Cand auzim de Big Data, de obicei ne gandim la ceva urias si gigantic si legat de numere. Ceva care uneori ne sperie sau ne intimideaza. Si este adevarat ca Big Data este ceva mare, dar in acelasi timp este ceva care poate fi canalizat intr-un mod controlat care te poate ajuta sa obtii succesul in compania ta. In continuare, va explicam cum sa aplicati Big Data in marketing.

Cand vorbim despre Big Data, cu siguranta ne vor veni in minte multe definitii. Este un nou tip de date, este o informatie in timp real, este o noua tehnologie. Am putea spune ca este un pic din toate si nu am gresi sa ne asumam mai multe definitii in acelasi timp. Big Data este un termen care descrie volumul mare de date , atat structurate, cat si nestructurate, care inunda afacerile in fiecare zi. Big Data poate fi analizata pentru informatii care duc la decizii mai bune si miscari strategice de afaceri.

Cum sa aplici Big Data in marketing? 

Unul dintre cele mai complexe lucruri despre Big Data este ritmul cu care evolueaza. Inainte aveam putine surse de informatii, dar de fiecare data avem resurse noi din care sa obtinem mai multe date. Cateva exemple ar fi retelele sociale, GPS-ul, Wi-Fi etc. Viteza cu care primim aceste date este, de asemenea, in crestere. Acest lucru face dificil sa decideti care sunt utile si care nu. Adica, verificati veridicitatea acestuia.

Big Data este cel mai mare si cel mai bun instrument pe care specialistii de marketing il pot folosi pentru campaniile si strategiile lor. In continuare, vom vedea o lista a utilizarilor care pot fi facute ale Big Data in marketing:

 • Dezvoltati strategii de marketing personalizate: creati strategii de comunicare adaptate clientilor nostri. Dupa gusturile tale, datele tale geografice si tot felul de informatii.
 • Aveti viziuni de afaceri mai precise: in mod traditional, companiile lucrau cu tabele Excel care contineau datele colectate si trimise catre toate departamentele. In prezent, Big Data permite crearea unei structuri unice de date, fara ca datele sa se piarda intre departamente.
 • Ajutor in segmentarea clientilor: Anterior am analizat clientii si am vazut cum au fost clasificati in functie de caracteristicile lor. Au fost realizate strategii care au fost aplicate luni de zile pentru a compara rezultatele de la inceput cu cele de la sfarsit. In prezent, putem vedea luna de luna si saptamana de saptamana cum evolueaza clientii si astfel sa concentram strategiile din mers.
 • Vaneaza oportunitati in vanzari: din segmentari putem vedea mai detaliat cum se schimba clientii. De asemenea, putem localiza oportunitati de afaceri pe baza acestuia. De exemplu, putem vedea ce produse a vizitat sau achizitionat clientul si putem recomanda produse similare sau complementare.
 • Luati decizii mai precise in timp real: daca pun un produs in vanzare la un anumit moment, intr-un anumit loc, cu timp real si Big Data putem vedea cum se vinde acel produs si luam decizii in functie de rezultate.
 • Pentru a detecta si a preveni retragerea clientilor: putem vedea modele in modul in care clientii se comporta si putem detecta ceea ce il va face pe client sa abandoneze achizitia sau sa ajunga sa o faca.
 • Pentru a detecta frauda: in acelasi mod puteti vedea cum oamenii fac plata si pe ce fronturi suntem vulnerabili la nivel de securitate.
 • Urmariti tendintele pietei: datorita datelor vom putea vedea cum oamenii isi dezvolta sentimentele fata de marca noastra, fie ca sunt pozitive sau negative. 
 • In planificare si predictie: vom putea prezice cum va merge afacerea cu cea mai mare probabilitate de succes. Datorita cantitatii imense de date vom putea avea o planificare mai exacta.
 • Pentru a imbunatati analiza costurilor: cauza si efectul celor de mai sus. Daca avem o predictie si o planificare mai buna, vom vedea mai bine si costurile pe care le va reprezenta.

Marketing personalizat datorita Big Data

Cu toate informatiile pe care ni le ofera Big Data, putem extrage date cheie despre client: ce produse ale marcii il intereseaza, ce produse sunt legate de interesul sau… Cu aceste informatii putem crea strategii care sa-l ghideze in achizitie. proces pentru a ne asigura ca il finalizati cu succes sau putem clasifica ce campanii publicitare sa va trimitem si care nu ar functiona.

Cheia este sa stii cand si unde clientii te asculta pentru a merge acolo pentru a le adresa. In medie, putem primi 10 e-mailuri promotionale pe zi. Majoritatea dintre noi nici macar nu le deschidem si merg direct la cos. Companiile trebuie sa poata identifica daca clientul doreste sau nu sa primeasca acel email si acele informatii pentru a nu pierde timp si bani in cautarea clientilor care nu vor sa fie gasiti.

Segmentarea clientilor este o alta parte importanta a marketingului personalizat. Putem segmenta clientii in multe feluri, dar segmentarea nu este statica, se schimba. De exemplu, il putem segmenta in functie de:

 • Comportamentul de cumparare: putem vedea ce cumparati, cat de des, cati bani cheltuiti etc.
 • Comportamentul de consum: produsele pot fi clasificate si sa vada daca utilizatorul cumpara doar o categorie sau mai multe, sa incerce sa faca recomandari si sa studieze daca functioneaza etc.
 • Interactiunea cu brandul: nu toata lumea se comporta la fel fata de brand, trebuie sa clasificam clientii in functie de produsele pe care le vad, daca interactioneaza pe retelele de socializare etc.

O alta caracteristica a personalizarii datorita Big Data se regaseste in crearea retelelor de influenta. Consta in identificarea mai buna a achizitiei de clienti prin alti clienti pe care ii avem deja. Analizarea campaniilor de social media si MGM (membru devine membru). Cu noile date putem detecta ce relatii au utilizatorii nostri. Daca se cunosc, daca actioneaza diferit in fata acelorasi stimuli, daca sunt buni promotori ai marcii (adica impartasesc totul in retele si cu prietenii) etc.

Ce facem cu toate datele?

Pentru a gestiona Big Data, intervine Business Intelligence. Aceasta disciplina evolueaza incercand sa se adapteze la ritmul datelor. Cu Business Intelligence ne referim la metodologii si tehnologii care ne permit sa extragem, sa analizam si sa transformam date in informatii utile. Obiectivul sau este de a crea diferite strategii care sa se adapteze nevoilor specifice fiecarei companii.