Sa mergi la facultate este un moment de adaptare la schimbare, de a-ti asuma responsabilitatile adultilor si de a-ti contura propria identitate. Din fericire, am intocmit o lista de carti care sa va ajute in aceasta tranzitie, de la lecturi provocatoare de gandire precum “Un veac de singuratate” ale autorului columbian Gabriel Garcia Marquez, pana la romane discutate la facultate, precum “Istoria secreta”. 

Chiar daca mediul online este atractiv, acest lucru nu inseamna ca nu puteti combina lectura cu tehnologia. In acest fel, regasiti carti online buybooks.ro care sa va completeze biblioteca personala si cultura generala. Iata care sunt cele mai importante carti online buybooks.ro pe care sa le citesti inainte de a merge la facultate.

1. 1984 O mie noua sute optzeci si patru de George Orwell

Descris de scriitorul si editorul Robert McCrum drept ,,probabil romanul definitiv al secolului XX”, 1984 de George Orwell – romanul clasic distopic infatiseaza o societate viitoare in care cetatenii traiesc reprimati sub un guvern totalitar si sub o supraveghere atotcuprinzatoare. Temele din ” O mie noua sute optzeci si patru sunt: persecutia gandirii independente, rebeliunea, prezenta unui anti-erou a lui Winston Smith care lupta pentru adevar si libertate. Este un roman ce se regaseste in carti online buybooks si lectura va fi o calatorie in care descoperi realitatea unui guvern si a unei societati descrise incredibil de realist pentru un roman ce se incadreaza in categoria SF.

2. De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

Romanul emblematic al lui J.D. Salinger, “De veche in lanul de secara” a devenit sinonim cu supararea si instrainarea adolescentei. In ciuda faptului ca a fost publicat pentru prima data in urma cu 60 de ani, ramane un roman popular, care vinde aproximativ 250.000 de exemplare in fiecare an. Dupa ce Holden Caulfield, in varsta de 16 ani si aventurile sale din New York, dupa ce a abandonat scoala, “De veghe in lanul de secara” a fost considerat un roman controversat atunci cand a fost publicat pentru prima data in 1951 pentru activitatile “amorale” ale protagonistului sau si pentru viziunea dezafectata, desi temele sale inca rezoneaza cu actiunile si viata tinerilor de astazi. Romanul se regaseste tradus in carti online buybooks.ro.

3. Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Marquez

Autorul columbian Gabriel Garcia Marquez a fost primit premiul Nobel in 1967. ” Un veac de singuratate” este povestea meandranta, multi-generationala, a familiei Buendia si dezvoltarea lor in orasul Macondo. Adanc inradacinata intr-un realism magic, ” Un veac de singuratate” a castigat prestigiosul Prix du Meilleur Livre Etranger (Premiul pentru cea mai buna carte straina) in 1969. Dincolo de temele sale provocatoare ale destinului personal si ale repetarii istoriei, acest roman va reprezenta un subiect minunat pe care sa il dezbati cu colegii tai studenti. Daca iti doresti sa achizitionezi aceasta carte prestigioasa la preturi accesibile, atunci un punct de reper este reprezentat de carti online buybooks.ro.

4. Istoria secreta de Donna Tartt

Aflat la o universitate de elita din Vermont, romanul de debut al culturii, scris de Donna Tartt, ” Istoria secreta” spune povestea unui grup de cercetatori academici care studiaza greaca antica si ajung sa descopere clisee in crima si paranoia. Aceasta carte este o parte roman de campus si o parte roman misterios. Cartea ” Istoria secreta”, regasita pe carti online buybooks.ro prezinta tipul de locuri si oameni pe care ii vei intalni la universitate, de la campusul idilic si pana la excentricii profesori. Richard Pappin este naratorul romanului si un student inteligent, dar singuratic dintr-un oras mic. Acesta se straduieste sa se integreze printre colegi, sentimente si actiuni prin care trec majoritatea studentilor la inceput.

5. Minunata lume noua de Aldous Huxley

Ca si romanul 1984 scris de Orwell, romanul ” Minunata lume noua” este considerat unul dintre cele mai bune romane distopice din toate timpurile. Scris in 1931 de Aldous Huxley, romanul prezinta o societate viitoare in care Controlorii Mondiali au fabricat o civilizatie ideala, dar fara suflet, prin inginerie genetica si conditionare psihologica. Un roman clasic si care trebuie citit indiferent de generatie, ” Minunata lume noua” ridica intrebari importante cu privire la capitalismul global si tehnologia moderna, probleme care au o relevanta si mai mare astazi decat atunci cand cartea a fost publicata pentru prima data in 1932.

6. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Romanul din 1925 al lui F. Scott Fitzgerald ” Marele Gatsby”, adaptat recent intr-un film al regizorului Baz Luhrmann in rolul principal fiind Leonardo DiCaprio. Este considerat unul dintre ,,Marile romane americane” si o poveste care surprinde perfect zeitgeistul The Roaring 20s. Nick Carraway, un tanar absolvent la Yale si veteran al Primului Razboi Mondial, milionarul Jay Gatsby si Daisy Buchanan, obiectul obsesiei romantice a lui Gatsby se reunesc intr-o poveste despre imprudenta tineretii si lasarea in urma a trecutului, teme importante pentru studentii care urmeaza sa ajunga la facultate. Cartea se regaseste in categoria carti online buybooks.ro. 

7. Clopotul de sticla de Sylvia Plath

Primul si singurul roman al lui Sylvia Plath, ” Clopotul de sticla” spune povestea lui Esther Greenwood, o tanara talentata studenta care castiga un stagiu la o revista de moda din New York. In loc sa fie un inceput al carierei sale visate, experienta o lasa pe Esther deziluzionata in timp ce ea se complace in depresie si o eventuala tentativa de suicid. In ciuda subiectului greu, romanul semi-autobiografic al lui Plath tese o poveste intunecata amuzanta despre frustrarea lui Esther fata de o societate care refuza sa-si ia aspiratiile in serios si inhiba identitatile persoanelor.

8. O, in ce locuri minunate o s-ajungi! de Dr. Seuss

Dupa toata lectura grea de pe aceasta lista, o carte mai usoara este binevenita. La suprafata, cartea “O, in ce locuri minunate o s-ajungi! este ca multe dintre cartile pentru copii ale doctorului Seuss, dar o privire mai atenta dezvaluie mai multe cuvinte de intelepciune perfecte pentru studentii viitori, precum ,,Aveti creiere in cap. Ai picioarele in pantofi. Poti sa te orientezi in orice directie ai alege. Esti pe cont propriu. Stii ce stii. TU esti cel care va decide unde sa mearga”. Aceasta carte cuprinde numeroase lectii si sfaturi de viata si se regaseste pe carti online buybooks.ro.