazi cu un nivel ridicat de constientizare sociala, atat angajatii, cat si clientii pretuiesc si cheltuiesc foarte mult banii pe companii care prioritizeaza o strategie buna de Responsabilitate Sociala Corporativa.

Studiile asigura ca companiile care implementeaza strategia de Responsabilitate Sociala Corporativa beneficiaza in multe feluri. Trebuie sa tinem cont de faptul ca ceea ce considera publicul despre compania noastra este esential pentru ca noi sa avem succes.

Pe scurt, am putea defini CSR ca angajamentul unei companii de a gestiona efectele sociale, de mediu si economice ale operatiunilor sale in mod responsabil si intr-o maniera care sa raspunda asteptarilor publicului. De fapt, adesea afecteaza toate partile afacerii. Este posibil ca legea sa dicteze deja unele aspecte. De exemplu, bancile si spitalele sunt obligate legal sa protejeze informatiile private ale oamenilor. Altii, in schimb, sunt voluntari.

De ce este atat de importanta responsabilitatea sociala corporativa?

Adevarul este ca piata de capital, unde s-au luat solutii pe termen scurt, a facut loc unei noi paradigme in care sustenabilitatea afacerii depinde in mare masura de reputatia sa, CSR fiind un element cheie in angrenaj.

Pentru multi experti, cheia este sa creeze sinergii transversale si sa stabileasca o serie de reguli, practici si moduri de actionare care sa transcende intreaga organizatie. Aceasta include de la cele mai inalte sfere pana la treapta cea mai de jos a acesteia. Scopul final, sustin acestia, este crearea de valoare adaugata pentru consumatori si utilizatorii tinta, dar si impartasita de societate in general.

Responsabilitatea sociala corporativa, in acest sens, poate fi profitabila, deoarece compania dobandeste o buna reputatie corporativa. Dupa logica pura, daca se vorbeste despre noi si daca ni se vorbeste bine, lucrul obisnuit este ca primim o cerere mai mare, ne crestem productia si obtinem profituri mai mari.

Totusi, dincolo de aceasta analiza, ceea ce este cu adevarat interesant pare sa fie posibilitatea pe care actiunile de responsabilitate sociala ne ofera de a ne raporta la publicul nostru si de a stabili un teren propice corect pentru cucerirea de noi piete. Maxima la care aspiram raspunde la crearea unui dialog sincer si transparent cu potentialul nostru client, precum si cunoasterea si raspunderea nevoilor reale ale acestora. Acestea nu sunt probleme minore care ar trebui sa fie de ingrijorare si sa aiba semnificatie in politica de productie, cercetare si marketing a companiei.

Cele 4 tipuri de responsabilitate sociala corporativa

Acum ca stim in ce consta responsabilitatea sociala corporativa, luati nota de cele patru tipuri de responsabilitate corporativa a companiilor:

1# Responsabilitatea de mediu

Companiile angajate in responsabilitatea sociala corporativa trebuie sa se angajeze in practici prietenoase cu mediul. Companiile pot contribui in mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de sera, poluare, deseuri si epuizarea resurselor naturale. Cu toate acestea, angajandu-se fata de responsabilitatea de mediu, o organizatie isi asuma impactul asupra mediului.

In functie de dimensiunea companiei si a industriei, responsabilitatea de mediu poate lua diferite forme. Pentru unele companii, inseamna utilizarea surselor alternative de energie si a materialelor durabile. Pentru altii, inseamna implementarea unui program de reciclare sau donarea si voluntariatul pentru organizatii locale axate pe mediu.

2# Responsabilitate etica

Al doilea este responsabilitatea etica. A fi responsabil din punct de vedere etic inseamna angajarea in practici de afaceri corecte in general. Aceasta include tratamentul etic si respectuos al tuturor angajatilor, partilor interesate si clientilor.

Acest tip de responsabilitate sociala corporativa poate lua, de asemenea, multe forme diferite. Cateva exemple comune sunt stabilirea unui salariu minim mai mare, asigurarea ca toate materialele provin din surse etice si asigurarea ca toti angajatii primesc beneficii complete.

3# Responsabilitate filantropica

Se asteapta ca companiile de astazi sa dea inapoi comunitatilor in care isi desfasoara activitatea si sa doneze pentru cauze care se aliniaza misiunii companiei. Atunci cand intreprinderile fac acest lucru, isi indeplinesc responsabilitatea filantropica.

Aceasta responsabilitate poate fi la fel de mica precum sponsorizarea unei strangeri anuale de fonduri a unei organizatii locale nonprofit sau la fel de mare ca donarea unui procent din profiturile anuale ale unei companii pentru o cauza demna.

4# Responsabilitate financiara

In cele din urma, responsabilitatea financiara inseamna luarea unor decizii financiare care prioritizeaza a face bine, nu doar a face mai multi bani. Acest tip de responsabilitate sociala se impleteste cu celelalte tipuri de mai sus.

