Sotul tau alearga la mami de fiecare data cand te cearta? Petrece mai mult timp de calitate cu fratii sai decat cu tine? Daca simti ca sotul tau isi pune familia de origine inaintea ta si a familiei pe care ai creat-o impreuna, asculta. 

Meriti sa fii primul in viata lui. 

In timp ce parintii si fratii sai sunt importanti, ar trebui sa ai prioritate. 

Unele legaturi cu familia este normala, dar prea mult indica ca ai luat un loc din spate. 

Nu te multumi cu mai putin decat meriti. Este timpul sa fie in centrul atentiei in inima lui.

De ce sotul meu isi pune familia inaintea mea?

L-ai ales pe acest barbat ca partener de viata. Asadar, de ce te simti de parca canti la al doilea lautar in familia lui de origine?

Exista cateva motive esentiale pentru care un sot acorda prioritate parintilor, fratilor si prietenilor din copilarie decat sotiei sale:

  • Familia sa de origine l-a impletit in tiparele lor disfunctionale. Acum nu se poate descurca pentru a crea limite sanatoase.
  • Ii este frica de confruntare, asa ca isi linisteste familia mai degraba decat sa leaga barca cu tine.
  • Parintii lui inca il trateaza ca pe un copil care are nevoie de indrumarea lor. Nu reuseste sa se comporte ca omul adult care este.
  • Loialitatea si vinovatia sunt adanci. Radacinile lui familiale inlocuiesc angajamentul pe care l-a luat fata de tine.
  • Nu a parasit niciodata cuibul complet. Legaturile emotionale sau financiare il tin legat de prima lui familie.

Calea inainte necesita intelegerea de ce continua aceasta dinamica nesanatoasa. 

Odata ce identificati radacinile, puteti lua masuri pentru a le taia.

13 semne ca sotul tau isi pune familia pe primul loc

Ai banuit asta de ceva vreme, dar cum poti sti cu siguranta daca sotul tau acorda prioritate familiei lui in detrimentul tau?

Cautati aceste 13 semne de avertizare ca isi pune pe primul loc parintii, fratii si prietenii din copilarie. Daca mai multe suna adevarate in casnicia ta, este timpul pentru o discutie sincera.

1. Petrece mai mult timp cu familia lui decat tine

Cand te-ai casatorit, te asteptai sa fii prioritatea principala a sotului tau. Dar daca petrece mai mult timp vizitand, sunand sau trimitand mesaje familiei sale decat sa fie prezent cu tine, este un steag rosu. Timpul de calitate este crucial pentru ca cuplurile sa ramana conectate. Cu toate acestea, daca este cu parintii sau fratii sai mai mult decat cu sotia sa, el alege sangele in locul legaturii sale conjugale. 

Asta nu inseamna ca nu isi poate vedea niciodata familia. Dar ar trebui sa vii primul. Daca lipseste frecvent intalnirile sau timpul cuplurilor din cauza activitatilor de familie, ai o problema. Trebuie sa-si reseteze prioritatile si sa-ti puna casnicia in centru, mai degraba decat la periferie. Nu-l lasa sa scape cu scuza, „dar ei sunt familia mea”. Si tu esti familia lui acum.

2. El discuta chestiunile tale private cu familia lui 

Casatoria functioneaza cel mai bine cu limite clare. Anumite aspecte ale relatiei tale ar trebui sa ramana doar intre tine si sotul tau. Dar daca divulga dezacorduri private, informatii financiare sau detalii despre viata ta sexuala cu familia sa, a trecut limita. 

Cuplurile sanatoase isi pastreaza afacerile personale private. Daca partenerul tau ii spune familiei despre luptele tale sau despre alte subiecte confidentiale, arata ca nu iti respecta intimitatea. Implicarea familiei lui in problemele voastre conjugale, in loc sa le rezolvati intre voi, aprinde situatia. Faceti clar ca acest lucru va incalca increderea si trebuie sa inceteze.

3. Isi lasa familia sa ia decizii pentru amandoi

Ca adulti, tu si sotul tau ar trebui sa-ti gestionezi propriile vieti. Dar daca se asteapta la dorintele familiei sale in loc sa decida impreuna cu tine, le da prea multa putere.

Tendinta sotului tau de a-si cere parintilor indrumari despre unde sa locuiasca, ce masina sa cumpere sau daca isi schimba locul de munca indica ca nu s-a maturizat pe deplin. Casatoria inseamna sa fii responsabil mai intai fata de sotul tau, nu fata de familia ta de nastere. Daca le permite sa dea lovitura, aparati-va singuri. Aminteste-i ca acum esti partenerul lui, nu parintii lui.

