In multe tari occidentale, ratele de infectare cu COVID-19 cresc din nou. Pentru unii precum Regatul Unit, Franta si Spania, se pare ca al doilea val al pandemiei este deja aici. Stiinta ne spune, de asemenea, ca este posibil sa vedem o noua crestere in 2021. Nu stim cat de eficiente vor fi vaccinurile timpurii, iar lansarea programelor de vaccinare va fi treptata.

O problema majora pentru guverne este masura in care acestea au puterea de foc fiscala pentru a proteja locurile de munca si activitatea economica. In Marea Britanie, masurile guvernamentale de primavara si vara pentru a proteja intreprinderile si locurile de munca ar trebui sa adauge 192 de miliarde de lire sterline la deficitul bugetar, crescand raportul datorie/PIB de la 85,4% in 2019 la 106,4% pana in martie 2021.

Acestea sunt cele mai ridicate niveluri de indatorare de la inceputul anilor 1960 si niveluri record de deficit bugetar pe timp de pace. Si totusi, al doilea val de COVID-19 va incorda mult mai mult raspunsul fiscal. Schema de sprijin pentru locurile de munca recent renovata a cancelarului Rishi Sunak si alte masuri pentru a ajuta companiile care sufera de ultimele restrictii vor costa alte miliarde.

Pentru a avea o posibila idee incotro s-ar putea indrepta acest lucru, Institutul de Studii Fiscale a modelat in iunie un scenariu in care a existat un al doilea val de COVID-19 in al patrulea trimestru al anului 2020 si a vizat blocaje regionale in prima jumatate a anului 2021 Acesta a prezis ca acest lucru ar produce un deficit bugetar de peste 20% din PIB in acest an – echivalent cu nivelurile celui de-al doilea razboi mondial – si un raport datorie/PIB de aproape 120% pana in 2024-2025.

Daca acesta este genul de situatie cu care se confrunta acum multe tari, ce optiuni sunt deschise guvernelor si pe ce indicatori cheie ar trebui sa se concentreze?

1. Cresterea in primul rand, banii sanatosi in al doilea rand

Guvernele trebuie sa acorde prioritate reluarii cresterii economice incepand cu 2021. Mai simplu, acest lucru le va cere sa creasca cu usurinta impozitele sau sa reduca rapid cheltuielile pentru a stabiliza nivelul datoriei-PIB. Corectia fiscala care ar fi necesara pentru stabilizarea finantelor publice va fi mai mica daca poate fi conceputa o redresare mai rapida.

Guvernele trebuie sa se concentreze pe investitiile publice, in special pe cele care vizeaza stimularea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare si cresterea productivitatii. Multi observatori au recomandat guvernelor sa investeasca bani pentru ecologizarea economiei. Acest lucru nu numai ca va stimula cresterea in sectoare pentru viitor, ci va contribui si la abordarea crizei climatice.

2. Construieste increderea

Trebuie sa existe o strategie clara de restabilire a increderii economice, care este indisolubil legata de increderea oamenilor in modul in care este gestionata pandemia si consecintele sale economice. Chiar inainte ca cel de-al doilea val sa se instaleze, era clar ca redresarea economica incetineste in timpul verii in multe economii avansate.

OCDE a raportat in septembrie ca datele Google privind cumparaturile si activitatile recreative ale oamenilor (ca proxy pentru ceea ce consuma din afacerile sociale) nu au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie. Nici cartile de comenzi din majoritatea economiilor avansate (cu exceptia Chinei) nu si-au revenit complet.

Este clar ca increderea consumatorilor si a intreprinderilor nu poate reveni pe deplin pana cand incertitudinea cu privire la durata pandemiei nu incepe sa scada. Acesta este unul dintre motivele pentru care un numar de economisti au indemnat tari precum Marea Britanie, unde impactul economic a fost mai grav, sa se concentreze pe protejarea ocuparii fortei de munca. Schema de concediu din Marea Britanie ar fi trebuit probabil extinsa in acest al doilea val, iar cea mai recenta extindere a cancelarului a schemei de sprijin pentru locuri de munca arata ca o intoarcere partiala.

3. Testati si urmariti inca vitale

Legat de aceasta necesitate de a reduce incertitudinea, nu exista niciun compromis intre sanatate si economie. Tarile care s-au descurcat mai bine in ceea ce priveste mentinerea ratelor de infectie scazute s-au descurcat si in reducerea declinului economic.

O parte din acest succes cu infectii poate sa fi fost norocul sau actiunea timpurie pentru a inchide rapid calatoriile la inceputul anului 2020. Dar tari precum Finlanda si Germania au avut, de asemenea, o capacitate puternica de testare si urmarire si au dezvoltat-o ​​foarte rapid in continuare. Chiar si in aceasta etapa, tari precum Marea Britanie trebuie sa analizeze daca testarea si urmarirea pot fi imbunatatite rapid, chiar si cu pretul investitiilor sporite.

4. Asistenta mai directionata

Pe masura ce redresarea incepe sa se consolideze in 2021, o dilema cheie pentru factorii de decizie va fi daca sa acorde prioritate stimularii cererii agregate in economie, cum ar fi utilizarea reducerilor de taxe sau masuri de sprijin mai directionate pentru anumite sectoare sau parti ale fortei de munca.

Recent s-a spus ca redresarea dupa un al doilea val ar putea fi mai mult in forma de W in ansamblu, dar in forma de K pentru sectoare individuale. Cu alte cuvinte, in timp ce sectoare precum comertul cu amanuntul online si tehnologia/software-ul sunt in plina expansiune, altele precum comertul cu amanuntul conventional, calatoriile si ospitalitatea vor dura mult timp pentru a se recupera.

Sprijinul afacerilor poate fi necesar sa treaca la o abordare mai sectoriala. Regatul Unit a facut putin aici cu schema „eat out to help out” si acum mici granturi lunare pentru firme din sectoare precum ospitalitatea si petrecerea timpului liber.

In mod similar, guvernele vor trebui sa isi concentreze sprijinul asupra celor de pe piata muncii pentru care „efectele cicatrici” ale somajului vor fi cele mai grave. De exemplu, criza va afecta in special perspectivele de angajare ale tinerilor a caror tranzitie de la educatie la munca este perturbata. In faza de redresare, sprijinul va trebui, prin urmare, sa fie transferat catre crearea de locuri de munca – de exemplu, prin reducerea contributiilor angajatorilor de asigurari nationale pentru angajatorii care creeaza noi locuri de munca.

Intram intr-o perioada cruciala in lupta noastra impotriva COVID-19. Desi nu se poate nega provocarile care urmeaza, suntem, de asemenea, mai pregatiti si mai informati decat in ​​martie. Factorii de decizie trebuie sa foloseasca acest lucru in avantajul lor si sa creeze un raspuns economic care este cuprinzator si agil in egala masura.