Sorin Blejnar se arata roman adevarat!

Va mai amintiți propunerea deputatului Varujan Pambuccian, ca vameșii romani sa fie dați cu toții afara (ca oricum majoritatea au ajuns prin pușcarii) si inlocuiți cu germani? Propunere cu care nu poți sa nu fii de acord, daca vrei pe bune sa scapi de șpaga din vami. Am votat-o și eu cu ambele maini.

Dar profesioniștilor nu le-a placut! Și mai precis, nu i-a placut profesionistului suprem: Sorin Blejnar, șeful ANAF-ului. Pai, de ce? La capitolul argumente, maestrul Blejnar a venit cu faze patriotice: cum adica, nene? Sa dam Vama romaneasca pe mana strainilor? Da’ ce, noi romanii n-avem profesioniștii noștri? Tocma’ noi, care…aicea de 2000 de ani…cu raul si ramul…cu Traian si Decebal…etc. etc.?

Raul și ramul sunt una. Șpaga e alta!

Recunosc ca faza cu patriotismul m-a lasat fara replica. Intotdeauna ma pufnește rasul cand la o problema economica (care are și o soluție strict economica), vine cate un dobitoc și mi-l aduce ca argument pe Mircea cel Batran! Ajungi sa te intrebi: tipul chiar e prost gramada, sau doar face pe prostul, ca sa puna mana pe niște bani?

Pentru ca problema Vamii exact asta e: o problema economica. Vama a fost intotdeauna o afacere. In care bagi niște bani (pentru salarii, sedii, calculatoare etc.), ca sa scoți bani mai mulți (din taxe). N-are nici o treaba cu patriotismul. Iar daca vezi ca afacerea nu merge și angajații te fura, evident ca schimbi angajații. Și chiar și managerul. Și nu conteaza daca il schimbi cu un german, un englez, un elvețian sau un marțian. Conteaza doar cați bani iți aduce respectivul la buget. Iar asta e foarte ușor de stabilit.

Așa ca adevarata intrebare este: de ce nu l-a schimbat inca PDL-ul pe nea Blejnar? Pai, cred ca toți romanii știu raspunsul la intrebarea asta. Sigur, e mai greu sa-l chemi pe un sef de tura german și sa-i explici: mai Hans, saptamana asta trebuie sa contribuim cu atat la bunastarea poporului…și in primul rand a reprezentanților poporului…Riști sa nu te ințeleaga! Ca nu știe limba romana.

Sau, mai rau: riști sa te ințeleaga și sa le povesteasca amicilor de la OLAF.

Degeaba schimbam niște hoți, cu alți hoți!

Culmea este ca exact aceeași poziție ca și Blejnar a avut-o un alt “geniu” al Carpaților, dar dintr-un partid total opus, ca sa zic așa: liberalul Relu Fenechiu. Pana și argumentele erau identice (tot cu raul-ramul, Traian și Decebal, patriotismul etc.). Acum, sigur, stai sa te-ntrebi: cum de doi politicieni, care in public se-njura și se umplu reciproc de scuipat, au pareri identice cand vine vorba de angajarea vameșilor germani?

Sa fie vorba de faptul ca toate partidele sunt o apa și-un pamant, cand e vorba de spagi? Sa fie vorba de faptul ca toți, dar absolut toți, vor sa mențina intact statul roman, cu robinetele lui cu bani? Sa-ți fie rușine, Giurgea, ca gandești așa!

Cand de fapt explicația e simpla: patriotismul. Și stramoșii noștri Traian si Decebal. Și faptul ca marile minți se intalnesc intotdeauna.

Mai ales cand e vorba de bani.