4. El te exclude de la evenimentele de familie 

Cand sotul tau se casatoreste, faci parte din familia lui din punct de vedere legal si emotional. Deci, daca participa la vacante, vacante, reuniuni sau alte evenimente de familie fara tine, ceva nu este in regula. Calatoriile ocazionale solo pentru a vedea rudele pe care nu le suportati sunt rezonabile. Dar excluderea din majoritatea activitatilor implica ca doreste sa-si separe familia natala si viata de casatorie.

Afirma-te aici. Va rugam sa insistati sa fiti inclus in evenimentele viitoare si sa va cunoasteti mai bine familia. Daca refuza, impingeti pentru consiliere de cuplu pentru a descoperi de ce va compartimenteaza de ei. Nu-l lasa sa te tina deoparte.

5. Impartaseste finantele cu familia lui, dar nu cu tine

Cuplurile casatorite se alatura, in mod normal, la finante si iau decizii majore de bani in cooperare. Daca sotul tau deschide conturi comune cu familia sa, pastrand bunurile sale separate de tine, ia nota. Acest amestec de finante cu familia sa natala, mai degraba decat cu sotia sa, dezvaluie loialitati deplasate. 

Chiar daca sprijina financiar parintii sau fratii, nu ar trebui sa te inchida. Insistati asupra transparentei si gestionarii in comun a banilor conjugali. Nu-l lasa sa manuiasca bani ca o modalitate de a mentine atasamentele nesanatoase. Desenati linia ferm, dar cu dragoste.

6. El ia partea familiei sale in argumente

Dezacordurile sunt inevitabile in casatorie. Cand tu si sotul tau te lupti, un barbat orientat spre familie va ramane neutru. Dar daca partenerul tau isi apara automat familia atunci cand apar conflicte, el nu este un mediator obiectiv.

Treaba unui sot este sa-ti inteleaga perspectiva, nu imediat de partea rudelor lui. Daca te critica, dar le scuza, arata partinire. Insista calm sa ramana impartial pana cand aude ambele parti. Daca nu poate face acest lucru, consilierea il poate invata cum sa opreasca alinierea oarba cu familia sa natala asupra ta.  

7. Incalca planurile cu tine pentru a satisface cererile familiei sale

Partenerii responsabili se tin de cuvant odata ce planurile sunt facute. Dar daca sotul tau anuleaza frecvent intalnirile sau renunta la acordurile cu tine pentru ca „a venit” ceva cu familia, el nu este de incredere. 

Modificarile ocazionale ale programului sunt inevitabile. Dar daca te renunta constant pentru cerintele de ultim moment ale familiei sale, ii lipseste integritatea. Spune-l sa stie ca juramintele incalcate iti erodeaza increderea in el. Insistati sa-si pastreze angajamentele initiale sau sa furnizeze un preaviz suficient, cu exceptia situatiilor de urgenta. Nu tolera controale nesfarsite de ploaie.

8. El este de partea familiei sale in dezacordurile legate de parinti 

Casatoria face din tine si sotul tau o noua unitate familiala. Deci, ar trebui sa prezentati un front unit atunci cand luati decizii parentale. Cu toate acestea, daca sotul tau submineaza alegerile tale parentale, luandu-se de partea parerilor familiei sale, aceasta iti saboteaza autoritatea.

Valorile parentale difera uneori intre parteneri. Dar cuplurile sanatoase fac compromisuri si se sustin reciproc. Daca rudele sotului tau depasesc granitele interferand cu judecata ta parinteasca, el trebuie sa stabileasca limite. Aminteste-i ca loialitatea sa numarul unu este fata de tine si copiii tai acum. Nu-i lasa sa se puna intre voi.

9. El nu va va lasa sa faceti modificari asupra proprietatii sau bunurilor din familia lui

Cand oamenii se casatoresc, isi imbina viata si lucrurile. Deci, daca sotul tau nu te lasa sa faci modificari rezonabile asupra proprietatii sau mostenirilor de la familia lui, el se agata de trecut.

Este de inteles sa pretuiesti anumite articole cu valoare sentimentala. Dar atunci cand sotul tau devine prea emotionat in legatura cu modificarea sau indepartarea bunurilor familiei sale in casa ta comuna, se pare ca este mai mult in joc. Insistati sa luati decizii comune de decor in calitate de parteneri. Daca refuza, exploreaza daca se impotriveste sa-ti imbine pe deplin vietile.

10. El pune nevoile parintilor mai presus de ale tale

In juramintele, sotul tau a promis ca te va pune pe primul loc. Dar daca el acorda prioritate confortului, opiniilor si bunastarii parintilor sai fata de ale tale, prioritatile lui sunt deplasate. Desigur, copiii adulti ar trebui sa aiba grija de parintii in varsta care au nevoie. Cu toate acestea, nevoile tale ca sotie ar trebui sa vina inaintea dorintelor lor ca parinti. 

