Lucrul la o strategie buna de a dobandi un utilizator intr-o  aplicatie mobila  nu este o sarcina usoara; sunt multe elemente de luat in considerare, in afara de produsul in sine. Multi se concentreaza pe dezvoltarea produsului, dar cele mai importante lucruri sunt descarcarile aplicatiei (capturarea si fidelizarea utilizatorilor). Stiti daca sunteti pregatit pentru acea parte a procesului?

Daca cititi aceasta postare, este pentru ca, fie creati o aplicatie, fie aveti deja una si nu obtineti nicio descarcare sau utilizatori activi; Indiferent de situatia dvs., va voi explica de ce aveti nevoie pentru a promova o aplicatie si care sunt retelele de publicitate mobila pe care le puteti utiliza pentru a va atinge obiectivele.

De ce aveti nevoie pentru a promova o aplicatie

#1 produs minim viabil (MVP)

Nu te astepta sa ai aplicatia perfecta pentru a-ti aduce produsul pe piata pentru ca poti petrece luni sau ani dezvoltand ceva ce nu va fi niciodata perfect pentru tine si ce este mai rau, nu stii daca este cel ideal pentru piata. Iesirea cu PMV va permite sa masurati si sa imbunatatiti produsul in functie de nevoile utilizatorului.

#2 Informatii despre aplicatie

Trebuie sa aveti numele aplicatiei, descrierea, sigla sau imaginea in miniatura si capturile de ecran ale utilizarii aplicatiei, cu aceasta o puteti publica deja in orice retea de publicitate, unii va pot cere un banner pentru a o promova.

#3  Blog o web

Creati un blog sau un site web al aplicatiei, acest lucru va ajuta oamenii sa aiba acces la informatii mai detaliate despre ceea ce le oferiti. In plus, poate fi si un loc pentru a solicita ajutor si ar fi ideal daca ai include o sectiune FAQ (intrebari frecvente)  in care utilizatorii isi pot rezolva imediat indoielile. O alta recomandare poate fi sa publicati o postare in care sa vorbiti si sa descrieti actualizarile pe care le-ati dezvoltat sau publicat ale aplicatiei.

Retele publicitare pentru promovarea aplicatiilor si a beneficiilor acestora

O retea publicitara mobila este o platforma care actioneaza ca un intermediar, un agent de marketing sau un agregator de anunturi in diferite spatii publicitare. Cel mai mare avantaj al acestuia este acela de a centraliza publicarea intr-un singur spatiu in care reteaua de publicitate se ocupa de gestionarea a zeci sau sute de locatii, ceea ce ne permite sa profitam de preturi la scara mai mare.

Pentru web sau aplicatie care are spatii publicitare, are si avantajul ca iti poti comercializa spatiile disponibile investind putine sau deloc resurse pentru a le vinde, deoarece o retea de publicitate iti ofera acces la agenti de publicitate pe care nu i-ai putut obtine direct.

Tip de retele publicitare

Exista diferite tipuri de retele de publicitate  mobila  pentru a va promova aplicatia, aici va trebui sa investigati si sa luati in considerare care dintre ele este cea mai buna pentru a va gestiona descarcarile si astfel sa va atingeti tinta.

Cei care transporta exclusiv media, daca sunteti interesat de un anumit media sau media, va trebui sa investigati ce platforma se ocupa de gestionarea publicitatii lor, astfel incat sa puteti lucra direct cu acea retea de publicitate. De obicei platforma de publicitate este responsabila de gestionarea spatiilor publicitare, stabilirea preturilor CPA, CPC, CPL.

Verticalele sunt cele care au teme specifice, de exemplu, fashion media, turism, companii… daca merg pe o nisa foarte anume, idealul este sa lucrezi cu una ca asta.

Cei cu audiente foarte generale, aceste platforme sunt responsabile de gestionarea spatiilor publicitare pentru media foarte generale, desi puteti lucra oricand cu segmentarea pietei pentru a ajunge la publicul tinta.

