„Problema numarul unu a acestei generatii si a economiei actuale este lipsa de cunostinte financiare”, a spus cunoscutul economist Alan Greenspan, si este cu siguranta adevarat. Dar intr-o afacere nu ne putem permite niciodata lipsa de cunostinte financiare si cu atat mai putin intr-o pozitie la fel de importanta precum cea de director financiar.

Ce este un director financiar?

Directorul financiar are un rol mult mai important decat se crede. Directorul financiar este persoana care ia toate deciziile legate de finantarea unei companii si se ocupa de elaborarea unei strategii pentru ca afacerea sa continue sa creasca. Aceasta pozitie se caracterizeaza prin a avea o viziune larga asupra a tot ceea ce se intampla in companie, deoarece este responsabila de management, control si analiza financiara. De aceea, in unele cazuri, mai ales in companiile mijlocii si mici, aceasta functie coincide cu cea de Director General.

In plus, aceasta pozitie necesita un bun control al fluxului de numerar al afacerii datorita unei strategii corect conturate. Directorul financiar va fi responsabil cu luarea deciziilor bugetare, reducerea costurilor si cresterea profiturilor. Intelegi acum de ce spunem ca are un rol atat de important intr-o afacere? Aproape ca am putea spune ca viitorul companiei este in mainile tale.

Atat de multe responsabilitati si presiune inseamna ca nu toata lumea este potrivita pentru a fi directorul financiar al unei companii. Chiar si asa, pentru toti acei oameni care doresc sa acceseze aceasta functie sau care sunt deja si doresc din curiozitate sa stie daca indeplinesti cerintele, iti aducem 10 caracteristici pe care ar trebui sa le indeplineasca fiecare director financiar.

Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca un director financiar?

1# Ei devoreaza informatii si sunt intr-un proces continuu de invatare

Directorii financiari isi reimprospateaza constant cunostintele pentru a se putea adapta la diferitele schimbari pe care le pot experimenta comportamentul consumatorilor, reglementarile actuale sau tehnologia. Directorul financiar ar trebui sa fie familiarizat cu teoria si practica pietelor monetare si de capital.

2# Intelegeti modelul de afaceri

Dupa cum am vazut anterior, unele dintre sarcinile directorului financiar, precum optimizarea fluxurilor de numerar sau reducerea costurilor, implica necesitatea intelegerii profunde a modelului de afaceri al fiecarei companii pentru a lua deciziile corecte. De aceea este obisnuit sa gasim directori financiari care au ocupat diverse functii in cadrul aceleiasi organizatii.

3# Cunostinte extinse in contabilitate financiara

Dupa cum am mentionat la inceputul acestei postari, o persoana care aspira sa fie director financiar va trebui sa aiba multe cunostinte contabile. Numai asa poti stabili indicatorii si controla performanta companiei. Aceasta pozitie necesita abilitati de analiza numerica, utilizarea foilor de calcul si crearea de planuri de afaceri, printre altele.

4# Adaptabilitate

Schimbarea este singura constanta in aceasta viata si CFO trebuie sa o tina mereu in minte. A sti cum se poate adapta compania la schimbare si a sti sa implementeze masurile necesare pentru a se adapta la aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le aiba un director financiar. Doar atunci o problema poate fi transformata intr-o oportunitate.

5# Fii un lider si ai o viziune pe termen lung

Leadership-ul este una dintre cele mai solicitate abilitati ale unui CFO; La urma urmei, este inca o pozitie de conducere. Va trebui sa conduca o echipa financiara careia va trebui sa ii ofere zi de zi motivatie pentru ca aceasta sa reuseasca, in afara de cunostintele sale.

In aceasta pozitie va trebui sa ne cream scopuri si obiective pe care sa le indeplinim lunar. Un program flexibil si mai multa libertate de decizie sunt doua modalitati de a crea un mediu de lucru favorabil, astfel incat echipa sa fie mult mai motivata.

6# Fii o persoana discreta, cu valori etice

O mare cantitate de informatii sensibile trece prin mainile unui director financiar, care, in multe cazuri, cu siguranta nu va trebui sa paraseasca compania in care lucreaza. Persoana aflata in sarcina dvs. trebuie sa castige increderea colegilor lor, a sefilor lor si a altor parti interesate. Cu alte cuvinte, vor trebui sa fie o persoana angajata in tot ceea ce fac si cu valori etice puternice.

7# Cunoasteti reglementarile financiare locale si globale

Un bun director financiar va trebui sa tina mereu cont de interesele companiei in sine. In acest sens, este important sa cunoasteti toate reglementarile atat ale organismelor de control locale, cat si ale celor globale si sa impiedicati compania sa faca o eroare care ar putea costa o amenda.

8 # Fii un bun negociator

Una dintre cele mai importante sarcini zilnice ale unui director financiar este sa negocieze cele mai bune surse de finantare pentru companie, o responsabilitate de importanta vitala pentru afacere. In aceasta pozitie, va trebui intotdeauna sa cauti cea mai buna optiune care sa beneficieze cat mai mult posibil companiei.

9 # Capacitatea de a gestiona riscul

Capacitatea de a recunoaste, cuantifica si gestiona cu incredere riscul va ajuta la luarea deciziilor de management. Acesta este un punct foarte important in momente precum atunci cand compania incepe sa se extinda sau gasim noi piete emergente unde exista o oportunitate de crestere, dar si risc. Asumarea riscurilor calculate este o trasatura de baza pentru marii CFO.

10# Aflati ca perfectiunea nu poate fi atinsa

Pe tot parcursul postarii ne-am dedicat enumerarii tuturor caracteristicilor bune pe care ar trebui sa le aiba un CFO. Acest lucru nu inseamna ca nu gresesti niciodata cu privire la niciunul dintre lucrurile mentionate mai sus. Toate fiintele umane sunt imperfecte si este normal sa facem greseli. Nu este bine sa exerciti prea multa presiune asupra ta.

De asemenea, directorul financiar trebuie sa invete ca are niste puncte tari sau puncte slabe. Uneori este o optiune buna sa te cunosti si sa angajezi o persoana suplimentara care sa completeze acele slabiciuni pe care directorul financiar insusi le poate avea. Numai asa vom putea indeplini toate obiectivele pe care ni le-am propus.