Daca el neglijeaza dorintele tale de a le satisface, aminteste-i cu blandete ca ai prioritate acum. Cautati consiliere daca el pune intotdeauna nevoile lor pe raftul de sus, in timp ce le pune pe ale tale mai jos.

11. Refuza sa stabileasca limite cu membrii familiei intruzivi

Socrii si alte rude ar trebui sa va respecte intimitatea ca cuplu. Dar daca anumiti membri ai familiei depasesc, sotul tau trebuie sa stabileasca limite. Daca le permite sa intre in casa ta, sa-ti critice educatia sau sa te interogheze mai degraba decat sa opreasca intruziunile, el nu reuseste sa-ti protejeze casnicia.

Partenerii care isi pun sotul pe primul loc stabilesc reguli clare pentru a limita amestecul familiei extinse. Daca sotul tau respinge maltratarea din partea rudelor sale, insista sa creeze un spatiu sanatos. Meriti autonomie fara control in propria ta casa. Nu tolera socrii invazivi doar pentru a pastra pacea. 

12. Se asteapta ca tu sa socializezi cu familia lui, dar nu va petrece timp cu a ta

Intr-o casatorie echitabila, sotii depun eforturi pentru a se lega unul de celalalt. Daca sotul tau insista sa participi la fiecare eveniment impreuna cu parintii si fratii sai, dar nu ti se va alatura cu nicio ocazie cu rudele tale, el are un standard dublu. 

Striga aceasta ipocrizie direct, dar calm. Spune-i partenerului tau ca echitabil este corect. Daca vrea sa-i imbratisezi familia pe deplin, trebuie sa-si acorde timp egal pentru a ta. Nu-l lasa sa scape cu asteptari dezechilibre. Protejeaza-te pentru legaturile tale de familie.

13. El te compara in mod nefavorabil cu membrii familiei sale

Daca sotul tau te critica in mod constant pentru ca nu te-ai masurat cu gatitul mamei sale, cu cea a surorii sale sau cu orice alt talent al membrilor familiei, dezvaluie o partinire nedreapta. Desigur, niciun sot nu este perfect, dar comparatia cronica cu rudele sale „superioare” iti submineaza increderea. 

Mentionati ca, desi feedback-ul ocazional este normal, difuzarea comentariilor despre modul in care nu va comparati cu familia lui va raneste. Insistati sa opreasca imediat acest obicei vatamator si sa va accepte asa cum sunteti. Spune-i ca, in calitate de partener de viata ales, meriti sa fii pretuit asa cum esti, nu tinut la standardul imposibil stabilit de povestea familiei sale. 

Ne va rani casnicia daca sotul meu isi pune familia pe primul loc?

Da, casnicia ta va avea absolut de suferit daca sotul tau acorda prioritate in mod constant familiei sale de origine fata de tine. Intimitatea emotionala intensa si pasiunea fizica care v-au adus impreuna se vor eroda. 

Resentimentele si singuratatea vor umple golul unde ar trebui sa fie un parteneriat infloritor. Hranirea esentiala pe care doar sotii o pot oferi unul altuia va lipsi, infometandu-ti legatura. Incet, dar sigur, prietenia speciala care sta la baza romantismului tau se va ofili fara grija si daruirea de care are nevoie pentru a inflori. 

Nu te resemna cu un rol periferic in inima lui. Cu grija, dar convingere, lupta pentru a-ti restabili locul de drept ca prioritate numarul unu.


Ar trebui sa vorbesc cu familia lui cand ii pune pe primul loc?

Cand sotul tau prioritizeaza rudele sale fata de tine, este firesc sa vrei sa le confrunti direct. Cu toate acestea, acest lucru rareori merge bine. Cel mai bine este sa ramai neutru, dar ferm cu sotul tau.

In primul rand, problemele tale de casatorie sunt intre tine si sotul tau – nu familia extinsa. Aducerea lor in lupta se va intoarce probabil inapoi. Probabil ca vor deveni defensivi si vor submina pozitia, mai degraba decat sa-si recunoasca impactul.

In al doilea rand, rezolvarea problemelor conjugale cu socrii depaseste granitele. Poate submina rolul fiului lor. Iar sotul tau s-ar putea simti incordat, provocand mai multa rezistenta.

In schimb, stabileste reguli cu sotul tau cu privire la implicarea familiei sale. 

In timp ce frustrarea fata de familia lui este de inteles, evitati confruntarea directa. Legatura ta intima merita intimitate. Daca sotul tau nu poate gestiona in mod corespunzator intruziunile rudelor sale, consilierea matrimoniala ofera solutii.