Tipuri de costuri ale retelelor de publicitate

In diferitele modele de publicitate pe internet, exista si cateva modele de plata pe care trebuie sa le studiezi pentru a-l cunoaste si a-l determina pe cel care se potriveste modelului tau de afaceri:

 • CPL (Cost per Leads)  in acest caz trebuie sa platiti de fiecare data cand unul dintre utilizatorii care a vazut anuntul isi inregistreaza e-mailul atunci cand aplicatia este descarcata.
 • CPA (Cost per Acquisition)  acesta este costul care se plateste pentru o vanzare efectuata, daca de exemplu aveti un produs freemium va trebui sa platiti in momentul in care utilizatorul devine client platitor.
 • CPC (Cost per Click) este costul generat de o reclama atunci cand utilizatorul da clic pe un link, in acest model de plata indiferent daca te inregistrezi sau nu in aplicatie, trebuie sa platesti.
 • CPM (Cost per Thousand) este costul generat la o mie de afisari, daca faci o campanie de branding este modelul ideal deoarece obiectivul tau principal nu este sa masori numarul de descarcari sau de utilizatori inregistrati. De obicei, nu este costul ideal pentru a promova o aplicatie.
 • CPI (Cost per installation)  Exista deja multe retele de publicitate care au acest model si consta in plata doar pentru utilizatorul care descarca aplicatia de pe mobil.

Retele publicitare pentru promovarea unei aplicatii mobile

 • Tappx : este o comunitate de dezvoltatori care fac schimb de publicitate pentru a-si promova aplicatiile. Pe aceasta platforma poti crea bannere pentru campanii si iti ofera metrici pentru a le urmari.
 • AdMob : este o platforma de publicitate Google si reuneste o tehnologie cu ajutorul careia poti obtine date despre utilizatorii tai si poti genera mai multe achizitii in aplicatie, crescand astfel veniturile din publicitate.
 • Millennialmedia – este o platforma deschisa care conecteaza marcile cu dezvoltatorii de aplicatii si editorii de web mobile.
 • Tapjoy : Este o platforma de automatizare a marketingului mobil care va permite sa optimizati veniturile fiecarui utilizator.
 • Atrappo : este un recomandator de aplicatii, functia sa consta practic in colectarea celor mai de succes aplicatii de pe Google Play si indexarea acestora pentru a putea fi descarcate de utilizatori.
 • InMobi : Este o platforma de publicitate pentru aplicatii mobile care se concentreaza pe atragerea clientilor care sunt dispusi sa-si foloseasca reteaua, pastrand un procent din profiturile obtinute din reclamele lor.
 • Mobair – Ofera trafic de calitate folosind reclame native pentru a atrage utilizatorii.
 • Facebook Business : reteaua de socializare cu cel mai mare numar de utilizatori din lume este si o oportunitate de a promova o aplicatie mobila.
 • Yeahmobi – Aceasta retea de publicitate ajunge la audiente din peste 200 de tari, functioneaza si cu audiente pe Facebook si alte retele sociale.
 • Taptap – este una dintre cele mai mari retele premium de publicitate mobila. Aceasta platforma conecteaza editorii si marcile premium pentru a maximiza implicarea utilizatorilor si generarea de bani pe mobil.

Adevarul este ca utilizarea mobila creste zi de zi si oamenii folosesc aplicatii pentru aproape orice: sanatate, jocuri, turism, geolocalizare, agrement, printre multe altele. Daca vrei sa ajungi la publicul tinta, trebuie sa te afli in locul virtual in care se misca, astfel incat sa te cunoasca si sa-ti amintesti ca nu este vorba doar de captarea utilizatorilor, ci si de retinerea acestora, crearea unei aplicatii ca aproape tot ceea ce este dezvoltat pe Internetul are nevoie de munca constanta, inovatoare, concentrata pe nevoile utilizatorului. In cursul nostru postuniversitar de marketing mobil, raspundem tuturor nevoilor pe care un profesionist din sector trebuie sa le cunoasca si sa le stapaneasca pentru a crea campanii adaptate.