Ce propune PSD in locul Codului Muncii:

Statul sa reinceapa angajarile pe banda rulanta. Mai precis, Victor Ponta promite absolvenților fara job ca ii angajeaza, daca vine el la putere; Reducerea CAS (masura absolut necesara, pe care o cere toata lumea); Reducerea de taxe pentru noi angajați (foarte util, daca ai bani necheltuiți la buget. Resursa nu e insa precizata); Creșterea salariului minim la 750 RON (asta pare sa fie o idee fixa a sindicatelor si a socialiștilor. Nici aici nu e indicata resursa); TVA redus la produse agricole. De unde bani? Aici Victor Ponta chiar indica o posibila resursa: 3 milioane de oameni care lucreaza in agricultura sunt nefiscalizați, zice el. Adica, daca i-am impozita pe țarani, am avea bani sa reducem TVA-ul. (Poate ca da, poate ca nu. Au mai incercat si alții sa jupoaie pielea de pe ridiche si n-au reușit).

Prima masura le distruge pe toate celelalte!

Unele masuri, cum e reducerea CAS-ului, sunt de bun simt. Altele sunt inaplicabile, pentru ca foarte probabil n-or sa fie bani pentru ele. Dar macar au o logica (fie ea si socialista) si pot fi discutate.

Mai puțin prima. Prima masura a lui Ponta e o tampenie absoluta. Doua acțiuni guvernamentale au distrus economia romaneasca in ultimii 20 de ani și au dezechilibrat total piața muncii:

Explozia fara nici o justificare a numarului bugetarilor; Explozia numarului pensionarilor, motivata de frica de a lasa oamenii șomeri;

Aceste masuri au fost luate de toate partidele. Nici unul nu e nevinovat. Efectul? Explozia numarului pensionari a dus la falimentarea sistemului de pensii (vezi: Casa Naționala de Pensii: declarație de faliment).

Explozia numarului bugetarilor a fost si mai distrugatoare:

A golit bugetul statului si a forțat creșterea impozitelor. A golit piața muncii de personal. Cei mai pregatiți romani s-au dus la stat, unde au plimbat hartiile, pana s-au degradat profesional. A dus la marirea salariului mediu pe economie, pentru ca statul dadea salarii mari pentru munca putina, iar firmele private au fost obligate sa tina pasul. In felul acesta cheltuielile de producție au crescut, iar competitivitatea firmelor romanești pe piața internaționala s-a prabușit. Cel mai grav: a distrus invațamantul romanesc. Statul te angajeaza pe baza de patalama, nu de eficienta. Așa ca angajarile masive de la stat au creat o cerere imensa pentru diplome de carton fara valoare. Asta au cerut studenții (nu cunoștințe reale), așa ca asta au primit. Desigur, pe bani. Cererea si oferta au funcționat excelent! Așa a ajuns invațamantul romanesc printre cele mai proaste din lume.

Cand a plecat Adrian Nastase, statul avea numai 600.000 de bugetari. Acum are dublu! Bugetarii sunt atat de mulți, ca nu mai au loc in birouri! Pai atunci de ce sa mai angajezi alții? A pornit statul niște proiecte nemaipomenite, niște investiții nemaivazute și a ramas fara oameni? Sa fim serioși!

Si cu ce-i platești? Statul nu reușește sa plateasca nici pensiile si salariile de acum. Angajezi oameni noi și promiți ca mai scazi si CAS-ul? In mod normal, ar trebui sa ramana cel mult 200.00 de bugetari. Și nici macar aia, daca le externalizezi activitatea și ii inlocuiești cu firme private.

Asta nu mai e nici macar stat social, ci stat aiurit!

Nu e doar populism, e subminare a economiei naționale. Lucru pe care partidele l-au facut cu nesimțire timp de 20 de ani. Dar in situație de criza, cand țara ta se zbate sa supraviețuiasca in competiție cu China și cu marfurile ei ieftine, e un act de demența.

Așa ca Victor Ponta nu e doar un simplu politruc, care promite marea cu sarea. Din punct de vedere economic, e un criminal.