Primarii nu-si mai pot plati nici datoriile, nici salariile.

In Romania exista 3227 de unitați administrativ-teritoriale, inclusiv 41 de consilii județene (p-astea ce dement le-a mai inventat si de ce?). Din acestea, 3001 (adica vreo 93%) au datorii de peste 90 de zile (unele chiar de ani de zile) si pot fi oricand executate silit.

Majoritatea datoriilor sunt catre firme private: primariile respective nu-si pot plati nici macar cheltuielile curente (salarii, apa, curent electric, telefoane). De datoriile pentru proiecte europene nici nu mai vorbesc! Toți imbecilii au sarit la fonduri europene, au promis ca fac drumuri, poduri, au furat banii, iar acum ii paste pușcaria. Hahahaha….

Va dați seama ca primarii aștia sunt acum disperați? Falimentul ca falimentul, dar sa vezi la bulau, ce fetița dragalașa iese dintr-un bugetar! Ce-i drept, nenea Mihai Razvan Ungureanu (premierul care se lauda ca e de dreapta) a dat adineauri din fondul de urgenta al Guvernului vreo 148 de milioane de euro primariilor, ca sa-si achite datoriile (știrea Mediafax aici).

Salvarea Guvernului, zero barat!

148 de milioane de euro, sunt o picatura de apa intr-un deșert. Primariile cheltuiesc peste 7.2 miliarde de euro pe an, numai pentru salarii! De restul cheltuielilor (curent, telefoane etc.), nici nu mai vorbesc.

Deci chiar daca s-ar șterge complet datoriile, primariile tot n-ar putea sa-si acopere cheltuielile. Romania este exact in aceeași situație ca Grecia: s-a laudat ca a scapat de datorii si ca a evitat falimentul, cand de fapt cheltuielile sunt azi la fel de mari ca ieri, iar veniturile sunt…mai mici! Din ce in ce mai mici!

Deci falimentul e inevitabil. Banii guvernului n-or sa salveze decat, pe ici pe colo, cate un primar pușcariaș de-al PDL-ului. Dar n-or sa ajunga la miile de primarii ramase leftere si nici la sutele de mii de bugetari fara salarii. Mai ales ca guvernul are si el datorii gramada: Direcțiile Județene de Munca cam au telefoanele taiate pentru neplata, iar plațile catre firmele care angajeaza șomeri au fost oprite (total ilegal), din lipsa de bani. A secat robinetul!

Cine a trait o viața intreaga cu ideea ca “ne salveaza Statul” are acum in 2012, un ditamai șoc. Pentru ca Statul social nu se mai poate salva nici pe el insuși.

Singura salvare, economia neagra.

Statul spera sa mai faca rost de bani prin controale la firmele care lucreaza si angajeaza la negru. Pentru ca economia libera (statul ii zice neagra), a explodat: a crescut cu 76% in 2011, fata de 2010 (vezi articolul Angajații romani și-au pierdut toate drepturile!).

Dar Statul viseaza cai verzi pe pereți. De 20 de ani se tot lupta cu economia libera si pierde in fiecare an. In primul rand, din incompetenta: inspectorii ANAF si cei de la Munca sunt si corupți, si prosti. De fapt, foarte corupți si foarte prosti.

Nicolae Badea, patronul unei case de amanet din Constanta, a ramas fara 138 de kilograme de aur, confiscat in mod abuziv de Garda Financiara. Omul a dat in judecata Garda Financiara si a caștigat: “Cel putin doi comisari ai Garzii, de aproximativ un an, n-as putea sa va zic zi de zi, dar saptamanal aveam controale: luat totul cu lupa, sa gaseasca ceva. Ni s-a cerut – ‘Dom’le, daca semnezi procesul verbal iti dam 150 mil. amenda, daca nu semnezi procesul verbal iti dam 500 de milioane’” (vezi Garda Financiara executata silit).

Dar chiar daca ar reuși prin absurd sa stoarca bani de la firmele care lucreaza la negru, Statul n-ar face decat sa declanșeze o bomba sociala: pentru ca daca le iei legal 75% din venituri, aceste firme se inchid. Iar ele dau de munca la circa 3 milioane de romani (dupa estimarea Ministerului Muncii).

Deci gandiți-va ca maine 3 milioane de romani care aveau o paine, raman fara nimic din cauza controalelor: pai guvernul tremura de frica sa dea afara 100.000 de bugetari si are impresia ca 3 milioane de privați sunt mai puțin periculoși? Aș vrea s-o vad si p-asta!

Sute de mii de bugetari, fara salarii și cu datorii!

Adio, funcționari din primarii! Adio, baieți de la RADET sau cum s-or mai chema termocentralele voastre! Adio spitale, adio brancardieri, adio spagi! Adio gradinițe! Adio politie locala! Adio lumina pe strazi, adio curațenie! De fapt, cam adio Romania. Va mai amintiți de sporul de…calculator? Dar de sporul de zambet? Ei, acum or sa va iasa pe nas!

Conform datelor bancilor, numarul bugetarilor cu datorii si intarzieri se apropie de 100%. Asta inseamna ca practic nu exista bugetar roman, care sa nu-si fi luat casa pe credit, mașina pe credit, plasma pe credit, excursie pe credit sau dracu mai știe ce. Toata economia de consum s-a bazat pe taxe imense, pe imprumuturi fara acoperire, si pe apetitul imens bugetarilor de a toca bani. Gandiți-va ca din 19 milioane de romani (daca or mai fi ramas atația), 12 milioane traiesc pe banii statului! 12 milioane!

Ce se va intampla acum cu toți aceștia? Pai, exact ce s-a intamplat cu polițistul care luase un credit de 40.000 de euro si care s-a spanzurat ca nu mai putea plati ratele (vezi Un politist de frontiera s-a spanzurat din cauza datoriilor). Hai repede, cerșetorilor, ca e reducere la franghii! Iar copiii voștri, n-aveți grija: or sa sfarșeasca pe strazi, ca prostituați. Fara case, fara mașini, fara televizoare. Tot era Romania cea mai mare exportatoare de prostituate din UE (depașind chiar Rusia si Ucraina). Sa vezi acuma, “industrie” romaneasca! Hahahaha…

V-ați inghesuit cu toții sa frecați menta la stat? Acum o sa fiți platiți la fel – in kile de menta frecata, nu in bani.

Experimentul Romania se apropie de sfarșit.

Nu e amuzant ce se intampla cu poporul roman, dragi cititori? Nu e amuzanta toata criza asta? Eu zic ca da!

E ca si cand ai face un labirint din lemn si ai baga inauntru niște șobolani. Dupa care ai da foc labirintului. Iar șobolanii ar incepe sa alerge disperați, chițaind din toate puterile: nu e nici un apocalips! Stați liniștiți! Criza se termina in 6 luni! O sa ne salveze cineva pana la urma! UE. Sau SUA. Sau Dumnezeu! Pana atunci, votați-ma pe mine! Ba pe mine! Ba pe mine!

Intre timp, tu, din afara, vezi ca labirintul are o ieșire: una singura.

Dar șobolanii sunt prea proști, sau prea puturoși ca sa o gaseasca.