De exemplu, ar putea insemna ca o companie semneaza un contract cu un furnizor care utilizeaza materiale durabile, chiar daca este mai scump. Un alt exemplu este atunci cand o companie se angajeaza sa respecte un sistem de salarizare transparent, care ii compenseaza in mod echitabil pe toti angajatii sai si elimina diferentele de remunerare de gen si rasa.

Care sunt avantajele Responsabilitatii Sociale Corporative?

CSR a parcurs un drum lung de la inceputurile sale. De la o sugestie conform careia corporatiile isi aloca o parte din profituri pentru initiative filantropice pentru a deveni un element de baza al modului in care multe companii fac afaceri.

Astazi, este un termen foarte larg folosit pentru a descrie efortul unei companii de a imbunatati intr-un fel societatea. Daca mai aveti indoieli, mai jos, va subliniem diferite avantaje ale Responsabilitatii Sociale Corporative:

Construiti o mai mare incredere publica

Potrivit diverselor studii, aproape 90% dintre consumatori spun ca sunt mai predispusi sa cumpere de la o companie care sprijina si participa la activitati de imbunatatire a societatii decat una care nu o face. Ajutand societatea, fie prin donarea de bani, fie prin voluntariat, organizatia castiga increderea consumatorilor sai. Aceasta inseamna ca, pe termen lung, compania va deveni din ce in ce mai populara. Pe scurt, CSR creeaza o buna reputatie companiei.

Imbunatatiti relatiile cu consumatorii

Conform punctului anterior, pe masura ce compania isi construieste increderea publicului, creeaza si un sentiment de comunitate in randul consumatorilor sai. Acest lucru face ca relatia companie-consumator sa fie mult mai sanatoasa. In plus, pe plan intern isi atrage si isi pastreaza angajatii.

Atunci cand companiile isi comunica comportamentele altruiste, este mai probabil sa ofere angajatilor un mediu de lucru pozitiv, deoarece se simt mai implicati si mai productivi.

Cresteti profiturile

Pe de alta parte, creste si profiturile. Multi oameni cred ca cresterea CSR-ului unei afaceri implica sacrificii. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a maximiza profiturile in timp ce cresteti CSR. Pe masura ce companiile lucreaza pentru a-l imbunatati, exista multe beneficii suplimentare care vin cu acesta. Profiturile vor creste, deoarece responsabilitatea sociala mai mare atrage mai multi clienti.

Durabilitate

Durabilitatea este unul dintre cele mai importante beneficii pe termen lung pentru organizatii. In acest sens, CSR ajuta companiile sa fie mai sustenabile. O modalitate obisnuita de a fi responsabil din punct de vedere social este reducerea emisiilor de carbon si trecerea la energie regenerabila.

Pe de alta parte, companiile pot face acest lucru, incurajandu-si lucratorii sa inchida dispozitivele atunci cand nu sunt folosite. De asemenea, de exemplu, cerandu-le sa stinga luminile si aerul conditionat cand termina lucrul. Prin implementarea acestor tipuri de actiuni, compania poate economisi o suma mare de bani la facturile sale si poate fi recunoscuta ca o companie responsabila social.

Promoveaza cresterea personala si profesionala

In sfarsit, incurajeaza si cresterea personala si profesionala. Atunci cand companiile au o cultura a responsabilitatii sociale, pot promova cu usurinta voluntariatul in randul angajatilor lor si ii pot incuraja sa doneze organizatiilor non-profit. Este mai probabil ca angajatii sa aiba o mentalitate altruista daca acest comportament este incurajat . In acest caz, cu siguranta se vor simti mai mult productivi si creativi pe cont propriu. In consecinta, ei se vor putea dezvolta personal si profesional ca urmare.

Transformarea digitala: motor al responsabilitatii sociale

Desi mai este de lucru, adevarul este ca responsabilitatea sociala corporativa este vie. Cu siguranta, va suferi mari transformari in viitorul apropiat. Ca si alte domenii ale companiilor, avand in vedere evolutia tehnologica continua si dezvoltarea accelerata a tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, CSR va fi si el implicat in acest valtor de schimbari, a carui importanta afecteaza intregul set de procese.

De exemplu, zilnic putem observa modul in care diferite companii din intreaga lume, prin canalele lor sociale, promoveaza actiuni simple menite sa incurajeze participarea si colaborarea urmaritorilor lor la campaniile companiei, prin interactiunea cu like-uri, retweet-uri, comentarii etc. .

Nu conteaza daca are legatura directa cu munca sau cu aspecte ale constientizarii sociale. Ele pot fi, de exemplu, imigratie, ecologie sau inegalitati. Ideea este ca integrarea acestor instrumente digitale va afecta toate domeniile companiei, inclusiv responsabilitatea sociala a acesteia si, intr-un fel, tehnici precum introducerea in lumea sociala a retelei, usureaza proximitatea si promovarea unei persoane responsabile. spatiul corporativ cu societatea este mai bine comunicat.

Produsele si serviciile se confrunta, de asemenea, cu o adevarata revolutie. Prin noile tehnologii pot fi oferite valori adaugate care genereaza un impact direct asupra contului de venit si experientei clientilor.

Aceasta politica va avea multe de spus in diferitele fatete ale companiei in urmatorii ani. De exemplu:

 • In optimizarea canalelor si proceselor
 • In cautarea de noi modele si surse de venit bazate pe cerintele clientilor
 • Schimbarea culturii interne a companiei

Exemple de companii de succes in Responsabilitatea Sociala Corporativa

In cele din urma, iata cateva exemple de cele mai de succes companii si strategii in acest domeniu:

Compania Walt Disney

Compania Walt Disney ocupa constant locul inalt in clasamentul initiativelor de succes de Responsabilitate Sociala Corporativa. Proprietarul si fondatorul sau a considerat intotdeauna ca orice cu un nume Disney era ceva pentru care se simteau responsabili. Acest lucru a fost o prioritate cheie pentru companie. Pentru a face acest lucru, ei cauta alternative inovatoare pentru a-si reduce impactul asupra mediului. Proiectele CSR ale Disney includ:

 • Reduceti impactul asupra mediului prin rularea trenurilor din statiune cu biodiesel produs din ulei de gatit reciclat de la restaurante si hoteluri
 • Cresterea populatiilor de animale salbatice expuse riscului prin proiecte de conservare care ajuta animalele
 • Oferiti granturi ONG-urilor pentru eforturile lor de conservare a mediului prin intermediul fundatiei dumneavoastra

Netflix si Spotify

Din punct de vedere social, companii precum Netflix si Spotify ofera beneficii pentru a-si sprijini angajatii si familiile.

De exemplu, Netflix ofera 52 de saptamani de concediu parental platit care include parinti. Aceasta poate fi luata in orice moment, indiferent daca este primul an de viata al copilului sau in alta perioada. Se adapteaza nevoilor dumneavoastra. Pentru a ne face o idee, acest lucru in America il putem compara cu o medie de 18 saptamani in alte companii importante de tehnologie.

La randul sau, Spotify ofera un program similar, desi pentru o durata de 24 de saptamani de vacanta platita . Lansarea acestei initiative a dus la o crestere exponentiala a cererilor de munca.

Ademas, cuando se trata de causas sociales, ambas companias usan sus plataformas para mostrar su apoyo a movimientos como el mes del Orgullo, la sostenibilidad ambiental y Black Lives Matter.

Johnson & Johnson

Otro ejemplo es el pionero de las grandes farmaceuticas Johnson & Johnson. La compania se ha centrado en reducir su impacto en el planeta durante tres decadas. Sus iniciativas van desde aprovechar el poder del viento hasta proporcionar agua potable a comunidades de todo el mundo.

Achizitionarea unui furnizor de energie privat din Texas Panhandle a permis companiei sa reduca poluarea, oferind in acelasi timp o alternativa regenerabila si accesibila la electricitate. Brandul continua sa caute optiuni de energie regenerabila, cu scopul de a avea 100% din necesarul de energie din surse regenerabile pana in 2025.

Coca-Cola

Ca marca, Coca-Cola pune un accent puternic pe durabilitate. In acest caz, domeniile cheie sunt urmatoarele:

 • Vremea
 • Impachetarea
 • Agricultura
 • Managementul apei
 • Calitatea produsului

Mesajul sau este „o lume fara risipa” . Obiectivele sale principale sunt:

 • Colectati si reciclati fiecare sticla
 • Faceti ambalajul dvs. 100% reciclabil
 • Inlocuieste toata apa folosita la crearea bauturilor tale
 • Pana in 2030, isi propune sa-si reduca amprenta de carbon cu 25%

Inditex

Inditex este unul dintre cele mai apreciate marci din Spania. Este, de asemenea, una dintre cele mai angajate companii in materie de CSR. Compania desfasoara actiuni precum campania de colectare a hainelor uzate pentru a le livra ONG-urilor . In plus, este cunoscuta pentru donatiile sale generoase. Donatia sa de 320 de milioane de euro catre sanatatea publica pentru a-si imbunatati echipamentul oncologic a fost foarte populara la acea vreme. In plus, au donat si 10 milioane de proiecte de urgenta, dezvoltare si angajare ale Caritas si Medicii fara Frontiere.

Mercadona

In cele din urma, nu am putea finaliza aceasta lista fara sa mentionam Mercadona. Strategia sa se traduce intr-o politica de afaceri concentrata in special pe oameni si pe mediu. In acest sens, brandul a desfasurat programe precum descarcarea nocturna silentioasa pentru a nu deranja restul vecinilor magazinelor sale. In plus, a facut si donatii regulate bancilor alimentare si ONG-urilor, ca parte a angajamentului sau social.

In ceea ce priveste sustenabilitatea, Mercadona a creat asa-numitul „magazin eco-eficient” . In aceasta, sunt incorporate o serie de masuri pentru optimizarea consumului de energie. De exemplu:

 • coborarea tavanelor
 • sisteme de recuperare a caldurii
 • lumini cu senzori.